Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  21.05.2014 15:49:03

Konec topné sezóny přinese pokles ceny plynu. Vydělejte na tom až 12%

Tuhá zima v USA a vývoj na Ukrajině způsobily nárůst plynu o téměř 40 procent. O takovém růstu se ostatním komoditám z energetického sektoru může pouze zdát. Nicméně tyto události nemohou mít dlouhodobě na ceny plynu v USA žádný vliv. Pokles cen plynu je na spadnutí. Vydělejme na tom 5% až 12% za půl roku.

Na Floridě teploměr pod nulou
Vzpomínáte si také, jaká byla letošní zima v USA? Bílý dům v závějích, teploty v New Yorku hluboko pod bodem mrazu a sníh na Floridě. Letošní zima byla v USA opravdu extrémní, což vedlo k velkému nárůstu ceny plynu.V důsledku zvýšené spotřeby se zásoby snížily pod 10-letý průměr, nicméně i nadále zůstávají na velmi komfortní úrovni. Zima je ale už úspěšně za námi a ceny plynu zatím nijak razantně neopadly a zůstávají stále výrazně nad úrovní před počátkem zimy. Důvodem nebude ani krize na Ukrajině, jelikož ta nijak nemůže ovlivnit cenu plynu v USA. Vyšší cena tak zůstává spíše z psychologického pohledu na trh s plynem než z fundamentálního hlediska.
 
Čas poklesu
Boom s břidlicovým plynem se postaral o to, že byla cena plynu v minulých letech stále držena pod tlakem, což bude působit na plyn dlouhodobě. Nedá se předpokládat, že i když se plyn od svého dna na jaře 2012 odrazil již o téměř 150 %, že by růstový trend měl přetrvat i dlouhodobě.
 
Z pohledu technické analýzy nebyl ani jeden z pokusů o růst nad původní roční maxima kolem 4,4 USD trvalý a vždy došlo ke zpětné korekci a očekáváme, že se dlouhodobě bude pohybovat spíše v rozmezí 3,2 až 4,4 USD.
 
Pozor na futures i ETF
Při investicích do plynu platí opět stará známá problematika nutnosti investovat přes futures kontrakty, jejichž držení přináší vícenáklady. Tento efekt byl velmi dobře znát v posledních 5 letech na vývoji ETF rolující futures kontrakty na plyn, kdy zatímco je cena plynu na pětiletém horizontu 10 % v plusu, cena ETF je na pětině hodnoty!
 
12% za 6 měsíců
Z výše zmíněných důvodů je vhodnou konstrukcí, jak vytěžit neefektivity z rolování futures a z dlouhodobého tlaku na ceny plynu, vstup do střednědobých vypisovaných opčních spreadů krytých plně nejen koupenou krycí opcí, ale i dostatečnou cash pozicí na tyto ETF rolující futures kontrakty na plyn. Ideální se jeví vstup při pokusech plynu opustit výše zmíněné rozpětí a při cenách plynu kolem 5 USD výrazněji navýšit váhu v této strategii. V konzervativnější variantě si takovou konstrukcí jdeme pro výnos 6 % za 2 až 6 měsíců při maximálním riziku 4 % investované částky, v dynamičtější variantě pak pro 12 % za stejné období při maximálním riziku 8 % investované částky a to i při minimálním poklesu ceny podkladového fondu. 

„Chcete se zúčastnit investiční soutěže o 100.000 Kč?“

 

Autor: Jaroslav Brzoň, investiční stratég BBI

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688