IFC Markets (IFC Markets)
Investice  |  23.05.2014 15:28:31

Pokračoval růst světových akciových trhu ve čtvrtek

Pokračoval růst světových akciových trhů ve čtvrtek. K tomuto přispívala dobrá makroekonomická informace z USA. Jak se očekávalo v dubnu vzrostl prodej domů na americkém sekundárním trhu.

Ve srovnání s vrcholem, objem prodejů byl menší o 15%, a ve srovnání s loňským dubnem menší o 6,8%. Nicméně, investoři byli spokojeni s takovým růstem, jelikož je to jen druhý nárůst prodejů domů v posledních 9 měsíců a první v letošním roce. V březnu prodeji sekundární nemovitosti byly minimálními od roku 2012. Poznamenejme, že nyní ve Spojených státech počet domů k prodeji za poslední dva roky měl nejvyšší úroveň. Dalším pozitivem bylo zvýšení předstihového ukazatele o 0,4% v dubnu, a také růst indexu podnikatelské aktivity (PMI) dо 56,2 pipů od soukromé agentury Markit. Je to více, než se očekávalo. Počet nových nezaměstnaných v USA za týden výrazně překročil odhady. Obrat obchodů na amerických burzách včera činil 5,1 miliardy akcií, což je o 13,5% menší, než průměrná měsíční úroveň. Dnes v USA v 14-00 SЕČ vyjdou údaje ohledně prodejů nových domů. Podle našeho názoru, předběžná prognóza je pozitivní.

Evropské akciové indexy ukazují mírné výkyvy na šestiletých maximech. Rostly v očekávání snížené úrokové sazby ECB. Před volbami v Evropském parlamentu, které se budou konat ve všech 28 zemích EU do konce příštího týdne, aktivita investorů klesla. Tato neděle se také budou konat prezidentské volby na Ukrajině, která hraničí s EU. Dnes ráno vyšly negativní indexy IFO podnikatelského klimatu v Německu, což mírně zpomalilo růst evropských akciových indexů. Další významnou ekonomickou informaci v EU dnes nebude.

Japonský index Nikkei za 4 týdny už třetí den po sobě vzrostl a dosáhl maxima. Nebyly nové pozitivní faktory. Jak jsme již poznamenali v předchozích přehledech, ke zvýšení japonských akcií přispívají: odmítnutí zvýšení peněžní emise a oslabení kurzu jenu od japonské centrální banky, (USDJPY), růst indexů PMI Japonska a Číny, pozitivní dynamika akciové trhu USA. Poznamenejme, že v pondělí ráno budou zveřejněny materiály dubnového zasedání od japonské banky, a v 7-00 SЕČ vystoupí zástupce japonské centrální banky Kiku Iwata. To může mít vliv na hodnotu jenu a index Nikkei.

Cotton, Weekly

Сena bavlny (Cotton) výrazně klesla. Mezitím, dle údajů USDA, minulý týden za posledních dva roky Čína zakoupila maximální objem bavlny - 269,3 tisíc balíků. Jeden balík váží více než dva metrické centy. Celkový export z USA za týden rostl o 66,9 tisíc balíků a činil 360 tisíc balíků. V předchozích přehledech jsme poznamenali, že pokles kotací bavlny je podmíněn prodejem z čínských státních rezerv. Možná že zvýšení nákupů bavlny v USA svědčí o vyšší poptávce, než se očekávalo.

NATGAS, Daily

Kotace zemního plynu (Natgas) klesly na pozadí zvýšení zásob v USA za týden do 106 miliard kubických stop, vice, než se očekávalo. Mezitím, Rusko souhlasilo dodávat plyn do Číny v ročním objemu 38 miliard kubických stop za cenu 350-380 dolarů za tisíc kubických stop během 30 let. To je asi dvakrát dražší, než cena plynu v USA. Přičemž konečné kotace ruského plynu mohou být ještě vyšší, jelikož mohou být spojeny se světovými cenami na naftu. Někteří účastníci trhu považují, že cena ruského plynu do Číny může být novým benchmark pro světový trh. V tomto případě, nelze vyloučit růst futures Natgas.

Soyb, Weekly

Cena futures obilí v důsledku dešťů v USA klesly, kde dříve bylo sucho. Nyní, dle našeho názoru, na kotace budou mít vliv ukazatele poptávky a nabídky. Sója se začala zdražit díky zprávě od USDA ohledně prodeje 615,6 tisíc tun v minulém týdnu, včetně 164,4 tisíc tun ze staré sklizně. Toto je nejvyšší objem za posledních 9 měsíců. Poptávka se zvýšila v důsledku nákupů Číny. Dle prognóz USDA, Čína v aktuální sezoně získává 5,1 miliónů tun americké sójy.

 

Otázky a diskuse:

analytics@ifcmarkets.com Facebook 

 

 

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

04.03.2019Akciové trhy pokračují v růstu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688