BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  05.06.2014 10:57:14

Co můžeme čekat od zasedání ECB?

Hlavní událostí dnešního dne bude beze sporu zasedání Evropské centrální banky (ECB) v 13:45 a následně tisková konference v 14:30. Od banky se očekává snížení depozitní úrokové sazby, za níž si u ní ukládají komerční banky přes noc přebytečnou likviditu, a to na úroveň mínus 0,1 procenta. ECB očekává, že negativní depozitní úroková sazba odradí banky od držení nadbytečné likvidity, kterou na oplátku poskytnou firmám a spotřebitelům. Hlavní úroková sazba by měla být snížená podle průzkumu agentury Reuters z 0,25 na 0,1 procenta. ECB by se pak tímto krokem stala první centrální bankou z vyspělých zemí, která aplikuje negativní úrokovou sazbu.

Pravděpodobnost na zásah ECB se zvýšila, když v úterý poslední data inflace (index CPI) ukázala, že cenová hladina ve společné měnové unii stále nenabrala vzestupný trend. Navíc inflace je v tzv. “nebezpečné zóně“, tedy pod úrovní 1 procenta, již od října, a to hlavně kvůli klesajícím cenám energií a jídla. Navíc silné euro a cenové korekce jihoevropských zemí inflaci na vzestupu rovněž nepomáhají.  Mario Draghi již několikrát zdůraznil, že bankovní rada se bude řídit projekcí vývoje inflace, jejíž nejaktuálnější verze by měla být představena členům bankovní rady právě dnes. Projekce z března ukázala, že inflace se dostane na cílovou úroveň 2 procenta za 2 a půl roku, což tehdy banku nedonutilo k akci.  

Snížení úrokových sazeb je podle všeho již započteno v ceně eura, které od květnového zasedání ECB oslabilo téměř z úrovně 1,40 vůči USD na aktuální hodnotu 1,36. Hlavní otázkou nyní je, jaké další stimuly banka přijme a zdali vůbec nějaké přijme. Zůstane-li ECB jenom u snížení sazeb, můžeme prý očekávat posílení eura. Banka podle všeho zvažuje poskytnutí cílených levných úvěrů malým a středním podnikům, protože firmy hlavně v jižní Evropě mají problém dostat se k levným penězům pro jejich podnikání. Například v Portugalsku se průměrná sazba pohybuje kolem 5,5 procenta ve srovnání s Francií, kde je 2,2 procenta. Ve hře je i desterilizace operací na volném trhu. Jistá forma LTRO a desterilizace operací mohou být ale nakonec trhy přijaty pozitivně, a to v tom smyslu, že tyto kroky pomohou ekonomice a euro může i překvapivě posílit. Nicméně peněžní injekce podobná americkému QE se neočekává. Právě takovýto krok by pravděpodobně vedl k oslabení eura. Od rozsahu a formy dodatečných kroků ECB bude záviset další vývoj eura. U měnového páru EUR/USD upozorňujeme ještě na zítřejší zprávy z trhu práce USA (NFP), které mohou rovněž zamíchat karty. Navíc je potřeba si připomenout situaci po dubnovém a listopadovém zasedání ECB, kdy euro nejdřív výrazně ve čtvrtek a pátek oslabilo a následující týden pak šplhalo zpátky nahoru, což zobrazuje graf níže.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.06.2023Co čekat od červnového zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
29.07.2022Co čekat od srpnového zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
08.11.2021Rozbřesk: Co čekat od koruny po zasedání ČNB? Patria (Patria Finance)
10.03.2021Co čekat od zasedání ECB? (10.3.2021) X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688