BBI (BBI)
Okénko investora  |  18.06.2014 15:45:10

Hledáme investiční mozek: Nikdo podhodnotu nenašel, ale byli jste velmi blízko

Vítězný podhodnocený investiční certifikát je zaměřený na švédský index OMX. Podhodnota je kolem 2,2 procenta, což nám dělá výnos zhruba 7 % p.a. Dva soutěžící tento cenný papír tipovali, neurčili ale správně jeho podhodnotu.

 Předem všem mockrát děkuji za účast v soutěži „Hledáme investiční mozek“. Uplynulý měsíc byl pro mě opravdu inspirující. Musím přiznat, že uhodnout a obhájit si podhodnotu bylo opravdu těžké. Vymyslel jsem si pro tuto soutěž skutečný oříšek, který kombinoval dva nestandardní faktory, které pro bonusové certifikáty nejsou úplně běžné, koneckonců hledáme pouze ty nejlepší z nejlepších.

Bohužel nikdo soutěž nevyhrál a já nemohu vyplatit finanční prémii. Někteří z vás mě ale velmi příjemně potěšili, protože posílali zajímavé tipy, kde byly jen drobné chyby či přehlédnutí. Dva soutěžící dokonce identifikovali správný certifikát, ale nedokázali určit přesně podhodnotu.

Hledaný podhodnocený certifikát je Bonus Zertifikat mit Best-In-Funktion bozogen auf den OMX Stockholm 30 Index WKN UBS1CT, ISIN DE000UBS1CT5. Nalézt jej můžete zde:

https://www.boerse-stuttgart.de/rd/de/anlagezertifikate/factsheet?ID_NOTATION=52780519

Certifikát se skládá ze tří opcí a podhodnota je tvořena především kombinací dvou faktorů, best-in opcí, která je v této konstrukci navíc oproti klasické bonus konstrukci a také tím, že certifikát není měnově zajištěn, takže další část plyne ze změny kurzy měny.  Best-in princip, který byl aktivní jen v prvním půl roce od emise, byl skutečným oříškem i pro samotnou UBS, což je vidět i na grafu historického vývoje ceny certifikátu z konce března 2012 (tedy při splatnosti best-in opce), kdy certifikát špatně ocenili a nikdy ho už od té doby nesrovnali přesně.

Ocenit tuto opci není úplně snadné a identifikovat konečnou chybu je ještě těžší. Musíte si projít historická data vývoje indexu OMX. Opce, která snížila vstupní hodnotu indexu z 930,36 bodů na 867,02 bodů, takže zhodnocení indexu od best-in momentu do současnosti odpovídá cca 60 %, stejně jako je zhodnocení certifikátu, takže tato opce se postarala o cca 7,3 % zhodnocení certifikátu navíc. A velmi důležitou roli hraje i to, že certifikát není quanto, takže je nutno přepočíst startovní hodnotu do EUR v počátečním kurzu a stejně tak i hodnotu indexu do EUR v současném kurzu. Zde je dalších 2,5 % posílení SEK vůči EUR. Index tedy od best-in úrovně posílil o cca 60 % v SEK, což je zhruba shodné s posílením certifikátu od emise, nicméně certifikát je kotován v EUR a není měnově zajištěn, posílení SEK vůči EUR tedy ještě navyšuje zhodnocení certifikátu, takže bylo třeba identifikovat obě skutečnosti, zhodnocení z best-in opce a posílení měny.

I přes to, že jsem vám postupně snižoval počet možností z původních 1,2 milionu certifikátů na zhruba 3000 v posledním týdnu, nikdo tuto chybu nedokázal najít. Mnoho z vás mi připomínalo mojí situaci před deseti lety, kdy jsem pracoval pro Citi. Ve svém volnu jsem hledal možnosti jak vydělat a procházel si všelijaké investiční deriváty. Nakonec jsem ale banku opustil a založil BBI. Tak abych mohl na chybách bank vydělávat nejen sobě, ale také mým klientům. Přesně v tomto je hlavní přidaná hodnota BBI.

Momentálně přemýšlím o pokračování soutěže. Soutěž možná zbytečně omezena na vyhledávání pouze jednoho konkrétního certifikátu, otevřené vyhledávání by možná nebylo tak omezující pro schopné mozky. Proto bych v soutěži chtěl neoficiálně pokračovat i nadále. Kdo najde jakoukoli podhodnotu nebo chybu banky, dostane jako odměnu podíl na zisku, který by náš partnerský obchodník s cennými papíry na daném cenném papíru realizoval. Jinými slovy, když najdete podhodnocený certifikát, nebudete muset hledat kapitál, se kterým by se dala tato chyba realizovat ve velkém.

Původně jsem ani nečekal, že se najde tolik schopných lidí. Proto jsem se rozhodl, že ty nejaktivnější či nejschopnější ze soutěžících pozvu na společné setkání u dobrého jídla a pití, abychom tu nevyplacenou výhru společně propili a projedli. Zároveň spolu můžeme probrat i pokračování soutěže, či případně další možnou externí spolupráci s BBI. Toto setkání s vybranými soutěžícími proběhne v pátek 4.7.2013 v klubu Ambix v Praze na Malé Straně. Pozvánka bude oficiálně zaslána začátkem příštího týdne.

Jaroslav Brzoň

Jaroslav Brzoň

Jaroslav Brzoň

Vlastní peníze obchoduje a investuje již od druhého ročníku na vysoké škole. V roce 2000 při technologické bublině přišel o 50 % kapitálu, což ho přimělo věnovat se intenzivně řízení rizik. Více než 7 let se prostřednictvím Best Buy Investments věnuje vyhledávání a realizaci zisku na tržních neefektivitách a arbitrážových příležitostech. Všechny strategie, které nabízí klientům, testuje nejprve na vlastním kapitálu.
Od roku 2006 (založení Best Buy Investments) vydělává průměrně 14% p.a. (včetně let 2007/8 a 2010/11).
Nejvyššího výnosu dosáhl v roce 2006 a to +78 %.
Nejnižšího v letech 2008 a 2010 a to ve výši +3 %.
Žádný rok neutrpěl ztrátu.

Logo BBI Od roku 2007 BBI vyhledává na trzích ty nejlepší investiční příležitosti z oblasti moderních investičních nástrojů, jako jsou investiční certifikáty, burzovně obchodované fondy, korporátní a konvertibilní dluhopisy a další. Sestavuje strategie od ryze konzervativních až po velmi dynamické. Společnost BBI řídí profesionálové s mnohaletými zkušenostmi nejen z oblasti privátního a investičního bankovnictví, ale především z vlastní zkušeností s investováním na finančních trzích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688