Jiřina Kavková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  16.06.2014 14:03:10

Domácnosti nebudou schopné platit energie – do deseti let

Podle Evropské komise nebude v příštích deseti až dvaceti letech každá pátá rodina v tuzemsku schopna platit účty za energie. Domácnostem tak hrozí energetická chudoba, která je důsledkem nízkých příjmů a vysoké spotřeby energií. Na vysoké účty za energie existují ale praktická a efektivní řešení. Jedním z nich je komplexní zateplení rodinného nebo bytového domu, které podle odborníků ze Sdružení EPS ČR dokáže ročně ušetřit až 70 % výdajů za energie.

„Rozdíl v placení účtů za elektřinu v zatepleném domě je markantní hned v jeho počátcích. Navíc investice do zateplení se majitelům díky státním dotačním programům, jako je Nová zelená úsporám, rychle vrátí. Díky němu se zvýší i hodnota nemovitosti na trhu,“ říká Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Přehledně o spotřebě elektřiny

Typická česká domácnost spotřebuje až 70 % energie na vytápění. Přitom nejvyšší spotřeby elektřiny dosahují nezateplené domy, které jsou vyhřívány pouze přímotopy. „Pokud chce někdo například kupovat byt, doporučuji si podrobně přečíst tzv. Průkaz energetické náročnosti budovy, který nabízí detailní přehled o rozložení účtu za elektřinu,“ upozorňuje Zemene. Podobně jako funguje štítek na elektrospotřebičích či technický průkaz u auta, vyčte zájemce z průkazu teoretickou hodnotu, která může být odlišná od reálné spotřeby, ale z hlediska energetické náročnosti jasně rozliší hodnotné a méně hodnotné budovy na trhu. Průkazy energetické náročnosti dokládají, že nová nebo právě zrenovovaná budova splňuje požadavky na energetickou náročnost. „Slouží zejména jako ochrana spotřebitele a přispívají k lepší orientaci kupců a nových nájemníků v nákladech na energie v nemovitostech,“ říká Zemene. Při prodeji či novém pronájmu nabízí zájemci ověřenou hodnotu, ze které lze – pro typické užívání – odvodit roční náklady na energie.

Život v zatepleném domě
Až 90 % našeho života trávíme v místnostech, jejichž kvalita přitom významným způsobem ovlivňuje naše zdraví. I proto vznikla řada studií, která analyzuje vliv tepelných izolací budov na zdraví člověka. Bylo zjištěno, že zateplené budovy se pozitivně podílejí na snížení respiračních onemocnění až o 50 %. Podle novozélandské studie došlo v souvislosti se zateplením domů k výraznému zlepšení zdravotního stavu obyvatel, a to asi o 10 %. Dospělí i děti trpěli méně dýchavičností, rýmou a vyhýbali se jim i další respirační problémy. Ke snížení těchto příznaků přitom došlo až u poloviny zkoumaných.

Výhody zateplení
Zateplení za dobu své životnosti dokáže majitelům domů ušetřit desítky až stovky tisíc korun. A přestože se povědomí o výhodách o zateplení rok od roku zvyšuje, stále zbývá zateplit zhruba 145 milionů m2 obvodových stěn. Při pohledu na rodinné domy je jich zatepleno okolo 11 procent. V přepočtu na jednotky se jedná o 200 tisíc bytů z celkového počtu 1,8 milionu. Právě rodinné domy tak aktuálně představují polovinu všech nezateplených bytových jednotek v České republice. Podle ČSÚ současné průměrné stáří budov dle data výstavby nebo poslední rekonstrukce v průměru přesahuje 50 let.

K ekonomickým výhodám je nutné přičíst i ty technické. Kromě zvýšení tepelné ochrany budovy a tím snížení spotřeby energie na vytápění k nim řadíme:

20.06. 12:54  Zateplení a 70% úspor ? (ramodevis)
17.06. 16:19  jo a tuhle znate?? (davido)
16.06. 17:12  Ale no tak (Krevetin)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688