STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  22.05.2014 09:26:39

Co čekat od komoditního sekroru po zbytek roku 2014?

Autor: Michaela Peigerová

V letošním roce zatím nebyla nouze, co se týká volatility na komoditních trzích. Od velkolepého nárůstu kávy až po brutální propad mědi. Právě na těchto komoditách byla ideální příležitost vstoupit do long či short pozice a zajistit si tak výnosy či ztráty. Investice do komodit se za poslední roky více než zdvojnásobily. V červenci 2007 dosahovaly výše zhruba 170 miliard dolarů a údaje z roku 2013 zaznamenaly nárůst na 410 miliard dolarů. Důsledkem  rychlého růstu byly jejich nízké korelace a další faktory jako je počasí, geografické podmínky a omezení dodávek. (Indonésie)

Podíváme se na čísla těch nejdůležitějších komodit a zanalyzujeme, jak můžete zhodnotit svůj kapitál v následujících měsících právě prostřednictvím nákupu či prodeje zmíněných komodit.



1) Káva

Co se týká výkonu této komodity tak její nárůst od začátku roku byl až neuvěřitelný. Tento sektor přinesl fantastické výnosy pro investory. Růst této komodity je primárně způsoben suchým počasím v Brazílii. Teploty se postupně vyšplhaly na extrémní úrovně a byli nejhorší za několik dekád. Očekává se, že tento největší vývozce a pěstitel této žádané komodity výrazně sníží dodávky. Globálně existují dvě hlavní odrůdy kávy, které jsou kávovník arabský (Arabica) a kávovník statný (Robusta). Káva Arabica je z obou druhů pěstována ve vyšším objemu, cca 60% a je považována za kvalitnější odrůdu než káva Robusta.

Býčí trh: Pokud Brazílie zažívá silné deště během sklizně kávy, je to špatný signál pro zemi a také její výnosy. Ceny by tak stouply. Očekává se však, že druhý největší světový producent Kolumbie bude mít hvězdnou úrodu a mohla by tak vylepšit situaci na trhu. Kolumbie by tak mohla poskytnout vyrovnávací deficit svými zásobami.

IPath Dow Jones - UBS Coffee Total Return ETN (JO | B - 69 ) a  iPath Pure Beta Coffee ETN (CAFE | B-97) poskytuje přímou expozici kávy na  obchody s futures.

Informace: Investoři by měli držet kávu ve svých portfoliích, rapidní růst jistě ještě neskončil.


2) Pšenice a jiné obiloviny

Káva se nestala jedinou komoditou na špičce. V letošním roce měli významný růst i obiloviny. Kukuřice, sója i pšenice si vedou dobře. Z velké části byl nárůst podporovaný napětím mezi Ukrajinou a Ruskem, jelikož Ukrajina se řadí mezi největší vývozce zemědělských produktů, avšak FAO (Organizace pro výživu a zemědělství) predikuje, že produkce obilí bude klesat v důsledku konfliktu s Ruskem.

Býčí trh: Vývoz pšenice z východu by mohl klesnout výrazněji v případě významné eskalace napěti. Letošní sklizeň se očekává méně robustní a ceny by mohli stoupat.

Medvědí trh: Pokud se krize na Ukrajině vyřeší, USA očekává rekordní produkci obilí a ceny pravděpodobně zamíří na nižší úroveň.

Informace: Pro širší přístup ke všem hlavním agrárním komoditám včetně kávy, bavlny a cukru se podívejte se na iPath Dow Jones UBS Agriculture Total Return ETN ( JJA | B - 58 ).

3) Nikl a jiné kovy

Výkon základních kovů byl více smíšený. Nikl shromáždil růstový trend neuvěřitelných 52 % od začátku roku. Na druhou stranu, měď ztratila 7 %, což je nejhorší výkon sledovaných komodit tohoto kvartálu.

Tento rok je výjimečný v rámci výkonu obecných kovů. V lednu trhy překvapila Indonésie svým zákazem vývozu surového niklu. Jak je známo Indonésie se řadí mezi světovou jedničku v produkci tohoto kovu.

Býčí trh: Analytici předpokládají masivní deficity niklu převážně v oblastech indonéského dovozu. Trh se s touto komoditou do roku 2016 dostane na úroveň v letech 2006- 07, kdy se ceny pohybovaly ve výši $ 30,000 - . 50.000 dolarů za tunu. Tyto ceny jsou výrazně vyšší než 20.000 dolarů, za které se nikl obchoduje v současné době.

