ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  14.06.2014 16:03:16

Jaké ponaučení přinesly největší akciové propady?

Seriozní obchodník s cennými papíry vám nebude tvrdit, že vaše akciové investice budou za všech okolností pouze ziskové. Ceny akcií v čase kolísají, a proto jsou tyto investiční nástroje obecně považovány za rizikové. Kromě „přirozené“ volatility mohou být trhy postiženy i strmějšími propady.

Pozitivní zprávy z ekonomik i firem, trvající býčí trend, optimistické vyhlídky analytiků i investorů… za těchto okolností se většina účastníků na akciovém trhu raduje a počítá své zisky. Podobnou atmosféru jste mohli zažít v průběhu minulého roku, kdy rostly ceny téměř všech aktiv. Nic však netrvá věčně. I nad akciovými trhy se občas stahují mračna.

Pokles na akciových trzích může být odstartován řadou událostí – špatné hospodářské výsledky firem, výběr zisků investorů, obavy o udržitelnost růstu akcií, problémy v odvětví či ekonomice, válečné konflikty nebo živelné pohromy. Každé této události přikládají investoři různou váhu. Zaměřili jsme se na několik významných událostí posledních let a zhodnotili jejich dopad na trhy.

Krach investiční banky Lehman Brothers

Za největší událost posledního desetiletí můžeme jistě označit pád investiční banky Lehman Brothers (15. září 2008). Není nutné opakovat, kde byla příčina krachu čtvrté největší investiční banky ve Spojených státech. Důležité je, že kolaps této společnosti ukázal, jak mohou problémy v jednom sektoru paralyzovat akciové trhy i celou ekonomiku.

Grafyvýkonnosti se můžete prohlédnout ZDE

Graf výkonnosti burzovně obchodovaného fondu SPDR S&P 500 (SPY) ukazuje, jak investoři reagovali v období krize bankovního sektoru v USA. Krátce po krachu investiční společnosti Lehman Brothers vyhodnotili investoři situaci jako rizikovou a začali stahovat své peníze z otevřených pozic. V první vlně, za necelý měsíc, poslaly hromadné výprodeje akcie z indexu S&P 500 o téměř 30 % dolů. Své dno nalezly americké akcie 9. března 2009. V tomto okamžiku pravděpodobně odvážnější investoři sebrali odvahu a začali nakupovat. Nad úroveň před vypuknutím krize se americké akcie přehouply v polovině dubna roku 2010. Dnes se akciový index S&P 500 pohybuje na historických maximech.

Finanční krize zasáhla všechny

Problémy v USA odkryly i další skutečnost, a sice, jak moc dění na akciových trzích v USA ovlivňuje trhy ostatní. Dění ve Spojených státech se vždy dříve či později promítne i na ostatních trzích. Všimněte si, že například finanční krize se podepsala na ruských akciích v burzovně obchodovaném fondu Market Vectors Russia ETF (RSX) mnohem více, než nedávná eskalace konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Ani ničivá vlna Tsunami a následná havárie jaderné elektrárny Fukušima neměla takový dopad na akciové trhy. Hodnota japonských akcií ve fondu iShares MSCI Japan Index Fund (EWJ) klesala v období po havárii poměrně málo. Zmíněné události v Rusku i Japonsku měly jen krátkodobý dopad a jen na lokálních trzích. V těchto případech se investoři z postižených trhů stáhli jinam. Amerika zkrátka udává tón.

Co mají všechny události společného?

Krize v důležitých sektorech ekonomiky, konflikty mezi zeměmi i živelné události jsou pro akciové investory negativní zprávou, která může vést k opuštění pozic. Jednotlivé nepříznivé události mají různý časový i prostorový dopad. Grafy potvrzují, že po zveřejnění špatných zpráv následují hromadné výprodeje, ale dříve či později se investoři na trhy opět vracejí.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)

Přečtěte si také:

20.12.2023Novela zákona o povinném ručení: jaké změny přinese pro řidiče? Swiss Life Select (Swiss Life Select)
29.12.2022Jaké legislativní změny přinese rok 2023? BDO Česká republika (BDO Česká republika)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688