Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  24.06.2014 16:40:14

ČNB odebrala povolení záložně WPB Capital, ta označuje rozhodnutí za účelové

Česká národní banka odejmula WPB Capital povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem bylo umělé navyšování kapitálu WPB Capital z peněžních prostředků družstevní záložny poskytnutých formou úvěrů, nabývání nedovolených typů cenných papírů a obcházení limitu angažovanosti. To vše se podle zjištění ČNB dělo přes síť účelově založených obchodních společností, kterou WPB Capital využívala. Rozhodnutí nabylo právní moci 24. června 2014. V souladu se svojí zákonnou povinností ČNB podá návrh na jmenování likvidátora WPB Capital. Likvidátora na návrh ČNB jmenuje soud.

 

WPB Capital poskytovala úvěry v řádech desítek milionů korun účelově založeným obchodním společnostem. Tyto peněžní prostředky následně putovaly řetězcem transakcí zpět do družstevní záložny ve formě dalších členských vkladů vedoucích pracovníků družstevní záložny nebo obchodních společností z její holdingové skupiny.

WPB Capital zároveň obcházela limity angažovanosti, a to prostřednictvím nákupu cenných papírů, jejichž nabývání je jí z obezřetnostních důvodů zákonem zapovězeno. Tyto cenné papíry nabývala nejen na vlastní účet, ale také prostřednictvím účelově založených společností.

WPB Capital výše popsaným jednáním závažným způsobem porušila pravidla obezřetného podnikání, a tak ohrozila stabilitu a bezpečnost vlastního provozu včetně zájmu svých vkladatelů.

Odnětí povolení předcházelo předběžné opatření ČNB vydané 15. května 2013, kterým byla omezena činnost WPB Capital s cílem zamezit dalšímu poškozování zájmů vkladatelů.

Rozhodnutí o odnětí povolení nabylo právní moci dne 24. 6. 2014. Počínaje tímto dnem smí družstevní záložna WPB Capital provozovat pouze činnosti, které jsou nezbytné k vypořádání jejích pohledávek a závazků.

Stabilita finančního sektoru není odejmutím povolení WPB Capital narušena. Jak ČNB opakovaně a dlouhodobě upozorňuje, segment družstevních záložen zůstává v porovnání s bankami více rizikový. ČNB proto vypracovala na základě zkušeností z dohledu nad záložnami návrh legislativních změn, který předala Ministerstvu financí.

Vklady občanů i firem u WPB Capital jsou ze zákona pojištěny u Fondu pojištění vkladů, a to včetně úroků, do výše maximálně 100.000 eur (cca 2,7 milionu ) na jednoho člena družstevní záložny. V tomto limitu se náhrady poskytují do 100 procent výše vkladu.

Marek Petruš, ředitel komunikace a mluvčí ČNB

Vyjádření WPB Capital:

Obavy WPB Capital z neobjektivnosti členů bankovní rady České národní banky se bohužel potvrdily, když dne 24. 06. 2014 bylo družstvu doručeno jejich rozhodnutí o podaném rozkladu proti odejmutí povolení působit jako družstevní záložna, kterým toto odnětí licence nabylo právní moci. ČNB tak definitivně dosáhla svého cíle, který si stanovila již na počátku před více než rokem, kdy bylo správní řízení s WPB zahájeno, tedy zlikvidování dalšího spořitelního družstva.

Celý průběh tohoto 13 měsíců běžícího správního řízení byl provázen mnohými nestandardnostmi, kabinetním jednáním ČNB, a především pak mnohými pochybeními správního orgánu a porušeními nejrůznějších zákonných předpisů. Mezi nepopiratelnými protizákonnými postupy lze jistě zmínit skutečnost, že předběžné opatření, které zakazovalo WPB jakoukoli činnost a plně ho paralyzovalo, trvalo téměř 11 měsíců, ačkoli zákon povoluje maximální lhůtu 120 dní. ČNB si ovšem z porušování zákonů zřejmě hlavu neláme, jak ukázal i další vývoj řízení. Jak WPB Capital od samého počátku řízení veřejnost informuje, správní řízení a ve výsledku i odejmutí licence ČNB zakládá pouze na údajném porušení vyhlášky ČNB z důvodu domnělého poskytování finanční asistence a z důvodu nabývání cenných papírů družstvem a poskytování úvěrů na nákup cenných papírů. Tyto závěry a důvody pro odejmutí licence považuje WPB za natolik absurdní, že o nich od počátku otevřeně s veřejností a médii komunikuje.

WPB Capital vždy plně dodržovalo platnou legislativu a regulatorní předpisy. Co se týče části nabývání cenných papírů družstvem a poskytování úvěrů na kapitálové investice, tak toto vždy probíhalo zcela v souladu se Zákonem o spořitelních družstvech a souvisejících předpisů a dle standardně schváleného produktového listu. Navíc všechny předmětné nákupy cenných papírů i poskytnuté úvěry, které proběhly v letech 2010 až 2012, byly ČNB řádně reportovány a bez výjimky plně vypořádány a splaceny včetně výnosu pro WPB a jeho členy. Jednalo se tak zřejmě z pohledu ČNB až o příliš úspěšné obchody. Rovněž vytýkaná finanční asistence, která navíc nebyla družstvu řádně prokázána, je sama o sobě v souladu s právními předpisy, když ji družstvům nezakazují vnitrostátní zákony (jako Zákon o spořitelních a úvěrních družstvech nebo Zákon o obchodních korporacích), ale ani přímo aplikovatelné Nařízení Rady EU. ČNB zpochybňuje oprávněnost přijetí některých dalších členských vkladů, bez kterých by ale i tak mělo WPB dostatečnou kapitálovou přiměřenost přesahující povinnou hranici 8%. Navíc o kapitálový vstup do WPB a o odkup zpochybňovaných členských vkladů měl zájem silný investor, kterému však ČNB vstup nepochopitelně nepovolila.

