Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.06.2014 07:42:56

Jak si vydělat na důchod pomocí dividendových akciím

Snahou všech dividendových hráčů je vybudovat akciové portfolio, které bude generovat stabilní zisky bezpečně pokrývající jejich výdaje. Dividendově orientované investice však mají specifická pravidla, o nichž mnohdy lidé ani nevědí. Jaká to jsou?

Předpokládejme, že se investor deset let před svým plánovaným odchodem do důchodu rozhodne vybudovat dividendové portfolio s ambicí dosáhnout finanční nezávislosti. Pokud by po dobu těchto deseti let dokázal každý měsíc investovat 20 tisíc korun do akcií, jejichž dividenda by každý rok rostla v průměru o 6 % a dividendový výnos by se stabilně pohyboval kolem 4 %, generovalo by toto portfolio po jeho odchodu na zasloužený odpočinek při reinvestování všech získaných dividend měsíčně více než 13 tisíc korun. A pokud by namísto 20 tisíc investoval 40 tisíc korun měsíčně, dosahovaly by po deseti letech jeho měsíční dividendové příjmy přibližně 26 tisíc korun, tedy více než průměrný měsíční plat v ČR.

Budete-li se pří výběru jednotlivých titulů do svého důchodového dividendového portfolia držet následujících pěti doporučení, můžete i vy za deset let takřka bez práce inkasovat desetitisíce měsíčně.

1. Budujte své akciové portfolio dlouhodobě

Pojímejte svoji finanční přípravu na důchod jako pravidelné investování. Tvorba kvalitního dividendového portfolia totiž není otázkou měsíce či dvou a pokud budete ušetřené peníze schraňovat na klasickém bankovním účtu a do vybraných akcií je vložíte až "pár týdnů" před svým odchodem do penze, vystavíte se zbytečně vysokému riziku, že o velkou část financí v případě nenadálé korekce trhů přijdete.

Vycházejte vždy ze svých aktuálních možností, spočítejte si, jaké jsou vaše rodinné příjmy a výdaje, a stanovte si, jakou část platu budete každý měsíc posílat na svůj obchodní účet.

2. Investujte do akcií firem, které pravidelně zvyšují dividendu

Kvalitní dividendová akcie by měla splňovat několik kritérií. Vždy byste se při výběru konkrétních titulů měli řídit nejen reportovanými finančními výsledky a výhledem hospodaření, ale také ochotou firem dělit se o zisky s akcionáři. Vyhýbejte se cenným papírům společností, kterým kontinuálně roste ziskovost, nikoli však vyplácená dividenda. Lze použít například pravidlo, které říká, že atraktivní jsou akcie firem, které dividendu zvyšují nepřetržitě po dobu alespoň deseti let při zachování dividendového výnosu minimálně kolem 2,5 %.

3. Věnujte pozornost valuaci společností

Historický vývoj ceny konkrétních akcií a vyplácených dividend je nepochybně důležitý, poslední slovo by ale vždy měl mít výhled do budoucna. Pravidelně rostoucí dividenda může mnohdy způsobit extrémní příliv investorů a s tím spojené překoupení dané akcie.

Soustřeďte se proto výhradně na cenné papíry firem, jejichž indikátor P/E dosahuje maximálně 20 bodů. V opačném případě zbytečně riskujete, že se dříve nebo později stanete obětí bubliny, která po svém splasknutí spolkne velkou část vašich peněz. V současnosti by investoři měli být obezřetní zejména v případě biotechnologického odvětví, jehož P/E se při průměrném dividendovém výnosu 1,98 % pohybuje kolem vysoce rizikových 200 bodů.

 

  Nikdy byste neuhodli, kde najdete nejlepší dividendové akcie Nikdy byste neuhodli, kde najdete nejlepší dividendové akcie

Akciový index Dow Jones Industrial Average je jedním z nejstarších a také nejpopulárnějších barometrů amerického akciového trhu. Kromě toho je ale tento benchmark také jedinečným seznamem společností, které by v žádném případě neměly ujít pozornosti hodnotově orientovaných investorů. Věděli jste například, že všechny firmy, jejichž akcie jsou v indexu Dow zastoupeny, za posledních deset let zvýšily pravidelně vyplácenou dividendu v průměru o téměř 200 %?

 

 

4. Nepodceňujte diverzifikaci

O nutnosti diverzifikace se ve světě investic mluví neustále, část investorů však na toto základní pravidlo pořád zapomíná. Diverzifikace je přitom jedinečným způsobem, jak své portfolio zajistit proti asymetrickému vývoji jednotlivých titulů či celých sektorů. Abyste riziko ztrát snížili na minimum, měli byste své dividendové investice rovnoměrně rozložit do co největšího množství společností ze všech hlavních sektorů.

Obecně se doporučuje, aby dividendově orientované portfolio obsahovalo alespoň 30 akciových pozic v poměru 3 tituly z každého z 10 hlavních sektorů indexu S&P 500 nebo jeho ekvivalentu. V začátcích si jistě budete myslet, že se jedná o nereálnou podmínku, po několika letech se však sami budete divit, kolik kvalitních dividendových titulů jste v jednotlivých sektorech objevili.

5. Dividendy reinvestujte obezřetně

Do doby, než přijde poslední den vaší pracovní kariéry, byste měli peníze získané z dividend znovu investovat, a to buď ve formě posilování stávajících, nebo vytváření nových pozic. Nevykládejte si však toto doporučení tak, že musíte peníze opět poslat na trh okamžitě po jejich připsání na svůj obchodní účet. Není nic špatného na tom, když finanční prostředky z vyplacených dividend nějakou dobu necháte odpočívat a k jejich reinvestování přistoupíte až v okamžiku, kdy budete přesvědčeni, že zamýšlená transakce skutečně dává smysl.

  Dividendová politika ČEZ podle finančního ředitele Martina Nováka Dividendová politika ČEZ podle finančního ředitele Martina Nováka 

 

Dividendu na úrovni 50 až 60 % čistého zisku chce ČEZ vyplácet svým akcionářům, v souvislosti se zrušením tendru na dostavbu Temelína se mluví o možném zvýšení výplatního poměru. Otázkou je ale možnost dalších akvizic a případných nových projektů. Finanční ředitel ČEZ Martin Novák na květnovém Investičním fóru v Praze vysvětloval dividendovou politiku polostátní energetické společnosti. Valná hromada bude schvalovat dividendu 40 na akcii již 27. června.

 

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688