Téma: Léto - nejlepší čas na revizi či výměnu topení

Každé technické zařízení potřebuje pravidelnou údržbu. Jen tak je možné ho provozovat bezpečně, po dlouhou dobu, minimálně po dobu plánované životnosti. Pravidelné technické kontroly by měly být běžné a setkáváme se s nimi zejména u velkých obecních kotelen, nebo průmyslových výtopen. Provozovatelé velmi dobře vědí, že správnou údržbou je možné zásadně prodloužit životnost, uspořit provozní náklady, případně značné náklady na odstranění havarijních situací.

Úplně stejně by se měli ke svému majetku chovat i všichni ostatní. Už dávno skončila topná sezóna a nastal ideální čas pro kontrolu a opravu životně důležitých systémů zdrojů topení a topných systémů v našich domech, bytech a chalupách. Odborníci doporučují využít právě letních měsíců, kdy je systém mimo provoz a kdy i specializované topenářské firmy mají zpravidla volnou kapacitu.

Je dobré začít vizuální kontrolou a prohlédnout spoje v napojení radiátorů, zda někde neuvidíte zamokřená místa po úniku topné vody. Aby nedocházelo ke snížení výkonu radiátorů, je třeba je dostatečně odvzdušnit. Každý topenář by vám měl být schopen kvalitně seřídit regulační prvky, které vám mohou významně ovlivnit výkon soustavy a jeho ekonomický provoz. I tady platí, že udržovaná topná soustava znamená nižší spotřebu paliva a její delší životnost.

Dobrý hospodář by neměl zapomínat na roční servisní prohlídku zdroje tepla. Vyplatí se to zejména u plynového i elektrického kotle a tepelného čerpadla. Plynový kotel, atmosférický i kondenzační je třeba po sezóně vyčistit, prohlédnout odtah spalin a správně seřídit spalování. Je třeba zkontrolovat, zda je zajištěna dostatečná výměna vzduchu a předejít tak řadě tragédií, o kterých se každoročně dozvídáme.

Elektrokotel je zařízení, které pracuje v bezobslužném provozu a vyžaduje minimální údržbu. Jeho kontrolu by však měl jednou ročně vždy provádět odborník.

Tepelné čerpadlo vyžaduje posezónní údržbu, kterou může dělat jen specializovaná firma. Prohlídka obsahuje zejména kontrolu tlaků a těsnosti systému, kontrolu funkcí kompresoru, výměníku, vysoušecího filtru. Důležitá je kontrola hlučnosti vzduchového tepelného čerpadla, nastavení teploty ohřevu TUV, nastavení pomocného ohřevu a nastavení řídící jednotky a její seřízení dle připomínek uživatele.

Kontroly topení je nejlepší provádět v posezónním letním období, kdy ještě není pozdě udělat případné změny. Pokud budeme takto postupovat, předejdeme případným nepříjemnostem. 

 

 

 

 Ing. Zdeněk Mařík, energetický poradce Europe Easy Energy




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika