Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  23.06.2014 11:12:39

Proč by Rusko a Čína neměly chybět na vašem akciovém seznamu

Už nějakou chvíli používáme pro stanovení relativního ocenění dané země v rámci vyspělých a rozvíjejících se trhů níže uvedený graf. A nejlepším způsobem, jak zjistit, jestli má nějaký proces alespoň minimální přínos, je sledovat jej. Počínaje dneškem proto budeme sledovat long-short portfolio v našem modelu nejvíce podhodnocených a nadhodnocených zemí.

gn

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Model oceňování dané země

Náš model je velmi jednoduchý. Odráží totiž koherentní závislost mezi návratností kapitálu (return on equity)/spreadem nákladů na vlastní kapitál (cost of equity spread) a poměrem tržní a účetní hodnoty akcie (price-to-book ratio). Čím vyšší návratnost kapitálu v poměru k nákladům na kapitál, tím vyšší je i odůvodněný poměr tržní a účetní hodnoty akcie.

Návratnost kapitálu se počítá s přihlédnutím k 12měsíčním odhadům zisků. Náklady na vlastní kapitál vychází z americké rizikové prémie akcií (nyní 5,1 procenta), americké bezrizikové úrokové míry (výnosy 10letých státních dluhopisů) a volatility indexu S&P 500; náklady na vlastní kapitál u všech ostatních akciových trhů se pak stanovují v poměru k nákladům na kapitál ve Spojených státech na základě volatility.

Poměr tržní a účetní hodnoty akcie je založen na poslední dostupné účetní hodnotě na akcii (book value per share) a ceně akcie (share price). Hodnoty zaznamenané na světových finančních trzích jsou pak seřazeny a na základě tohoto procesu se stanovuje relativní pořadí. V tomto žebříčku najdete údaje o všech 44 vyspělých a rozvíjejících se trzích.

Sestavení portfolia

Následující země patří podle našeho modelu k pěti nejvíce podhodnoceným nebo naopak nadhodnoceným státům v rámci vyspělých a rozvíjejících se trhů. Stojí určitě za zmínku, že jenom dvě země z celkových 44 nemají ETF, které by sledovaly jejich výkonnost. Jednou z nich je Česká republika a druhou pak Maďarsko. Z našeho portfolia jsme je vyjmuli, neboť se chceme zaměřit pouze na země, které jsou vhodné k obchodování.

Tabulka níže pak obsahuje pět nejvíce podhodnocených akciových trhů na světě konkrétně Rusko, Čínu, Jižní Koreu, Rakousko a Singapur. Naopak k pěti nejvíce nadhodnoceným akciovým trhům se řadí Indie, Filipíny, Mexiko, Indonésie a Řecko. Když se podíváme na poměr mezi tržní cenou akcie a ziskem na akcii pro příštích 12 měsíců (12-month forward P/E ratio) pro Řecko, vychází nám, že odhady zisků jsou v porovnání s cenou akcie v příslušném indexu velmi nízké.

gn1

Portfolio je rovnoměrně vážené a jeho výkonnost budeme sledovat na týdenní bázi. Výsledky budeme zveřejňovat každé pondělí nebo následující pracovní den. Každá akcie má svůj symbol tzv. ticker. Symboly uvedené výše v tabulce jsou pak využívány

i v aplikaci SaxoTrader. Jakékoliv změny v portfoliu se provádí každý pátek odpoledne.

Peter Garnry je hlavním akciovým stratégem Saxo Bank. Více jeho článků a analýz můžete najít zde.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688