Celé správní řízení, ačkoli se týká skutečností, které byly ČNB známy již před několika lety, začalo na základě různých záměrně zkreslených a nepravdivých anonymních podání a prohlášení několika osob jednajících na pokyn bývalého zakládajícího člena družstva Ing. Pavla Petroviče, který se z důvodu osobního obchodního sporu rozhodl zničit WPB Capital a ovládnout jeho majetek. K tomuto účelu využíval a bohužel stále využívá kromě podání na ČNB také očerňování jména WPB prostřednictvím médií, vykonstruovaných trestních kauz za pomoci policie ČR a v neposlední řadě také nesmyslného insolvenčního návrhu.

ČNB se však bohužel vzhledem k jejich snad již veřejně proklamovanému záměru zlikvidovat sektor spořitelních družstev tato podání takříkajíc hodila do krámu a celé správní řízení na nich postavila. Není tak náhodou, že vzhledem k vratkým základům řízení, které stály jen na zmíněných oznámeních, neprovedla ČNB v průběhu více než rok trvajícího řízení povinné dokazování a nepochopitelně nepředvolala jediného svědka (i když jí to ukládá přímo správní řád), přestože WPB opakovaně navrhovalo vyslechnutí mnoha osob, přinejmenším těch, které učinili zmíněná podání, a která jsou pro celý výsledek řízení naprosto klíčová. Zajímavé je také to, že ČNB neprovedla za celou dobu dokonce ani žádnou kontrolu WPB na místě. To vše nejspíše z obavy, aby se jejich chatrná a nesmyslná konstrukce nezhroutila a nemuseli tak řízení zastavit a WPB Capital nechat pokračovat ve velice úspěšném a stabilním rozvoji.

O jednoznačném záměru ČNB zlikvidovat WPB pak svědčí mimo jiné i skutečnost, že zcela v rozporu s deklarovaným cílem o posílení stability družstva a bezpečnosti vkladů jednotlivých členů, nepovolila vstup zmiňovaného silného investora, který by do základního kapitálu družstva přinesl přes 350 milionů .

ČNB jedná naprosto vrchnostensky, a vzhledem k jejímu postavení vůči finančním institucím se v podstatě nelze proti jejich libovůli účinně bránit. Když například WPB podalo důvodnou námitku podjatosti na vybrané pracovníky podílející se na tomto správním řízení, bankovní rada tuto zamítla a v poučení napsala, že může WPB proti jejich rozhodnutí podat rozklad opět k nim, tedy bankovní radě. I z této zkušenosti plyne, že proti rozhodnutí ČNB není obrany. I proto se WPB Capital již v průběhu posledních měsíců obrátilo na poslaneckou sněmovnu ČR z důvodu rozporu vyhlášky ČNB a zákona o spořitelních družstvech, na Ústavní soud z důvodu protiústavnosti vyhlášky a zmíněného rozporu, na Evropskou komisi z důvodu porušení unijního práva, když ČNB nepoužila při rozhodování přímo aplikovatelné Nařízení EU, a na Městský soud v Praze s žalobou o náhradu škody, kterou ČNB družstvu způsobila nesprávným úředním postupem a nezákonným předběžným opatřením. Vzhledem k výsledku správního řízení a pravomocnému odebrání licence WPB Capital bude následně podána také správní žaloba.

WPB Capital navíc zjistilo, že viceguvernér ČNB prof. PhDr. Ing. Vladimír Tomšík, Ph.D. udržuje blízké osobní vztahy s  Ing. Pavlem Petrovičem, s kterým se pravidelně setkával, přičemž jeho a další členy klubu podnikatelů „klub FIDO“ na konci roku 2013 osobně informoval o situaci ve WPB Capital a v sektoru spořitelních družstev. V rámci následného rozhovoru pan profesor Tomšík sdělil panu Petrovičovi, že WPB Capital bude odebrána licence a skončí v likvidaci. Tuto skutečnost potvrdilo WPB Capital několik členů Klubu FIDO. WPB Capital má proto důvodné podezření o podjatosti prof. PhDr. Ing. Vladimír Tomšíka, Ph.D..

Přes všechny zmíněné překážky a více než rok trvající správní řízení a omezení jakéhokoli obchodování, bylo WPB po celou dobu schopno bez jakéhokoli prodlení plnit své závazky a vyplácet vklady svým členům díky dostatečně velké volné likviditě, což jen potvrzuje stabilní základy a sílu družstva. Málokterá finanční instituce v ČR by byla schopna něco takového přestát.

S ohledem na Článek 20, bod 5 Stanov družstva, na základě kterého Dnem nabytí právní moci rozhodnutí ČNB o odejmutí povolení WPB Capital působit jako družstevní záložna dochází k  ukončení vkladového období u vkladů delších než 1 měsíc, jakož i vkladů, u kterých do uplynutí výpovědní doby zbývá více jak 1 měsíc, a na základě kterého se tak veškeré pohledávky člena stávají splatnými, jsou představitelé WPB nuceni podat dlužnický návrh na insolvenci, jelikož objem splatných závazků v tuto chvíli převyšuje výši volné likvidity družstva.

 

Michal Čejka

Obchodní ředitel WPB Capital

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688