Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  28.05.2014 14:06:30

Bullion s Karlem IV. ocení také investoři

Známý motiv Karlova mostu od akademického sochaře Zbyňka Fojtů se v květnu objevil i na stříbrném bullionu Pražské mincovny. Ražba je atraktivní nejen umělecky zpracovaným tématem slavné památky. Lákadlem je především cena: zákazník získá troyskou unci čistého stříbra za cenu běžné investiční mince.  

Necelých šest set korun za unci čistého stříbra. To je v současnosti hodnota standardních stříbrných investičních mincí. Za podobnou cenu nyní internetový obchod www.Zlate-Mince.cz nabízí stříbrný bullion s atraktivním motivem Karlova mostu a vyobrazením krále Karla IV. Novinka tak cílí zejména na investory, vnímající stříbro jako perspektivní kov. „Díky cenové dostupnosti je tento bullion vhodný i pro střadatele, kteří stříbro nakupují pravidelně, ale v menších objemech,“ uvedl Jaroslav Tomanec ze serveru www.Zlate-Mince.cz. „Pro menší investory jsou podobné ražby lákavé také z estetických důvodů. Na rozdíl od poněkud monotónních slitků nesou nějakou informaci, zpracovanou do umělecké kompozice. Tyto ražby jsou tedy vhodné třeba i jako dárky pro různé příležitosti,“ poznamenal Tomanec. Připomněl, že motiv, který zdobí nový stříbrný bullion, se už před časem objevil na ražbách z ryzího zlata o váze jednoho kilogramu a jedné troyské unce.

Autor: ak. soch. Zbyněk Fojtů
Rytec: Tomáš Lamač
Ražba: Pražská mincovna a.s.
Průměr: 37 mm
Hmotnost: 31,1 g
Ryzost: 999/1000 Ag
Hrana: hladká
Provedení standard
Limit: není stanoven
Emise: 2014

Tento návrh pro Pražskou mincovnu vytvořil akademický sochař Zbyněk Fojtů k 650. výročí zahájení výstavby Karlova mostu. Zajímavostí je, že právě touto prací odstartoval soubor ražeb Pražské mincovny nazvaný Korunovace českých králů. „Byla to moje první realizace mimo soutěže České národní banky a obzvláště mě potěšila,“ prozradil Fojtů.

Základní kámen položil sám Karel IV.
Karlův most vznikl na místě románského Juditina mostu, jenž byl pojmenován podle manželky krále Vladislava II. Původní most strhla v roce 1342 rozvodněná Vltava. Některé jeho části jsou patrné dodnes, například románský reliéf v interiéru menší malostranské mostecké věže. Základní kámen nového kamenného mostu položil Karel IV. dne 9. července 1357 v 5 hodin a 31 minut. Datum i přesný čas (konjunkce Slunce se Saturnem) vypočítal dvorní astrolog. Zajímavostí je, že čísla zapsaná za sebou a přenesená do grafické podoby, se zobrazí jako pyramida s devítkou na vrcholu. Zbudování mostu se ujala huť stavitele Petra Parléře, který se jeho dokončení, stejně jako král Karel, nedočkal. Stavba byla totiž zcela završena až v roce 1402. 

Novinka z ryzího stříbra je atraktivní uměleckým motivem i nízkou cenou.

Foto: Pražská mincovna/Michal Mikulenka

Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688