BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  26.06.2014 10:42:14

USD po datech HDP na měsíčních minimech, libra před zprávou o finanční stabilitě oslabuje; denní přehled událostí

Včerejší data HDP z USA za 1. kvartál 2014 ukázala na nelehké výzvy, jimž musí čelit americká centrální banka (Fed). Třetí měření HDP odhalilo 2,9 procentní meziroční pokles ekonomické výkonnosti Spojených států, což je vyšší propad, než byla očekávání i výsledky předchozích měření, a dokonce nejhorší výsledek za posledních 5 let. Ve srovnání s druhým měřením, jež poukázalo „jenom“ na 1 procentní pokles hospodářství, tak jde o nejvýraznější revizi výsledku od roku 1976.  Konečné číslo HDP posléze překonalo i ty nejhorší vyhlídky, které počítaly s 2,4 procentním poklesem v prvním čtvrtletí 2014. Pro srovnání v posledním kvartálu roku 2013 ekonomika USA posílila meziročně o 2,6 procenta, za celý loňský rok si pak připsala 1,9 procenta a v roce 2012  2,8 procenta.

Domácí spotřeba, která se podílí 70 procenty na americkém HDP, posílila meziročně v prvních 3 měsících 2014 o 1 procento, což je nejpomalejší růst za posledních 5 let. Nižší útraty Američanů hlavně v oblasti zdravotnictví, slabší export a pomalý růst zásob podniků byly hlavními důvody negativního růstu HDP v předchozím kvartálu.

Rovněž objednávky dlouhodobé spotřeby včera zklamaly, když v květnu meziměsíčně klesly o 1 procento ve srovnání s dubnem, přičemž se očekávala stagnace. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby očištěné o volatilní položky jako letadla a vojenská aktiva v květnu meziměsíčně oslabily o 0,1 procenta ve srovnání s očekávaným růstem 0,3 procenta.

Nicméně optimisti stále tvrdí, že HDP ukazuje na minulost a je proto potřeba dívat se do budoucnosti, v níž předstihové ukazatele v podobě indexů nákupních manažerů (PMI) včera i v pondělí potvrdily lepší zítřky. Zdali 2. kvartál skutečně zpečetí pozitivní vyhlídky, se dovíme již 30. července, kdy má být zveřejněno první měření HDP za 2. kvartál 2014.

Americký dolar včera přirozeně reagoval na horší data HDP oslabením, když klesnul na měsíční minima a směrem dolů se opět pohnuly i výnosyamerických státních dluhopisů, jež dosáhly 3 týdenních minim. Naopak americké akciové indexy se vydaly opačným směrem. Všechny tyto pohyby souvisejí s tím, že špatná data HDP a objednávek zboží dlouhodobé spotřeby znamenají pro investory prodlouženou dobu nízkých úrokových sazebUSA, což podporuje nákup rizikových aktiv (akcie) a výprodej těch bezpečných (dluhopisy), na což pak následně reaguje i USD. Americká centrální banka bude podle všeho čekat až na data HDP za 3. kvartál letošního roku, aby dokázala posoudit skutečný stav ekonomiky a případně učinit další opatření.

Americký akciový index S&P 500 včera posílil o 0,49 procenta (1959,53), Dow Jones získal 0,29 procenta (16867,51) a Nasdaq poskočil nejvíce, a to až o 0,68 procenta (4379,76). Nicméně situace v Iráku je stále v hledáčku investorů, a tak může kdykoliv ochromit nákupní apetit. Z napětí na Blízkém východě naopak dlouhodobě těží ropa a zlato a rovněž měny na ně navázané.

Pozitivní nálada se přesunula i do Asie, kde japonský akciový index posílil ve čtvrteční obchodní seanci o 0,27 procenta. USD/JPY kvůli slabšímu dolaru klesnul na 101,60, přičemž hlavní data z třetí největší ekonomiky budou zveřejněna v pátek ráno, a to index spotřebitelských cen (CPI). Vyšší inflace sníží šanci na další monetární zásahy BoJ, z čehož by pak JPY mohl benefitovat. Pozitivně dnes otevřela i Evropa, a to 0,15 – 0,2 procenta v plusu.

Dnes začíná 2 denní summit Evropské unie. Na programu bude volba prezidenta Evropské komise. Největší šance má lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, a to i navzdory silné opozice ze strany Velké Británie. Lídři budou rovněž mluvit o situaci na Ukrajině, energetických a klimatických změnách.

Britská libra oslabuje před dnešní zprávou od centrální banky (BoE) o finanční stabilitě, jež má být publikována v 10:30. Očekává se, že banka přijme opatření na zchlazení nemovitostního trhu, čímž by se oddálil den zvýšení úrokových sazeb na ostrovech.

Kanadský dolar (CAD) se drží u 5 a půl měsíčních maxim vůči USD, k čemuž mu včera pomoh slábnoucí americký dolar. Nicméně CAD stále těží ze situace v Iráku, a tedy posilující ceny ropy. Slabší USD včera pohnul i s NZD, který dosáhnul na 7 týdenní maxima.

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688