Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  20.05.2014 14:45:42

Čtyři důvody, proč je výhodné zvyšovat daňové zvýhodnění

 

Návrh ministerstva financí počítá od roku 2015 se zvýšením daňového zvýhodnění na dani na druhé a další dítě o 100 měsíčně. Podpora rodin s dětmi formou vyššího daňového zvýhodnění je totiž finančně výhodnější a efektivnější než zvyšování porodného či přídavků na děti.

 

 

 

V roce 2014 mohou všichni zaměstnanci uplatnit daňové zvýhodnění na každé dítě ve výši 1 117 měsíčně. V případě úspěšného legislativního procesu u návrhu ministerstva financí by se částka daňového zvýhodnění na druhé a další děti zvýšila o 100 , tedy na 1 217 . „Daňové zvýhodnění na dítě může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů, při stejné hrubé mzdě by si tak rodina se dvěma dětmi za celý rok finančně polepšila o 1 200 , a to bez ohledu na výši hrubé mzdy,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. Úloha rodinné politiky ve vyspělých evropských zemích stoupá zejména kvůli nízké porodnosti. Rodiny s dětmi jsou tudíž vládami těchto zemí podporovány formou daňové slevy nebo přídavků na děti. Daňové zvýhodnění je přitom jednou z nejefektivnějších forem finanční pomoci, a to hned ze čtyř důvodů, na které se nyní blíže podíváme.

 

 

 

Rodiny nedostávají peníze automaticky

 

Částku daňového zvýhodnění nedostávají rodiny přímo na svůj bankovní účet, jako je tomu v případě porodného nebo přídavku na děti. Pro uplatnění daňového zvýhodnění je nutné mít vlastní příjem, ať už ze zaměstnání, samostatné výdělečné činnosti, z kapitálu či pronájmu. Daňové zvýhodnění snižuje daňovou povinnost, čistá mzda zaměstnance, kterou obdrží na svůj bankovní účet, se tedy zvýší z toho důvodu, že zaplatí méně na dani z příjmu fyzických osob.

 

 

 

Motivační prvek

 

Daňové zvýhodnění hraje též důležitou motivační funkci pro přijetí práce, byť i jen za nízkou mzdu. V případě, že je daňová povinnost zaměstnance nižší než daňové zvýhodnění, vzniká nárok na daňový bonus. Výše daňového bonusu je právě rozdílem mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu fyzických osob. Nárok na daňový bonus mají pouze rodiny, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, je samostatně výdělečně činný nebo pobírá jiný typ pravidelného příjmu v dostatečné výši. Zaměstnanci s nízkou mzdou tak v praxi neodvedou nic na dani z příjmu fyzických osob a ještě obdrží zmiňovaný daňový bonus. Maximálně lze na daňovém bonusu za celý rok 2014 obdržet 60 300 , stejná částka by měla platit i pro rok 2015. Zaměstnanec se dvěma dětmi má v roce 2014 při hrubé mzdě 11 200 svoji čistou mzdu 12 007 (viz praktický příklad níže). Rodičům s dětmi se tak vyplatí přijmout i hůře placenou práci, neboť z důvodu čerpání daňového bonusu mají čistou mzdu vyšší než hrubou mzdu.

 

 

 

Administrativní nenáročnost

 

Pro čerpání přídavků na děti, porodného nebo jiných dávek je potřeba splnit zákonné podmínky a o dávky si zažádat na příslušném úřadu. Je nutné vyplnit předepsané tiskopisy a předložit potřebné přílohy. Pro uplatnění daňového zvýhodnění není třeba vyplňovat žádné speciální tiskopisy. Zaměstnanci pouze po narození dítěte doručí mzdové účetní rodný list dítěte a OSVČ či osoby, které pobírají jiný druh příjmu doloží kopii rodného listu k daňovému přiznání.

