BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  24.06.2014 09:57:14

EUR, USD, JPY hledají inspiraci, Japonsko čeká na třetí šíp a libra na projev Carneyho; denní přehled událostí

Americkým akciovým indexům se v pondělí nepodařilo navázat na úspěšnou seanci z předchozího týdne, čímž Dow Jones včera ukončil svoji nejdelší ziskovou seanci letošního roku (6 dní po sobě). Dow Jonespátek uzavřel na svých historických maximech 16 978,02 bodu. Indexům dokonce v dalším růstu nepomohla ani série příznivých makroekonomických dat. Národní asociace obchodníků s nemovitostmi v pondělí zveřejnila výborná čísla. Prodeje existujících domů vzrostly v květnu meziročně o 4,9 procenta, což byl mnohem lepší výsledek, než se čekalo. Rovněž data indexu nákupních manažerů (PMI) od společnosti Markit ukázala na růst důvěry a optimismu v sektoru výroby. Index v červnu dosáhnul 57,5 bodu místo očekávaných 56,1 bodu, což je nejlepší výsledek od roku 2010. Pro srovnání předchozí měsíc byl index na hodnotě 56,4 bodu. Celkově tak index Dow Jones včera ztratil 0,06 procenta, index S&P 500 si odepsal 0,01 procenta ze své hodnoty a technologický NASDAQ mírně posílil o 0,01 procenta. Americké akciové indexy předchozí týden těžily hlavně z projevu Janet Yellen (Fed), která trhy ubezpečila, že nevidí důvod pro strach z inflace a potenciální nemovitostní bubliny. Banka rovněž nenaznačila žádné brzké zvýšení úrokových sazeb. Nicméně indexySpojených státech jsou u historických maxim a podle všeho čekají na další inspiraci k růstu po slovech šéfky Fedu. Slova americké centrální banky podkopla nohy americkému dolaru, který od předchozí středy nemůže najít další sílu k růstu.

Nicméně pozitivní nálada stále přetrvává v Asii. Ta těží jednak z výborných výsledků indexu PMIČíně a jednak z příznivých amerických dat. V průběhu dne se očekává projev japonského premiéra Abeho k balíčku strukturálních reforem známého jako tzv. třetí šíp.

Hlavní měny euro, jen a dolar jako kdyby v posledních dnech hledaly inspiraci k dalšímu pohybu. Na druhé straně tzv. komoditní měny (AUD, NZD, CAD) se těší zvýšenému zájmu investorů, a to díky akcelerujícím cenám komodit v důsledku globálního napětí (Irák, Ukrajina, Afganistán). K úspěchu jim včera dopomohla i výborná čínská data (PMI) od společnosti HSBC.

Hlavní událostí dnešního dne bude bezpochyby zveřejnění německého indexu IFO, a to hlavně po špatných pondělních datech indexů nákupních manažerů (PMI). Ty nejvíce zklamaly z Francie, nicméně i Německo a eurozóna jako celek dosáhly horších než očekávaných výsledků. Následně v 10:30 se investoři soustředí na Británii, kde bude mluvit guvernér BoE Mark Carney. Ten i několik dalších členů bankovní rady budou vypovídat před parlamentem o výhledu vývoje ekonomiky a inflace na nejbližší 2 roky. Nicméně politiky stejně jako investory bude určitě nejvíce zajímat informace, kdy banka plánuje zvýšit úrokové sazby. Slyšení před parlamentem bude trvat několik hodin, a tak buďme připraveni na možnou volatilitu na libře v dopoledních i brzkých odpoledních hodinách v závislosti na projevech členů bankovní rady.

Makrokalendář pro dnešní den:

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688