Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  12.06.2014 10:36:30

Drahé kovy a akciové indexy: Grafologie divergencí

 

 

 Dnes se podíváme na grafy, které se dlouhodobě, od vrcholu v roce 2011, vyvíjejí inverzně proti sobě. Nejprve se zaměříme na sektor drahých kovů a poté svoji pozornost přesuneme k americkým akciovým indexům. 

 

 

Drahé kovy

 

Nejprve se podíváme na denní graf zlata, který vykazuje modře vyznačenou formaci klesající lichoběžník. Tato formace byla proražena před dvěma týdny. Nyní se formuje testování spodní trendové čáry této formace na úrovni okolo 1265 USD. V grafu je také zakreslena černá čárkovaná vodorovná resistence na úrovni 1280, která by mohla sehrát úlohu při testování klesajícího lichoběžníku. Důležitý 150 denní klouzavý průměr se pohybuje na úrovni 1279,65. Z hlediska nových maxim a nových minim pokračuje klesající trend, protože každé minimum je nižší, než to předchozí a každé nové maximum je také nižší.

Grafická analýza

 

 

 

Na následujícím grafu vidíme, že 150 denní klouzavý průměr sloužil během růstového trendu jako podpora a nyní slouží jako resistence. V březnu sice cena vystoupala nad tento klouzavý průměr, ale nyní se vrátila opět pod něj.

Grafická analýza

 

 

 

V následujícím grafu vidíme všechny důležité klouzavé průměry a vidíme, že jak všechny dohromady postupují v souladu, když trh začne postupovat převládajícím trendem. Když skončila korekce v roce 2008, trvalo několik měsíců, než se klouzavé průměry otočily vzhůru, ale jakmile k tomu došlo, tak začaly pěkně dokládat, jak funguje rostoucí trh. Na vrcholu růstového trendu pak vidíme, jak začínají klesat a prolínat se. Během první impulsní poklesové vlny se všechny klouzavé průměry opět srovnaly směrem dolů a to trvalo až do dosažení minima v červnu minulého roku. Během současné konsolidační doby se podle očekávání klouzavé průměry pohybují stranou. Nejdůležitější v současné době je, že se současná cenová akce odehrává pod těmito klouzavými průměry. Z dlouhodobého hlediska vývoje na zlatě je 300 denní klouzavý průměr nejdůležitější veličinou. Dokud nedojde k jeho proražení, nedá se mluvit o ukončení klesajícího trendu.

Grafická analýza

 

 

 

Než se posuneme dále, tak se podíváme na ještě jeden graf zlata. Je to dlouhodobý týdenní graf, ve kterém je vyznačen červeně konsolidační trojúhelník, který se začal tvořit na konci června minulého roku. Zatím se stále pohybujeme v konsolidační oblasti a případný pokles tvořený impulsní vlnou nastane až po proražení spodní červeně vyznačené podpory. Pro obchodníky sledující indikátory zde máme MACD, jehož histogram se pohybuje pod úrovní nula a které vytvořilo prodejní signál zkřížením čar klouzavých průměrů. Indikátor RSI v horní části grafu prorazil černou čárkovanou čáru směrem dolů. V případě silného pohybu vzhůru by měla hodnota RSI zůstat nad úrovní 40 a nákupní signály jsou vyznačeny zelenými šipkami. Prodejní signály jsou vyznačeny červenými šipkami a hodnota RSI klesá pod 60. STOCH je stále v prodejním signálu i když je na přeprodaných úrovních.

Grafická analýza

 

 

 

Nyní se podíváme na stříbro, které se pohybuje stále ve veliké konsolidační diamantové – trojúhelníkové formaci. Tato konsolidační formace se vytváří již zhruba rok. Z dnešního pohledu to vypadá, že před dvěma týdny došlo k průrazu a nyní je na pořadu dne testování. Spodní trendová čára rok trvajícího trojúhelníku není zcela průkazná, protože zde existuje víc způsobů, jak zakreslit tuto důležitou trendovou čáru. Takto zakreslená spodní trendová čára vyjadřuje náš pohled na celou věc. Obyčejně bychom sledovali, zda se zde budou vyskytovat průrazy skokem v ceně, ale to není tento případ.

