BBI (BBI)
Okénko investora  |  05.06.2014 13:11:05

V krizi poznáš slabého aneb jak se Merill Lynch stébla chytá

Banka Merill Lynch udělala v hysterii tak velkou chybu, že si ji sama všimla po pouhých devíti dnech. Mě ale nechala vydělat 22%.

 Je rok 2008 a začíná finanční krize ve spojených státech. Tuto krizi také výjimečně „proslavila“ banka Merill Lynch, jejíž manažeři byli tolik dychtiví po vyšších a vyšších ziscích, že spekulovali na realitním trhu a byli schopni také vymyslet velmi exotické konstrukce svých derivátů. Celé to vyvrcholilo žádostí o pomoc ministerstva financí USA a převzetím od Bank of America. Nicméně ještě předtím se dalo na některých jejich konstrukcím velmi pěkně vydělat.

Potřebujeme kapitál, ať se děje cokoli

Banka Merrill Lynch se snažila v krizovém roce 2008 ze všech sil zabránit odlivům kapitálu z jejích cenných papírů. Především z těch, kde investoři drželi její vlastní zero bondy (půjčili bance defacto peníze), což jí pomáhalo plnit limity kapitálové přiměřenosti.

Prodejní panika tehdy zasáhla i garantované certifikáty, které měly splatnost za 4 až 5 let a které při splatnosti garantovaly návratnost vloženého kapitálu. Přesto i tyto certifikáty investoři ze strachu prodávali. Cena tak během pár měsíců ztratila přes 20%.

Devět dnů = 22%

Aby tomu ML zabránila, udělala marketingovou akci, kdy nabídli investorům návratnost 100 % vloženého kapitálu nikoli až při splatnosti, ale ke každému ročnímu výročí emise. Investoři tedy nemuseli tyto cenné papíry držet další 4 až 5 let, ale pouze pár měsíců, aby dostali nazpět své vložené prostředky.

Stačilo tak v tu chvíli nakoupit tyto garanty v průměru za zhruba 78 EUR a přinejhorším čekat do ročního výročí a realizovat tak garantovaných téměř 30 % za pár měsíců. Nicméně již po cca 9 dnech si ML uvědomila svou hroznou chybu a tuto "marketingovou" akci zaúčtovala do ceny těchto cenných papírů a přecenila je na více než 95 EUR. I tak ale umožnil bezrizikové zhodnocení ve výši 22 % za pouhých 9 dnů.

Na tomto příkladu je dobře vidět očistný efekt krize. ML krizi po zásluze nepřežila a jejich oddělení oceňování strukturálních produktů bylo nahrazeno novými lidmi z Bank of America.

Hledejte se mnou chyby bank v SOUTĚŽI O 100.000 Kč ZDE!

 Jaroslav Brzoň

 

Jaroslav Brzoň

Jaroslav Brzoň

Vlastní peníze obchoduje a investuje již od druhého ročníku na vysoké škole. V roce 2000 při technologické bublině přišel o 50 % kapitálu, což ho přimělo věnovat se intenzivně řízení rizik. Více než 7 let se prostřednictvím Best Buy Investments věnuje vyhledávání a realizaci zisku na tržních neefektivitách a arbitrážových příležitostech. Všechny strategie, které nabízí klientům, testuje nejprve na vlastním kapitálu.
Od roku 2006 (založení Best Buy Investments) vydělává průměrně 14% p.a. (včetně let 2007/8 a 2010/11).
Nejvyššího výnosu dosáhl v roce 2006 a to +78 %.
Nejnižšího v letech 2008 a 2010 a to ve výši +3 %.
Žádný rok neutrpěl ztrátu.

Logo BBI Od roku 2007 BBI vyhledává na trzích ty nejlepší investiční příležitosti z oblasti moderních investičních nástrojů, jako jsou investiční certifikáty, burzovně obchodované fondy, korporátní a konvertibilní dluhopisy a další. Sestavuje strategie od ryze konzervativních až po velmi dynamické. Společnost BBI řídí profesionálové s mnohaletými zkušenostmi nejen z oblasti privátního a investičního bankovnictví, ale především z vlastní zkušeností s investováním na finančních trzích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688