TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  13.06.2014 10:56:59

Pozor na pojištění zdarma v autobazarech

Na začátku roku se rozhodl Zdeněk pro koupi vozu. Na nový neměl, a tak si vybral ojetinu. Po kratším hledání si v jednom z pražských autobazarů vybral Ford Focus starý pět let za cenu 155 000 korun. Částku se mu podařilo usmlouvat na 150 000. "Prodejce mi ale nabídl ještě další slevu, pokud si sjednám pojištění mechanických a elektrických závad vztahující se právě na starší vozidla. Přišlo mi to zajímavé, protože pár známých právě u vozů z bazaru tento problém řešilo a opravy si hradili z vlastní kapsy,“ vzpomíná Macháček.

Sleva však byla jen na oko. Nové nacenění totiž znělo 140 500 korun za vůz a pojištění Carlife v základní verzi bronz s platností na dva roky za 9500 korun, celková cena tedy byla pro Zdeňka stále 150 000 korun. „Před touto „slevou“ by se kupující měl mít na pozoru,“ varuje Jiří Pěnčík, analytik neživotního pojištění Partners, a dodává: „Tím, že se sníží cena vozu, tak to znamená i snížení plnění z povinného ručení v případě totální škody. A to si stěží někdo uvědomí.“

Zdeněk však smlouvu o koupi vozu i pojistku podepsal přímo v bazaru, bál se, aby o výhodnou nabídku a vyhlédnutý vůz nepřišel. „Teprve doma jsem se podrobněji začetl do smlouvy a zarazilo mne na ní několik věcí, o nichž se prodejce nezmínil. Zejména to, že se pojištění vztahuje jen na dvě pojistné události během jednoho roku,“ dodává majitel vozu.

Zdeňkovi se situace rozležela v hlavě a na základě této zkušenosti se rozhodl obrátit na svého kamaráda Ondřeje Veselého, finančního poradce Partners, a o pojištění se s ním raději ještě poradit. Společně prošli smlouvu a najednou už to nebyla ta výhodná nabídka, jak ji prezentoval prodejce v autobazaru. "Zdeněk sice měl pojištěny mechanické a elektronické závady na svém voze, jenže bylo s nimi spojeno velké množství výluk. To ale nebylo to hlavní,“ vysvětluje poradce Partners.

"Cena pojištění byla 9500 a maximální pojistné plnění 10 000 korun. Tedy při první škodní události by byl Zdeněk tak zvaně na svých, a aby se mu pojistka rentovala a byla výhodná, tak by vlastně musel doufat v další událost. A to během jednoho roku! Navíc pojišťovna může od smlouvy do tří měsíců po pojistné události odstoupit.“ Pokud by tak učinil, znamenalo by to pro pojištěného, tedy pro Zdeňka Macháčka, že by si druhou škodní událost musel platit ze svého a výhodnost pojištění je nulová.

Že Carlife není tím pravým ořechovým autopojištěním, se s Ondřejem Veselým shoduje i Jiří Pěnčík z Partners: "Z hlediska pravděpodobnosti je šance na návratnost ceny pojistného opravdu nízká, pojištění se vztahuje jen na některé součástky. A troufnu si tvrdit, že lajk na první pohled nepozná, která součástka se zrovna porouchala.“

Co to tedy v praxi znamená? Podmínkou plnění při poruše nebo nehodě je nutné auto opravit ve specializovaném servise. A těch podle seznamu poskytovatele pojištění Defend Insurance na malých městech moc není, většina z nich je v Praze, Plzni, Ostravě či Brně. „Docela dobře se může stát, že řidič nechá auto odtáhnout několik desítek kilometrů do specializovaného servisu a tam zjistí, že na opravu dané součástky se pojištění nevztahuje. Takže všechno, včetně odtahu, si najednou platí z vlastního. Kdyby to věděl předem, tak vůz odveze do nejbližšího servisu,“ uzavírá Pěnčík.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688