TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.05.2014 15:19:13

Eurovolby v Česku: Kdo se raduje z úspěchu a kdo přišel o naděje?

Eurovolby v Česku příliš netáhnou, zúčastnilo se jich je 18,2 % oprávněných voličů. Přesto jsme si zvolili 21 nových či staronových europoslanců. Sestavili jsme proto žebříček čtyř vítězů a čtyř poražených víkendových voleb.
 

VÍTĚZOVÉ
 

1. Petr Mach
 

Jednoznačným vítězem voleb je Petr Mach, předseda Svobodných. Tomu se poprvé povedlo ve volbách získat více než pět procent hlasů a poprvé tak usedne v nějaké instituci. Jako velký kritik a skeptik vůči Evropské unii zamíří do Evropského parlamentu. Jako bonus se může těšit na obří plat, který je po zdanění a bez náhrad 170 tisíc korun!
 

2. Jiří Pospíšil
 

Zhrzený dlouholetý představitel ODS opět vytěžil ze své popularity a coby kandidát TOP 09 a STAN bude hájit české zájmy v Evropském parlamentu, kam zamíří z české Poslanecké sněmovny. Pospíšil dostal vůbec nejvíce preferenčních hlasů ze všech českých kandidátů (32,15 %). Druhý Jan Keller z ČSSD se na něj v preferencích díval hodně z povzdálí.

 

 

3. Miroslav Ransdorf
 

Ačkoliv byl Miroslav Ransdorf na čtvrté pozici kandidátky, příliš šancí, že by mohl obhájit křeslo europoslance se mu nedávalo. Jenže opět se ukázalo, že rudí mají stabilní voličskou základnu a Ransdorfa prostě, na rozdíl od jiných komunistických kandidátu, znají. Možná v předvolební kampani pomohlo, že se mluvilo o jeho nezaplacených dluzích. Ransdorf se tak může opět těšit na královský plat 218 tisíc korun (7957 eur) a po zdanění 170 tisíc čistého (6201 eur). K tomu si bude dopřávat ještě náhrady 8300 korun (304 eur) za každý den oficiálního jednání EP nebo některé z unijních institucí.
 

4. Hnutí ANO
 

Babišovci definitivně usídlili na politické scéně. Hnutí ANO volby do Evropského parlamentu vyhrálo, získalo čtyři mandáty.

 

PORAŽENÍ
 

1. Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury
 

Hvězda Tomia Okamury začíná pomalu zapadat, respektive v jeho partaji není nikdo, koho by kromě jeho lidé znali, a právě proto lidé tentokrát Úsvit nevolili. K propadáku ve volbách možná i přispěly vyřazení jedničky - známé právničky Kláry Samkové. Následné facebookové a mediální přestřelky mezi Okamurou, Samkovou a jejím manželem také na prestiži tohoto hnutí nepřidaly. Možná lidé raději hodili hlas nějakým jiným populistům - třeba Svobodným.
 

2. Radek John
 

Radek John se snažil na politické scéně oživit projekt Věci veřejné. Před volbami sliboval asisteční kartu motoristy na jeden rok zdarma. To mu ale příliš nepomohlo. Navíc může John čelit obvinění ze zneužívání osobních údajů lidí, kteří jeho asistenční kartu chtěli. Ať už to dopadne jakkoliv, jedno je jisté, Věci veřejné se zatím na politické mapě znovu neobjeví.
 

3. Jiří Paroubek
 

Politický matador Jiří Paroubek už začíná připomínat známou neúspěšnou kandidátku do všeho a ve všem Janu Bobošíkovou. Také on se snaží před důchodem získat nějakou tu politickou funkci. Ne a ne se mu to povést. O Parobuka totiž od doby, co se trhl od sociálních demokratů nikdo nestojí.
 

4. ODS a ČSSD
 

To jestli je ODS poražený není úplně jednoznačné. Další nepříliš povedené volby se od této strany čekaly. A zisk dvou mandátů v Evropském parlamentu se dá de facto považovat za úspěch. Nicméně oproti předchozím volbám je to výrazný propad, protože před pěti lety ODS získala devět mandátů.
Mezi poražené lze zařadit ČSSD, ačkoliv i u nich se podobný výsledek čekal. Přesto je nutné zohlednit, že v minulých volbách získala sedm mandátů, tentokrát jen čtyři.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688