BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  04.06.2014 10:12:14

Pozitivní HDP Austrálie, USD/JPY na měsíčních maximech, denní přehled událostí

Australský dolar v noci posílil z úrovně 0,9260 k hodnotě 0,9299 vůči americkému dolaru USD poté, co data HDP ukázala na nejrychlejší růst hospodářství za poslední dva roky, kdy export dosáhnul nejlepších hodnot od roku 1999. HDP tak v prvním čtvrtletí 2014 posílilo o 1,1 procenta, přičemž se očekával růst ve výši 0,9 procenta. Meziročně si tak ekonomika protinožců polepšila začátkem letošního roku o 3,5 procenta, čímž porazila své rivaly, další vyspělé ekonomiky, jako například USA. Ty za stejné období povyrostly o 2 procenta, eurozóna o 0,9 procenta, Německo o 2,5 procenta a Británie o 3,1 procenta. Celkově se zdá, že ekonomika Austrálie si i navzdory čínskému útlumu vede slušně. HDP roste nad průměrným tempem, inflace je pod kontrolou, úrokové sazby jsou na historických minimech, produktivita práce je slušná a sektor stavebnictví a exportu jsou hlavními tahouni hospodářského růstu. Na druhé straně novozélandský dolar oslabil na 3 měsíční minima vůči USD (0,8413) poté, co tamní ceny mléka pocítily další oslabení. Ceny mléka tak celkově letos ztratily již 25 procent ze své hodnoty, což je hlavním důvodem aktuálního oslabování NZD, a to i navzdory 3procentním úrokovým sazbám, jimž nyní nemůže konkurovat žádná vyspělá ekonomika. Aktuálního oslabování NZD by mohla využít tamní centrální banka (RBNZ), jenž bude zasedat příští středu večer (našeho času) k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, tentokrát na 3,25 procenta.

Euro včera nezareagovalo na nižší hodnoty inflace eurozóny, což znamená, že trhy již plně započetly snížení úrokových sazeb a nyní čekají na to, zdali ECB na svém čtvrtečním zasedání přistoupí kromě snížení sazeb i k dalším monetárním stimulům. Zdroje blízké agentuře Reuters uvedly, že banka plánuje snížit všechny 3 úrokové sazby a rovněž přijmout opatření k posílení půjček malým a středním podnikům. Aktuální důležité úrovně jsou support na hodně 1,3580 vůči USD a rezistence v podobě 200denního průměru. Někteří investoři označili včerejší reakci eura na data inflace jako „buy the rumor sell the fact“.

Výnosy z amerických státních dluhopisů se tento týden odrazily od 11měsíčních minim a včera posílily na 3týdenní maxima (2,6 procenta), což pomohlo měnovému páru USD/JPY posílit o 0,2 procenta na hodnotu 102,74 vůči USD neboli 1 měsíční maxima. Slabší jen a očekávání ohledně navýšení podílu akcií v portfoliích státních japonských penzijních fondů vedlo i v průběhu středeční obchodní seance k posílení japonského akciového indexu Nikkei o 0,22 procenta (15 067,96).

Výprodej na dluhopisech a růst jejich výnosů byl způsoben úlevou ohledně hospodářského růstu USA, kdy objednávky továren posílily v dubnu již třetí měsíc v řadě. Navíc prodejcům automobilů v květnu výrazně posílily prodeje, což zvyšuje naději na dobrý výkon HDP USA v druhém čtvrtletí 2014. Nicméně americké akciové indexy nebyly po těchto datech schopny dosáhnout nových maxim a uzavřely mírně ve ztrátě. Index S&P 500 oslabil o 0,04 procenta, Dow Jones ztratil 0,13 procenta a technologický Nasdaq klesnul o 0,07 procenta.

Dnes očekáváme poměrně klidný trh s pohybem spíše do strany před zítřejším zasedáním ECB a pátečními daty z trhu práce USA. Dnes rovněž začíná 2denní setkání zemí G7Bruselu, jež se mělo původně konat v Rusku. Nicméně hlavním tématem bude právě Rusko a Ukrajina.

Makrokalendář pro dnešní den:

  • 10:30 Británie PMI služby
  • 11:00 Revidované HDP eurozóna 1. kvartál 2014
  • 14:15 ADP výkaz národní zaměstnanosti USA
  • 14:30 Obchodní bilance Kanada
  • 14:30 Obchodní bilance USA
  • 16:00 Zasedání Kanadské centrální banky (BoC)
  • 16:00 PMI služby USA ISM
  • 16:30 Zásoby ropy USA
  • 20:00 Béžová kniha Fedu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688