Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  17.06.2014 19:28:27

M. Mobius: Čtvrtstoletí investování na emerging markets

V určitou dobu svého vývoje může být každá země klasifikována jako „emerging“(rozvojová, rozvíjející se). Západní část Spojených Států byla v 18. století nazývána „new frontier“. Kupující tamních pozemků si uvědomovali, že na takovém drsném a divokém místě je to odvážný krok.

Nedávno – ještě v šedesátých letech -  by bylo také Japonsko klasifikováno jako emerging market: místo levného exportu, slabé měny a nejistých politických vyhlídek. Investování tam bylo považováno za riskantní a průkopnické, a nepochybně se tam i tehdy vyskytovaly obrovské příležitosti, pokud jste si uměli počkat a vybírali pečlivě. Málokdo by si pomyslel, že se Japonsko po druhé světové válce tak rychle stane technologickou mocností a světovou silou. Podobně i Čína za posledních několik desetiletí zažila neuvěřitelnou ekonomickou přeměnu, kterou mohli očekávat jen nemnozí.

Investiční potenciál rozvojových trhů byl znám dlouhou dobu, ale skutečný vznik a zatřídění emerging markets jako investiční kategorie bychom mohli spojit s jednou nedávnou historickou událostí. V roce 1986 se Mezinárodní finanční společnost (IFC), dceřiná společnost Světové Banky, zapojila do kampaně na podpoření rozvití kapitálových trhů v méně vyspělých zemích, často nelichotivě nazývaných jako země třetího světa. V té době skupina institucionálních investorů vložila na podnět IFC 50 milionů USD do emerging markets podle jí navržené strategie. O rok později, v roce 1987 následovaly další dva milníky investování na emerging markets: 1) MSCI vytvořilo první indexy pro emerging markets a 2) Templeton Emerging Markets Group začal spravovat portfolia tak, aby umožnil běžným investorům přístup na emerging markets.

Emerging markets začínaly jako exkluzivní kluby pro bohaté

Když jsme začínali spravovat portfolia emerging markets, investovat nebylo v mnoha ohledech jednoduché. Ačkoliv se nám zamlouval velký počet zemí emerging markets v Asii, Africe, Latinské Americe a Evropě, pouze málo z nich bylo opravdu otevřeno zahraničnímu kapitálu. Existovaly zde přísné kontroly a burzovní omezení, ještě navíc ke všem problémů s likviditou trhu, podnikové správě a úschově cenných papírů. Na počátku našeho investování do emerging markets bylo pouze několik trhů, kam jsme mohli investovat. Často jsme měli problém „dostat“ naše peníze do práce. Z investičního hlediska začínalo hodně emerging markets jako exkluzivní kluby pro bohaté, ale rychle se zde rozrostlo rovnostářství, praktika otevřených trhů, která dnes přitahuje velké zástupy světových investorů.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

Vzpomínám si například, jak v devadesátých letech na ruské burze začínalo obchodování okolo třech hodin odpoledne, kdy k místu burzy přijelo luxusní vozidlo napěchované penězi. Brokeři čekali u protáhlých stolů na občany, kteří měli podílové vouchery – jenž mohly být vyměněny za podíly v nově privatizovaných ruských společnostech – a chtěli je prodat na burze. Okolo šesti hodin večer se vozidlo vrátilo pro brokery levně nakoupené vouchery. My sami, jako investoři jsme tehdy čelili extrémně nestálému prostředí a často nám jen říkali „věřte nám!“ bez většího opodstatnění. Většina ruských akcií se tehdy obchodovala tak málo, že na uzavření obchodu jsme museli čekat dny nebo dokonce týdny. Jak se vše od těch dob změnilo! Dnes mohou investoři ve dne v noci obchodovat širokou škálu akcií, opcí a komodity futures elektronicky nejen v Rusku, ale ve všech zemích emerging markets na celém světě.

Emerging markets ušly obrovskou cestu

Viděli jsme počátky mnoha zajímavých rozvití, včetně otevírání se mnohých trhů širšímu zahraničnímu investování. Za posledních 25 let jsme také byli svědky skončení apartheidu v Jižní Africe, snazšímu přístupu do východních evropských ekonomik (včetně Ruska), otevření se Indie zahraničním investicím a samozřejmě čínského osvojení si kapitalismu a rychlé urbanizace. V současné době můžeme investovat na mnoha různých emerging markets po celém světě a stejně tak i na velkém množství „frontier markets“, což je označení pro méně rozvitou část emerging markets, kam patří většina afrického kontinentu. Jsme nadšeni z toho, jak se mohou tyto země frontier markets během dalších 25 let vyvinout, protože mnohé z nich rostou svižným tempem a rychle implementují nejnovější technologie, obzvláště v oblasti mobilních financí a e-commerce. Mladší a zvětšující se populace je příčinou růstu síly spotřebitelů a střední třídy.

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.

Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse: http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/06/11/quarter-century-emerging-markets-investing/ 

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

07.02.2018Ranní glosa: Emerging markets opět na koni ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.07.2014M. Mobius: Jak velké jsou Emerging markets? Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688