Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.06.2014 10:52:16

Komentáře k inflaci - čekání na růst cen, deflační hrozba zažehnána

 

Zatímco HDP roste a nezaměstnanosti klesá, inflace zůstává upomínkou na poslední recesi. V květnu se sice mírně zvýšila, stále je však velmi nízká. Nicméně při současném trendu vývoje ekonomiky je pouze otázkou času, než začne opět stoupat.

 

Index spotřebitelských cen se v květnu zvýšil o 0,1 procenta, meziroční inflace dosáhla 0,4 procenta. Alkoholické nápoje byly prakticky jediným faktorem, který přispěl k růstu cenové v květnu. Lihoviny zdražily o 2,7 procenta, pivo o 2,5 procenta, víno o 1,2 procenta. Mírně k inflaci přispěly také ceny pohonných hmot, benzín Natural 95 zdražil o 0,7 procenta. Protiinflačně naopak působily ceny potraviny. Zlevnily zejména ovoce, rýže a mléčné výrobky.

 

Korigovaná inflace bez pohonných hmot se v květnu zvýšila na 0,3 procenta a potvrdila konec téměř pětiletého období deflace. S rostoucí pravděpodobností lze odhadnout, že riziko rozšíření deflace do celé ekonomiky a jejích negativních dopadů znatelně kleslo. Zejména, když prognóza do dalších měsíců ukazuje na další postupné zvyšování inflace.

 

Současná inflace je nízká vzhledem k rozsahu nevyužitých kapacit v ekonomice. Recese sice skončila více než před rokem, mezera výstupu (rozdíl mezi skutečným a potenciálním výkonem ekonomiky) však stále činí zhruba jedno procento (odhad pro 2. čtvrtletí letošního roku). Při pokračování růstu ekonomiky by se však mělo postupně zmenšovat a na začátku příštího roku zcela uzavřít. S tím by se měla začít vracet do normálních kolejí také inflace. Letos bude ještě relativně nízká, v příštím roce by se ale mělo přehoupnout přes dvě procenta

 

 

 

David Marek, Patria Finance

 



 
Ceny v květnu utekly od hrozby deflace. Meziročně vzrostly o čtyři desetiny procenta, a vzdálily se tak deflačnímu útesu, u kterého stály poslední čtyři měsíce. I v meziměsíčním srovnání se ceny mírně zvedly, i když jen o desetinu procenta, kterou spotřebitelé pravděpodobně nezaznamenají. Pro zastánce intervenčních opatření to je dobrá zpráva, protože konečně dochází k efektu, na který se dlouho čekalo. Mírná inflace by měla pokračovat i v dalších měsících. Výhled do konce roku je přitom na rostoucí ceny až k úrovni dvou procent. To ale není zásadně vysoká hodnota. Inflaci by měly odpovídat i rostoucí mzdy. K růstu cen přispěje i pozvolně rostoucí poptávka domácností. Cílový stav růstu cen dvou procent tedy není zásadní růst, který by ohrožoval spotřebitele.

   

Největší vliv na výslednou hodnotu inflace měly potraviny, které tentokrát v procentuálním růstu předčil alkohol a tabákové výrobky. Ceny potravin rostly v květnu o dvě a půl procenta. I když jde v pohledu průměrné inflace o nadprůměrný růst, tak z pohledu vývoje cen potravin v posledních měsících jde spíše o zlepšení. Ještě v březnu totiž rostly ceny potravin o 3,7 %. Na výsledný růst cen měly tentokrát vliv i ceny v bydlení. I když zde stále klesají ceny oproti loňskému roku, tak již ne tak rychle jako v minulých měsících. Meziročně totiž rostly ceny nájemného, vodného a stočného. Přesto to vliv poklesu ceny elektřiny a zemního plynu nevyváží, a proto i po zbytek roku bude vliv sekce bydlení na inflaci záporný.

   

Po dlouhé době začaly růst ceny v sekci dopravy. Je to dané primárně cenami pohonných hmot, které i díky vývoji v loňském roce byly tentokrát dražší o 1,9 %. Ceny pohonných hmot byly letos v pointervenčním období relativně stabilní a neprodělávaly žádné zásadní výkyvy. Až v posledních týdnech začaly ceny výrazněji růst.

 

 

 

 

 

Ing. Michal Kozub

 

Analytik

 

Home Credit a.s.

 

 

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688