BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.06.2014 10:57:14

Akciová nákupní horečka pokračuje, euro oslabuje aneb denní přehled dění na finančních trzích

Zvýšená poptávka po rizikových aktivech pokračuje. Nastartovaly ji očekávání uvolnění měnové politikyeurozóně, která se minulý týden naplnila. Olej do ohně pak přilila páteční datatrhu práce USA, která ukázala, že Spojené státy 4 měsíce po sobě vytvořily více než 200 000 nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP), což se naposledy povedlo před 14 lety. Indexy S&P500 a Dow Jones tak včera opět uzavřely na historických maximech. Nových rekordů dosáhnul i německý Dax, který v pondělí uzavřel nad kulatým číslem 10 000 bodů. Pozitivní nálada už nezasáhla japonský Nikkei, který uzavřel 0,85 procenta v mínusu a pod kulatým číslem 15 000 bodů. Výprodej se připisuje vybírání zisků po několika plusových seancích.

Naopak po snížení úrokových sazeb dolů letí výnosy ze státních dluhopisů zemí eurozóny. Například Irsko si nyní půjčuje levněji než USA. Ačkoliv jsou reálné (očištěny o inflaci) výnosy ze státních bondůeurozóně stále vyšší než v USA (díky nižší inflaci), jejich další pokles může mít negativní vliv na euro. Americký dolar těží z postupně rostoucích výnosů státních dluhopisů (10leté = 2,606%) a EUR/USD tak včera opět testovalo důležitou hladinu supportu 1,3580.

Prezident filadelfské pobočky Fedu Charles Plosser včera uvedl, že pokud bude americká ekonomika následovat predikovaný vývoj, tak aktuální tempo snižování objemu QE je pomalé. Rovněž dodal, že posilující americká ekonomika může banku přinutit k zvýšení sazeb spíše dříve nežli později. Plosser je obecně znám svojí preferencí utažené monetární politiky, a tak investoři brali jeho slova s rezervou. Kromě Plossera včera mluvil i pan Bullard ze St. Louis, který nyní není volícím členem. Ten uvedl, že klesající míra nezaměstnanosti spolu se zlepšujícími se výsledky hospodářství USA ho mohou přivést ke změně názoru na čas zvýšení úrokových sazeb. Tato slova v noci rovněž podpořila poptávku po USD.

V noci byla zveřejněna data inflace druhé největší ekonomiky světa. Index spotřebitelských cen (CPI) vzrostl v květnu meziročně na 2,5 procenta ve srovnání s dubnem, kdy inflace posílila o 1,8 procenta. Index cen výrobců (PPI) naopak klesnul o 1,4 procenta, což je menší pokles než v dubnu, kdy index ztratil 2 procenta. Tato rozličná data signalizují, že Čína disponuje nadbytečnými a nevyužitými výrobními kapacitami (pokles indexu PPI) na jedné straně a na druhé straně má nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, což se odráží v růstu nákladů sektoru služeb. Silná čínská a americká data popohnala cenu ropy nahoru na úroveň 104,41 USD za barel. Rusko zatím neuzavřelo proudění plynu na Ukrajinu, i když poslední termín na zaplacení účtů vypršel.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688