IFC Markets (IFC Markets)
Akcie ve světě  |  02.06.2014 14:37:51

Makroekonomické údaje obecně byly neutrálními.

V pátek na světových finančních trzích pokračoval růst. Americké indexy Dow a S&P 500 vzrostly již čtvrtý měsíc v řadě a byly uzavřeny na historických maximech. Makroekonomické údaje byly obecně neutrálními. V dubnu poprvé v tomto roce klesly spotřebitelské výdaje. Podle našeho názoru, je to důležitý negativní faktor. Ostatní ekonomické ukazatele byly pozitivními.

Index spotřebitelské důvěry od Michiganské univerzity za květen byl menší, než se očekávalo, a přesto více, než v dubnu. Chicago index podnikatelské aktivity převýšil prognózy. Objem obchodů na amerických burzách činil 5,92 miliardy akcií, což je vyšší, než průměrná měsíční úroveň 5,75 miliardy. Dnes v 14-00 SЕČ ve Spojených státech vyjdou index podnikatelské aktivity v průmyslu ISM Manufacturing na květen a náklady na výstavbu v dubnu. Dle našeho názoru, předběžné prognózy jsou pozitivními. Poznamenejme výrazné snížení volatility na americkém fondovém trhu. Index VIX, vypočítávány Chicago Board Options Exchange pátý den v řadě se zavří pod 12 bodů. To je pozorováno poprvé od února 2007.

Evropské fondové indexy a futures dnes ráno rostou díky dobrým čínským ekonomickým výsledkůmindex podnikatelské aktivity v průmyslu Manufacturing PMI vzrostl více, než se očekávalo a činil 50,8 pipů. Dnes v 8-00 SЕČ vyjde stejný index (Manufacturing PMI) v eurozóně. Prognóza je pozitivní pro akciový trh.

NIKKEI

Japondský fondový index Nikkei dosáhl dvouměsíčního maxima na pozadí zlepšení ekonomických ukazatelů v Číně. Investoři očekávají, že to bude mít pozitivní vliv na celý jižní aisijský region. Jak jsme již psali v předchozích přehledech, inflace v Japonsku dosáhla cílové úrovně nastavena vládou. Nyní investoři očekávají zlepšení ekonomických ukazatelů. Relevantní údaje v Japonsku v tomto týdnu vyjdou od středy.

Na pozadí růstu světových fondových trhů a posilování amerického dolaruzlato (XAUUSD) oslabilo na čtyřměsíční minimum. Dle údajů CFTC, počet čistých pozic na nákup zlat (net long) za 4 měsíce dosáhl minima. Přičemž minulý týden se snížilo o 24%. Poznamenejme, že na stříbro se pozoruje čistá pozice k prodeji (net short).

Zemědělské futures výrazně klesly. Dle údajů Ministerstva zemědělství USA, světové zásoby obilovin nyní jsou na tříletém maximu. Američtí farmáři v letošní sezóně očekávají rekordní sklizeň díky dobrému počasí.

COPPER chart

Dnes výrazně zdražila měd'' (COPPER) díky dobrým ukazatelům čínského průmyslu. Dalším faktorem byl pokles produkce nějvětší společnosti ve světě Corporacion Nacional del Cobre (Chile) v prvním čtvrtletí. Poznamenejme, že Šanghajská burza v pondělí kvůli svátkům nefunguje. Тo dává šance pokračování růstu kotací. Dle ůdajů CFTC, počet čistých pozic na nákup mědi (net long) od ledna dosáhl maxima. Nicméně, ve srovnání se začátkem roku, její kotace jsou o 5% nižší.

Oil chart

Nafta (OIL, BRENT) dnes zdražila díký “čínskému faktoru”. K růstu kotací přispíval pokles její získávání v Rusku již pátý měsíc v řadě do 10,53 milionů barelů. V květnu dodávky ruské nafty na světovém trhu klesly o 0,64%

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.10.2014Dolar po dobrých makroekonomických údajích posílil Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.05.2014Zveřejněné makroekonomické údaje z USA podporují akcie Investiční bankovnictví (Komerční banka)
04.09.2013Dnešek bude nabitý makroekonomickými údaji Research (Česká spořitelna)
10.08.2009Zveřejněné makroekonomické údaje se obešly bez reakce Jan Vejmělek (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688