Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  21.06.2014 17:33:53

M. Mobius: Čtvrtstoletí investování na emerging markets - důvody k optimismu

Investiční tým Templeton emerging-markets se z pouhých tří portfolio manažerů/analytiků před 25 lety rozrostl na dnešních 52, a rozšířili jsme naši jedinou místní výzkumnou pobočkuHongkongu (otevřenou v roce 1987) na 18 kanceláří v oblastech Asie, Středního Východu, Evropy a Latinské Ameriky.

Každá země se setkává s překážkami – vyspělé země zcela jistě nejsou imunní vůči problémům, jakými jsou korupce nebo dočasná tržní či ekonomická zpomalení. Během krátkodobých výzev jsme zůstali soustředění na ty dlouhodobé a na naše přesvědčení, že emerging markets mají co nabídnout. Uvědomujeme si také význam toho nacházet se na místě, kde investujeme, zhodnocení situace na základě faktů z první ruky a komunikace s jednotlivými byznysy v zemi abychom mohli přesně zhodnotit jejich postavení a potenciál. Může to vést k zajímavým postřehům, které analyzováním hromady dat nezískáte. Například na nedávné návštěvě jedné africké země, já a můj tým jsme byli na prohlídce společnosti vyrábějící potraviny a nápoje, kde management připravil lákavou investiční nabídku. Jenže když jsme se byli podívat v místním supermarketu, zjistili jsme, že výrobky této firmy byly zahrabány na málo viditelných nižších poličkách, což ztěžovalo zákazníkům je najít.

Úplně jiným případem byla zase návštěva Brazílieroce 1995, kdy jsem cítil, že ekonomické výzvy v zemi způsobují místním byznys leaderům potíže, ještě spolu s pomalým růstem ekonomiky a nedávné hyperinflace. Bylo pro mě ale překvapením, že když jsem si promluvil s jednou ženou na ulici, získal jsem daleko optimističtější pohled na vývoj v zemi. Řekla, že s troj číselnou mírou inflace minulý rok a s ohledem na vládním způsob stanovování výplat nevěděla, kolik dostane zaplaceno. V době mé návštěvy se inflační trend začínal zpomalovat na pouhé dvě číslice, z čehož měla velkou radost. Řekla, že nyní nemusí spěchat do banky, aby si vyzvedla hotovost a potom rychle do obchodu nakoupit všechny potraviny dokud peníze ještě neztratily svou hodnotu. Nyní mohla plánovat dopředu. Tvrzení jako toto mi dávaly naději, že se sentiment spotřebitelů zlepšuje a ekonomika se může uzdravit.

Myslím si, že kladný postoj k zahraničnímu kapitálu a trend privatizovat jsou hlavní faktory růstu a rozvití emerging markets za posledních několik desetiletí a jedna z mých největších obav je možnost uzavření se některých zemí před oběma z nich. Mimo této možnosti vidíme tři hlavní důvody proč zůstat pozitivní ohledně potenciálu skrývajícím se v emerging markets.

 

  • Emerging markets obecně rostou 3-5 krát rychleji než vyspělé země a mnohé frontier markets zažívají ještě větší růst
  • Emerging markets často mají větší měnové rezervy než většina vyspělých zemí
  • Poměr dluhu a hrubého domácího produktu (HDP) u emerging markets je obvykle nižší než u vyspělých zemí
  • Když si toto spojíme, je to pro nás dobrý důvod být optimističtí ohledně budoucnosti emerging a frontier markets a jsme přesvědčeni, že jejich podíl v investičním světě nadále poroste. Zkuste si jenom představit, co může přinést příštích 25 let!

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse: http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/06/11/quarter-century-emerging-markets-investing 

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688