BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  17.06.2014 12:23:08

PEGAS - valná hromada neschválila řadu navrhovaných bodů

Společnost PEGAS včera v Lucemburku pořádala výroční valnou hromadu. V médiích se objevily zprávy o schválení navrhované dividendy 1,10 EUR/akcii (cca 30,20 ), valná hromada však projednávala i řadu dalších důležitých bodů.

Podstatná se ukázala být účast akcionářů. Oproti loňským 32,4 % hlasů na základním kapitálu se zúčastnili akcionáři s 45,5 % podílem. I tak tedy podíl hlasů nedosahoval povinné nadpoloviční úrovně potřebné pro schválení některých bodů.

Akcionářská struktura

Další rok měla dominantní slovo na valné hromadě opět skupina Wood & Company. Díky vyššímu kvoru však oproti loňsku její podíl hlasů již nebyl nadpoloviční, nýbrž tvořil 41,24 %. Ukázalo se zároveň, že firma oproti konci roku dále navýšila podíl v PEGASu o dalších zhruba 37 tis. akcií, resp. na 18,78 % (více o změnách podílu také v článku PEGAS - Wood & Company vlastní 18,38 %). Oproti loňské valné hromadě naopak nižším počtem hlasů disponovala skupina Templeton, která i tak byla opět druhým největším akcionářem. Meziročně snížila počet akcií z téměř 730 tis. na 568 tis. (přehled všech pěti akcionářů s podílem nad 5 % na valné hromadě naleznete zde).

Projednávané body

Většina bodů valné hromady, včetně výplaty dividendy, byla schválena jednomyslně. První nevýrazné „zaváhání“ přišlo u znovuzvolení dvou neexekutivních členů představenstva (M.Modecki, J.Sýkora), kde se objevily i hlasy proti.

Již výraznějších přes 15 % hlasů na valné hromadě bylo proti novému motivačnímu programu pro management. Spočívat má ve vydání nových warrantů na akcie společnosti. Stávající motivační program, založený na virtuálních opcích na akcie PEGAS, měl být navíc také přeměněn právě na warranty. Díky zmiňované „nízké“ účasti však nebyl schválen. Z obdobného důvodu se vlastně nemůže uskutečnit ani schválený nový motivační program, jelikož pro samotnou realizaci, resp. vyloučení přednostního práva akcionářů se rovněž nemohlo hlasovat.

Nedošlo i na změnu stanov společnosti, která měla představenstvu umožnit případně rozhodnout o vydání až 15 % nových akcií, jak jsme informovali v článku PEGAS opravil návrhy pro VH, kapitál příp. zvýší jen o 15 %.   

Jak bude chtít společnost dále postupovat, vzhledem k neschválení některých bodů, nebylo zveřejněno. Na běžný chod firmy však výsledek valné hromady nemá vliv.

V porovnání například s letošní několikahodinovou valnou hromadou ERSTE, ta společnosti PEGAS proběhla v pondělí za poměrně krátkých 45 minut. Oproti loňským „rekordním“ jen 11 minutám se však vlastně jednalo o maratón.

Dividenda - rozhodný den

Ke schválené dividendě 1,10 EUR připomeňme rozhodné datum pro nárok. Stanoveno bylo dle návrhu na 17.10., vzhledem ke v říjnu již zkrácenému vypořádání na BCPP (na T+2) bude tzv. ex-date až 16.10. Výplata se uskuteční následně 29.10.

Kompletní přehled dividend a rozhodných dnů u emisí na BCPP naleznete zde.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688