Využitelnost konopí roste v Česku nejen ve stavebnictví

Carun Pharmacy, 27.6.2014

Stejně jako jiné přírodní materiály, také používání konopí je ve stavebnictví na vzestupu. Konopí je obnovitelná plodina s tradicí pěstování v českých klimatických podmínkách a s vysokými výnosy z hektaru. Konopí se zpracovává na vlákno a pazdeří bez ekologického zatížení. Vyniká pevností, trvanlivostí a přirozenou ochranou proti škůdcům. Již v dávných dobách se přidávalo do omítek, ke zpevnění struktury, stejně jako obilné plevy, otruby a živočišná vlákna. Dnes se využívá při výrobě izolací a také takzvaného konopného betonu. Oleje jsou přísadou barviv.

 

Na svém domu použil konopnou izolaci také pan Rostislav Hořký ze Zlína. Sám podporuje ekologii a dočetl se, že tento přírodní materiál zajišťuje výborné mikroklima s přirozenou ochranou proti plísním, hnilobám i škůdcům. „Po pár letech jsem se přesvědčil, že konopí má skutečně velmi kvalitní tepelně izolační vlastnosti. Izoluje v zimě a v létě pro změnu klimatizuje, což ocením nejen já, ale i žena a děti,“ pochvaluje si pan Hořký.

Další využití napříč průmyslem

V průmyslu netkaných materiálů se stává konopí spolu s jutou a lnem podobné svými vlastnostmi velmi důležitou plodinou a to hlavně při výrobě dřevovláknitých desek, izolačních hmot, obalů na květináče a hnojiv. „Konopí je surovina schopná konkurovat dosud běžně využívaným materiálům, s nezanedbatelnými výhodami zlevnění výroby, zvyšuje absorpční schopnost a poměrně spolehlivě je schopná zajistit jejich biologickou rozložitelnost,“ vyjmenovává Jiří Stabla z Carun Pharmacy, odborník na konopí. Všechny konopné produkty jsou navíc vyrobeny z trvanlivých a řízeně biologicky rozložitelných materiálů. Působením mikroorganismů se rozloží za rok, 5, 10 či 50 let. To tedy znamená ohromnou trvanlivost za předpokladu, že ani pak nezatíží životní prostředí.

Například z dlouhodobého hlediska se jeví využití konopí v papírenském průmyslu velice slibným. Konopná rostlina sice není s to kompletně nahradit klasický materiál, ale může nahradit jeho podstatnou část, a tím nejen ulevit životnímu prostředí, ale dokáže prodloužit jeho trvanlivost, zlepšit jeho kvalitu a odolnost výrobků z něj, a navrch ještě zlevnit jeho výrobu.

Stelivo pro dobytek

Konopí vyznačuje se úžasnou absorpční schopností, která jej předurčuje pro tento specifický trh. V průmyslu výroby umělých hmot je konopí schopnou alternativou k petrochemikáliím. Jsou vypracovány technologie na výrobu litých produktů, které zahrnují širokou škálu výrobků od květináčů a nádobí, přes kreditní karty až automobilovým součástkám.

Oblečení z konopí

A co se týče oděvů z konopí, ty mají za sebou již velmi dlouhou historii. Vyznačují se pevností, trvanlivostí a přírodním vzhledem. Nemluvíme zde o jakýchsi hrubých nepoddajných materiálech, ale o mimořádně kvalitních vláknech, které ve směsi s lycrou a vlnou se zdají být velice slibným a přitažlivým materiálem.
Konopí v sobě skrývá vrcholný potenciál v podobě nevyužitého přírodního zdroje, které navíc nezasahuje nežádoucím způsobem do životního prostředí. Zdroj je to nevyužitý, nikoliv nevyužitelný. 

Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba