Ing. Jaroslav Brzoň (Best Buy Investments, a.s.)
Akcie ve světě  |  06.06.2014 14:55:30

Banky dělají chyby nejen v ocenění. Občas si to špatně „spočítá“ i marketingové oddělení

BBI

Když hledáte chyby banky, narazíte na různé „akce“. Banka ABN-Amro mě tak v poklidu nechala zhruba půl roku vydělávat až 9% denně.

Ve svých předchozích článcích jsem se věnoval především špatně oceněným cenným papírům, kde chybu udělá zpravidla počítač, který špatně ocení konstrukci. V naší soutěži se to přihodilo u bonus certifikátu UBS s letošní splatností. Nejen s tím se ale můžete setkat. Banky dělají chyby i jinde.

Příkladem může být následující příběh z přelomu let 2005/6. Tou dobou jsem se věnoval obchodování s akciemi na americké burze. Banka ABN-Amro se snažila v rámci marketingové akce propagovat OTC obchodování (mimoburzovní, na přímo s bankou) namísto burzovního obchodování. Z důvodu budoucích vyšších příjmů z poplatků se snažili lidi nalákat právě na tento trh.

Jejich „akce“ spočívala v tom, že slibovali nejen aktuálně nižší poplatky, ale při vyšších objemech také možnost obchodovat bez burzovních spreadů, tedy nakupovat i prodávat jejich certifikáty na mimoburzovním trhu přímo od nich za stejnou cenu (tedy za Bid). Umožnili tak bezrizikovou participaci na jejich market-making byznysu. Jinými slovy vám banka dávala možnost bez rizika se podílet na zisku z jejího podnikání. Bylo jenom důležité dobře si to spočítat.

Stačilo si najít likvidnější konzervativní cenný papír s širším spreadem, nakoupit je na přímo od ABN-Amro v rámci “akce” za spodní cenu bez spreadu  a prodávat vzápětí na burze se spreadem, tedy za horní cenu. Bez jakéhokoli rizika se tak dalo vydělat běžně kolem 1 až 1,5 % během několika minut, což někdy šlo realizovat i několikrát za den a dosáhnout až kolem 9% zhodnocení za jediný den. Takto to fungovalo u nich zhruba půl roku, než jim došlo, co si tím navařili.

Právě spready mezi nákupní a prodejní cenou tvoří zisk banky. Za nižší cenu od investorů nakupují, za vyšší prodávají a tím se starají o likviditu trhu. O tuto část zisku jsem se s nimi mohl půl roku dělit. Nedokážete si představit, jaké jsem měl v té době účty za telefon, protože se ještě neobchodovalo online, ale volalo se přímo brokerovi a já měl takových telefonátů do zahraniční několik denně. Navíc se za obchodování ještě platili vysoké poplatky, takže se člověk musel hodně otáčet, ale bylo perpetuum mobile na peníze.

Celé to skončilo zhruba po půl roce, kdy bylo mému brokerovi zakázáno obchodovat produkty ABN Amro. Banka ukončila jednostranně spolupráci s tím, že klienti mého brokera parazitují na sekundárním trhu. To je docela zajímavý název pro zjištění, že banka udělala chybu. Mě ani brokerovi už to nevadilo. Věděli, že na poplatcích sem jim nechal vydělat majlant, a tak to už ani neřešili a pozvali mě na německou bundesligu, kde jsme se tomu u piva pěkně zasmáli. Jen někteří zaměstnanci ABN Amro asi nesdíleli naší radost.

Hledejte se mnou chyby bank: INVESTIČNÍ SOUTĚŽ NALEZNETE ZDE!

Jaroslav Brzoň, BBI 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688