Medvědí trh Případný konec indonéského zákazu vývozu niklu by mohl vést k dramatickému poklesu cen. Tisíce propuštěných pracovníků vyvíjí tlak na vládu, aby zvrátila tento průběh zákazu vývozu.

Informace: Rally ještě není zdaleka u konce, ceny budou stále růst a pokud ano, iPath Dow Jones-UBS nikl Total Return ETN (JJN | D-68), který drží nikl futures front-měsíční smlouvy, je určitě přínosem.

4) Měď

Ve stejné době, kdy se nikl pohybuje vysoko měď se jeho pravým opakem. Největší procentuální propad zásob letošního roku byl na burze COMEX v New Yorku, kde se zásoby propadly o 80 %. V Londýně se zásoby snížily o 50 %. Pokračující propad zásob bude jedním z hlavních růstových impulzů pro cenu mědi. Červený kov se stal nejhorším hráčem za všech sledovaných komodit, i když v posledních týdnech mírně vzrostl.

Podle analytika Curryho z Bank of America se dá v dalších dnech počítat s pokračováním negativní tendence. „Averze vůči riziku bude pokračovat a měď bude ještě víc zasažena.“ Kov by v případě dalších poklesů mohl testovat hranici 7000 USD za tunu, kde se naposledy  nacházel v říjnu 2011

Informace: Měď by se mohla dostat výš, pokud dojde k oživení poptávky v Číně, která se na celosvětové spotřebě podílí ze 40 %.

5) Zlato

Zlato se v loňském roce potýkalo s poklesem až o 29 %. V letošním roce se odrazilo a rostlo v důsledku zpomalující rychlosti Fedu a zastavení kvantitativního uvolňování. Nízké úrokové sazby a slabé údaje globální ekonomiky byly hlavními důvody pro velkolepý růst zlata, které od prosince roku 2008 do června 2011 vzrostlo zhruba o 70 %.

Aktuální makrodata mohou mít na cenu zlata nepříjemný vliv. Plánované zasedání Evropské centrální banky v červnu může ceny zlata výrazně ovlivnit, protože pokud by ECB schválila uvolnění své měnové politiky, došlo by k posílení dolaru, což by se v ceně zlata odrazilo poklesem. 

Medvědí trh: Největší lídři na bankovním poli tj. Goldman Sachs a Morgan Stanley jsou vzhledem zlatému kovu pesimističtí a očekávají spíše medvědí než býčí rally, jelikož  Fed bude i nadále zužovat kvantitativní uvolňování a ECB začne na začátku příštího roku  zvyšovat úrokové sazby. Inflace však zůstává na nízké úrovni, cíl Fedu je pod 2 %.  Přichází tak vhodný čas pro shortování do zlata?

Informace: Investoři by měli reagovat uzavíráním pozic a absorbovat s předstihem posilování dolaru a připracovat se tak pokles ceny zlata.

6) Platina

Hlavní použití platiny je v automobilovém průmyslu, kde tento segment tvoří zhruba ¾ celkové poptávky po tomto kovu. Snížení emisí z výfukových plynů je často diskutované téma a globální prodej vozidel roste na rozvíjejících se trzích, jako je Čína, kde se poptávka po platině zvýšila. 

JAR se řadí mezi druhého světového producenta kovu, kde byli v posledních letech nepokoje, stejně tak jako situace na Ukrajině. Rusko zaznamenalo velký pokles jeho produkce za posledních 10 let téměř o polovinu.

Býčí trh: Trend rostoucí poptávky a klesající nabídky udrží tlak na cenu platiny, která nakonec zlomila hranici 1 000 dolarů. Případné sankciování Ruska jen urychlí růst cen této komodity.

Medvědí trh: Otázky v JAR jsou vyřešeny, ale globální ekonomický růst se zadrhává. Je možné, že nastane snížení prodeje automobilů i platiny.

Informace: Platinový býčí trend bude pokračovat i v dohledné budoucnosti. ETFS Physical Palladium (PALL | A- 100 ) nabízí investorům snadný přístup k potenciálním kurzovým ziskům v tomto kovu.

Všechny komoditní investice jsou podstatně rizikovější než dluhopisy a také jsou podobně riskantní jako akcie. Stále zůstává důležitá diverzifikace investorova portfolia a sledování aktuální situace na trzích a případné predikce dalšího vývoje.

Více zprav ne jen o komoditách můžete najít zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.01.2024Co (ne)čekat od amerických akcií po téměř 25% posílení v loňském roce? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.11.2021Rozbřesk: Co čekat od koruny po zasedání ČNB? Patria (Patria Finance)
08.09.2021Co čeká trh od Uberu a co od Lyftu? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688