 

 

 

Spravedlivost a jednoznačnost

 

U většiny dávek se testuje rodinný příjem. Nárok na většinu dávek (například porodné nebo přídavky na děti) mají pouze rodiny s příjmem do testovaného limitu. Daňové zvýhodnění mohou uplatnit všechny rodiny, kde má alespoň jeden z rodičů příjem, ze kterého je možné daňové zvýhodnění uplatnit. Příjem rodiny testován není. Daňové zvýhodnění je tedy vůči rodinám s dětmi spravedlivé. Rodiny s více dětmi mají nárok na vyšší daňové zvýhodnění. U daňového zvýhodnění navíc nehrozí zneužití, jako je tomu v případě sociálních dávek.

 

 

 

Za roky 2013 a 2014 nemůže daňové zvýhodnění na děti uplatnit OSVČ nebo osoba pobírající pouze příjmy z pronájmu, která uplatňuje výdaje paušálem, stejně tak nemůže tato osoba uplatnit slevu na manželku s vlastními příjmy do 68 tisíc Kč za rok. Materiál MF však počítá s tím, že za rok 2015 budou moci daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku uplatnit i tyto osoby. „Jedná se jistě o krok správným směrem, neboť například daňová zátěž živnostníka uplatňujícího výdajové paušály se dvěma dětmi, jehož manželka je na rodičovské dovolené s mladším dítětem, stoupla za rok 2013 oproti roku 2012 při stejném ročním hrubém zisku 550 tisíc Kč o 51 648 , což bylo vůči mladým rodinám necitlivé. Naproti tomu pro svobodné a bezdětné OSVČ se nic nezměnilo,“ doplňuje Gabriela Ivanco. Na druhou stranu ovšem materiál MF počítá s tím, že za rok 2015 nebudou moci OSVČ uplatňující výdaje paušálem uplatnit základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 . Toto opatření postihne všechny OSVČ uplatňující výdaje paušálem stejně.

 

 

 

Praktický příklad

 

Zaměstnanec pan Svoboda má hrubou mzdu 11 200 . Dle legislativy roku 2014 vypočítáme čistou mzdu, kterou obdrží na svůj účet od zaměstnavatele v roce 2014 a v roce 2015, jestliže by došlo ke schválení návrhu MF.

 

 

 
                                     
 

 

 
 

Rok 2014

 
 

Rok 2015

 
 

Hrubá mzda

 
 

11 200

 
 

11 200

 
 

Zdravotní pojištění

 
 

-504

 
 

-504

 
 

Sociální pojištění

 
 

-728

 
 

-728

 
 

Daň z příjmu

 
 

0

 
 

0

 
 

Daňový bonus

 
 

+2 039

 
 

+2 139

 
 

Čistá mzda

 
 

12 007

 
 

12 107

 
 
 

 

 
 

 

 
 


O společnosti Mazars

 

 

 

Mazars (www.mazars.com / www.mazars.cz) je mezinárodní, integrovaná a nezávislá organizace působící v oblasti auditorských, účetních, daňových a poradenských služeb, které k 1. lednu 2014 poskytuje v 72 zemích světa. Zaměstnává více než 13 800 odborníků. Prostřednictvím dohod o spolupráci, joint ventures a zastupujících kanceláří působí Mazars v dalších 21 zemích. Pro klienty tak společně pracují týmy odborníků, kteří poskytují své služby ve stejné kvalitě a v rámci shodně technicky a eticky nastavených standardů. Kompletní, přizpůsobená a flexibilní škála poskytovaných služeb předurčuje Mazars k roli partnera pro velké národní a nadnárodní firmy, včetně subjektů veřejného zájmu, i střední a menší společnosti, soukromé společnosti řízené vlastníkem a úspěšné podnikatele. V České republice působí společnost Mazars od roku 1993, poskytuje komplexní služby a zaměstnává více než 150 lidí. V současné době je sedmou největší auditorskou firmou v České republice. Název „Mazars“ označuje všechny společnosti skupiny Mazars, každá z nich je samostatným a nezávislým právním subjektem.

 

Kontakt

 

 

 

Tomáš Skolek

 

Media Director

 

 

 

LESENSKY.CZ s.r.o

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688