Okénko investora  |  10.06.2014 08:56:35

Výsledek Draghiho politiky zahaluje deflační mlha

10/6/2014/ Zlaťáky.cz - Po čtvrtečním obchodování na trzích je zřejmé, že Draghiho současná úvěrová politika bude nadále zvyšovat cenu drahých kovů, a to vždy při setkání ECB. Žlutý kov zaznamenal ve čtvrtek po zasedání Evropské centrální banky 1 % nárůst, stříbrný kov se dostal přes hranici 19 dolarů/unci, a to z toho důvodu, že se ECB na svém setkání rozhodla snížit úrokové sazby. Zejména uložení negativní depozitní sazby by mělo banky motivovat a přinutit k četnějšímu poskytování úvěrů. Jednalo se především o reakci na zpomalení inflace hluboko pod inflační cíl ECB a nízké hodnoty poskytování úvěrů v rámci eurozóny. To je kombinace, která představuje riziko vzniku dalších hospodářských problémů.

 

Vývoj ceny zlata za 30 dnů

ECB snížila depozitní sazbu na -0,1 %, což v reálu pro banky znamená, že peníze bude ECB „efektivněji“ zpoplatňovat, pokud by je držela přes noc. Zároveň snížila svou hlavní refinanční sazbu na 0,15 %. Trhy po těchto zprávách reagovaly okamžitě a poslaly euro na čtyřměsíční minimum. A to není vše.

Draghiho záměr je zřejmý, snaží se dál posilovat ekonomiku, ale otázkou zůstává, jak zareagují firmy a domácnosti, navíc pokud v eurozóně nejsou podmínky stejné pro všechny. Pár příkladů za všechny: FirmyPortugalsku platí na úvěrech v průměru 5,4 % ve srovnání s 2,2 % ve Finsku a Francii. Jen několik hodin před jednáním o politice ECB, Bank of Japan varoval ECB, že eurozóna by neměla brát na lehkou váhu potenciální nebezpečí sklouznutí do deflace, tak jak tomu bylo v Japonsku. Podle agentury Reuters připravovala ECB pro čtvrteční setkání další balíček, jehož součástí byla cílená opatření se záměrem zvýšení úvěrování malých a středních podniků (MSP).

Již dříve (24. dubna 2014) Draghi uvedl, že byly stanoveny tři hlavní scénáře politiky a opatření ECB, které zahrnují zvýšení programu nákupu aktiv v případě, že dojde k zhoršení střednědobého výhledu inflace. Takový program je v současnosti nepravděpodobný, nicméně, i když roční inflace eurozóny nečekaně v květnu zpomalila na 0,5 %, údaje zveřejněné počátkem minulého týdne ukázaly, že ECB se zaměřuje na inflaci nižší než 2 %.

Predikce na tento týden:

1. Zlato stagnuje kolem úrovně 1250.00 dolarů/unci. Vzhledem k dalším plánovaným zásahům do ekonomiky ze strany ECB lze očekávat krátkodobý nárůst na hranici 1270 dolarů/unci.

2. Pokud by se však jednalo o jediný a poslední pohyb pod vlivem jednání ECB, byl by pravděpodobný scénář cenového propadu směrem k úrovni 1240.00 dolarů/unci. Úroveň 1210.00 dolarů/unci a nižší zůstává stále nepravděpodobná.

Přejeme Vám hodně úspěchů!

 
Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jaroslav Křůpala

Vystudoval Ekonomickou akademii Sting v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688