BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  29.05.2014 09:42:14

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, GBP/USD, AUD/JPY a ROPY

Dnešní asijská seance byla jednou z nejzajímavějších z tohoto měsíce, protože měla konečně poodkrýt skutečný dopad zvýšení spotřební daněJaponsku na ekonomiku. Země vycházejícího slunce v noci reportovala výsledek maloobchodních tržeb, které byly nečekaně silným zklamáním. V meziročním srovnání došlo v dubnu ke kontrakci o 4,4 procenta, přičemž odhady agentury Reuters favorizovaly jen 3,3 procentní ztrátu a na světě tak byl největší pokles od března 2011. Zvýšení daně z 5 na 8 procent by se podle prognóz mělo zásadně podepsat na hospodářském výsledku za druhý kvartál, což samozřejmě vede k diskusím, zda tamní centrální banka nepodpoří ekonomiku většími penězi, než původně slíbila. Bankéři však i přes negativní predikce zůstávají v klidu a tyto sektorové kontrakce považují pouze za sezónní.

Austrálie, jež je tradičním přispěvatelem k hybnosti asijské seance, v nočních hodinách ukázala, jak špatně na tom jsou soukromé kapitálové investice. V mezikvartálním srovnání znamenaly první tři měsíce kontrakci o 4,2 procenta a navázaly tak na 4,5 procentní propad ze závěru loňského roku. Viníkem byl těžařský sektor, který si utáhl opasek a snížil své výdaje o 8,7 procenta. Trhy však reagovaly hlavně na nečekaně zlepšený výhled, co se týká zvýšení výdajů pro sezónu 2014/2015. Do června 2015 by tamní společnosti měly utratit 137 miliard australských dolarů, což znamená 9 miliardové navýšení. Největšími investory by měli být tradičně těžaři. Australský dolar reagoval v souhrnu na tyto zprávy posílením a proti americkému dolaru se posunul na 0,9273.

Americké trhy si po čtyřdenní býčí jízdě užily včera korekčního pohybu. Investoři začínají být nervózní z dnešního druhého měření amerického HDP, které by mělo ukázat zpomalení ekonomiky o 0,6 procenta, namísto původně reportovaného posílení o 0,1 procenta. S&P 500 tak sestoupilo z historických maxim, když ztratilo 0,11 procent. Dow Jones odešel s čtvrt procentním oslabením a Nasdaq skončil o 0,28 procent níže. Analytici se obávají dnešní seance, která by se mohla stát velmi bouřlivá, alespoň co do reakce na americké HDP. Z fundamentálního pohledu je také zarážející divergence mezi výnosy dluhopisů, které klesají a akciemi, které jdou neochvějně na sever. Výnosy z 10letých dluhopisů klesly včera o 8 bazických bodů na 2,439 procenta a jsou tak nejníže od loňského léta.

Denní makrokalendář:


EUR/USD by si v dopolední seanci mělo trochu odpočinout (státní svátekNěmecku a Francii) před náročným odpolednem, kdy klidné vody pravděpodobně rozvíří americké HDP. Trhy jsou v očekávání, zda se potvrdí negativní výhled, jenž by znamenal kontrakci v prvních 3 měsících 2014. To by americkému dolaru samozřejmě nepřidalo. Z pohledu technické analýzy by se dalo doporučit hledat nové příležitosti k prodeji na korekčních úrovních, nicméně dnešní data mohou tyto predikci velmi snadno změnit.

GBP/USD pokračuje ve vyplňování již dříve avizované gartleyeho formace. Ta by měla trh stáhnout až k úrovni 1,6650, kde by mělo dojít k odrazu. Z technického pohledu lze tedy současné korekční snahy a přeprodanost na oscilátoru brát jako ideální příležitost k šanci na nový prodej.  Ale i zde platí, že téměř vyplněnou formaci mohou znegovat odpolední data.

AUD/JPY nabralo během včerejška směr na sever a v asijské seanci býci dominanci potvrdili. Je otázkou, zda nakupující dokáží převahu udržet i v dnešní seanci, kdy je velmi brzo čeká zkouška rezistence 94,55, u které se pohybuje i klouzavý průměr 100. Za zmínku stojí také negativní divergence na oscilátoru.

Ropa dle předpokladů zahájila sestup po otestování horní hrany trojúhelníkové formace. Prodávající nicméně dnes čeká překážka v podobě supportní zóny 102,65-102,25. Prolomení této hranice, by ukončilo platnost i krátkodobého trendového kanálu a dovolilo trhu pokračovat ke spodní hraně trojúhelníku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688