Grafická analýza

 

 

 

Dalším grafem, kterému budeme věnovat pozornost je SLV. Vidíme zde dvě cenové mezery nad spodní modrou trendovou čarou trojúhelníkové formace, které nám pomáhají určit kudy přesně má spodní trendová čára vést. Pokud je spodní trendová čára zakreslena správně, pak můžeme očekávat zpětný test na úroveň okolo 18,75. Cenové skoky vypadají špatně, ale i bez toho si můžeme všimnout, že od bodu 4 cenová akce vytváří stále nižší minima a nižší maxima, takže není pochybu o tom, že se nacházíme v klesajícím trendu a tím je určen také vstup do obchodů. Pokud se domníváte, že spekulovat na pokles je složité, podívejte se, jak složité je pro spekulanty na růst neustále vstupovat do každého poklesu od doby, kdy se vytvořil bod 4 konsolidační formace. Když chcete zažít bolest, jděte na long.

Grafická analýza

 

 

 

Na týdenním grafu SLV si můžeme ukázat možný průraz modrého trojúhelníku a podpory úrovně krku. To, že se cena SLV již dva týdny pohybuje pod touto modrou čarou je pozitivní. Čím déle zůstane cenová akce pod touto trendovou čarou, tím lépe. Je složité zvládat své emoce, zvláště v průběhu potenciálního velikého průrazu. Cena vytvoří průraz a vypadá to, jako když vzniká impulsní vlna. Poté však ale přijde test a začnete pochybovat o svém rozhodnutí. Tento možný vývoj jsme si komentovali již dříve, kdy byla cena podstatně výš. Je třeba si uvědomit, že žádný průraz ještě zatím nenastal a tedy nemohl nastat ani následný test. Samozřejmě v trzích není nic zaručeno na 100 %, takže je třeba jít s trhem cestou větší pravděpodobnosti a změnit své chování, jen když nastane cenová akcie, která změní situaci. Je to velmi náročné, protože trh je emocionálně vyčerpávající horská dráha.

Grafická analýza

 

 

 

Akcie drahých kovů (HUI) měly svůj letošní vrchol v březnu a od té doby jsou v klesajícím trendu, protože se neustále vytváří nižší minima i nižší maxima. Máme tu tři menší, červeně označené konsolidační formace, které vytváří dohromady klesající lichoběžník označený modře. V grafu je vyznačen obdélník, kde se dá očekávat testování tohoto útvaru. Nachází se na úrovni 213 USD. Tyto neustálé proti trendové pohyby neustále testují naši trpělivost, protože vypadají, jako začátek nového rostoucího trendu. Když se podíváte na celkový klesající trend od března a pokusíte se najít ideální vstup do pozice na růst, tak si pro porovnání zkuste najít ideální vstup do růstu, který začal v prosinci minulého roku. Při tomto porovnání uvidíte dobře, jak vypadá rostoucí a klesající trend a možná uvidíte rozdíl mezi chováním obou trhů. Zbývá k tomu dodat, že trend je přítel a trvá tak dlouho, dokud neskončí. A také platí, že zkoušet uhodnout otočení trendu se povede jen málokomu.

Grafická analýza

 

 

 

Následuje dlouhodobý denní HUI graf, který ukazuje, že formace klesající prapor se začala formovat v červnu minulého roku. Malý červený klesající lichoběžník je totožný s modrým v grafu nahoře. Zatím nic nového, co by hovořilo ve prospěch otáčení trendu nevzniklo, takže zatím budeme sledovat, jak si povede testování klesajícího lichoběžníku na úrovni 213.

Pokračování příště na Akcieatrhy.cz....

 

 

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688