Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  22.06.2014 17:51:30

Inflace nespí, o peníze je nutné se starat

Každoroční inflace nepřeje naším mzdám, ziskům ani úsporám. Abychom se měli meziročně lépe, tak je nutné, aby naše čistá mzda, zisky nebo zhodnocení našich úspor rostlo rychleji než inflace. Nestarat se o úspory se nevyplatí, během pár let se nám totiž budu ztrácet před očima.

Pravidelně sledovat oficiálně zveřejňovanou inflaci by nemělo být pouze záležitostí finančníků a ekonomů, ale rovněž domácností. Inflaci je totiž potřeba zahrnout do finančních rodinných plánů a hledat pro rodinné úspory  a investice finanční produkty, které dosáhnou vyššího zhodnocení než činí inflace, aby se rodinné úspory v čase reálně zhodnocovaly.

  • Pravidelné konzultace s odborným finančním poradcem jsou velmi prospěšné. Stejně jako se musíme starost o své zdraví a chodit na pravidelné preventivní prohlídky k zubaři nebo očnímu lékaři, tak je nutné se zodpovědně starat i o rodinné finance.

Inflace sráží životní úroveň

V případě, že se rodinný měsíční příjem meziročně nezvýší, tak dochází i při nízké meziroční inflaci k poklesu životní úrovně rodiny. Reálně si rodina za pravidelný měsíční příjem pořídí méně zboží a služeb než v minulém období. Inflace snižuje kupní sílu naší mzdy a znehodnocuje naše úspory.

  • I při minimální inflaci tedy klesá životní úroveň, jestliže se o stejnou míru nezvýší pravidelný měsíční příjem (např. čistá mzda). Při hodnocení naší finanční situace je potřeba s inflací počítat.
  • V případě, že nejsou rodinné úspory zhodnocovány, potom mohou mít za pár let vlivem inflace oproti současnému stavu o desítky procent nižší reálnou hodnotu. Během několika let přináší i 2% roční inflace velké ztráty.

Každý z nás má svoji vlastní inflaci

Osobní inflace každého z nás závisí na našem spotřebním koši, které výrobky a zboží kupujeme a spotřebováváme. Od oficiálně zveřejněné inflace se může značně lišit. Nejvíce stoupají ceny potravin, proto můžeme říci, že nejvyšší osobní inflaci mají občané s nízkými příjmy, protože nevyužívají např. poklesu cen elektroniky nebo aut.

  • Každoročně je vhodné se snažit, aby nárůst rodinných příjmů, úspor a investic byl vyšší než inflace, přestože to není mnohdy snadné. I "remíza" je v některých letech dobrá. Nečinnost neznamená, že nemůžeme o naše úspory přijít. Opak je pravdou, inflace si vezme každoročně svůj díl.

Jak inflace smazává úspory?

Jestliže se nebudeme o své úspory a investice starat a necháme je ležet na běžném účtu (s naprosto minimální úrokovou sazbou 0,01 %) nebo "pod polštářem", potom je jisté, že se během příštích let budou úspory postupně rozplývat. Pro názornost máme v přiložené tabulce uvedenu hodnotu rodinných úspor v hodnotě 300 000 za 6 let při různé roční inflaci.

  • Jak vidíme z přiložené tabulky, tak při 7% roční inflace klesne již za 6 let hodnota úspor v hodnotě 300 tisíc o třetinu. Nechat peníze zahálet znamená, že o ně budeme vlivem inflace přicházet, neboť si za stejnou nominální hodnotu koupíme méně zboží a služeb.

Vliv inflace na reálnou hodnotu úspor

Částka úsporRoční inflaceReálná hodnota úspor za 6 let
300 000 1 %282 614
300 000 2 %
266 392
300 000 3 %251 246
300 000 4 %237 095
300 000 5 %223 865
300 000 6 %211 489
300 000 7 %199 903
300 000 8 %189 051
300 000 9 %178 881
300 000 10 %169 343

 vlastní výpočet autora

Jak se o peníze starat? Profesionál poradí

Možnosti, jak pečovat o rodinné peníze jsou v zásadě dvě: vše můžeme zajišťovat sami nebo si nechat poradit od odborníka. Rozhodně je však nutné se o rodinné úspory starat. Nabídka finančních produktů na trhu je velmi pestrá, vždy závisí na našem osobním investičním profilu, sklonu k riziku, nárokům na čerpání peněz v čase (např. šetříme dětem na studia nebo na penzi) apod. Zkušený dobrý finanční poradce dokáže přizpůsobit rodinné finanční portfólio rodinným potřebám v budoucnu a akceptaci rizika.

 

Čtěte další články ze sekce finanční plán na http://www.penizenavic.cz/financni-plan/clanky

 

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688