Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  20.05.2014 09:49:45

Na změny vlastnických smluv zbývá již jen měsíc

Nový občanský zákoník změnil podobu společenských smluv. Téměř dvě stě tisíc firem v ČR tak musí absolvovat revizi zakladatelských listin. Protože firmy změny odkládají na poslední chvíli, rejstříkové soudy se připravují na nával nových žádostí. Kvůli čekací lhůtě na zápis na soudu je nejzazším termínem pro podání žádosti polovina června.  

Všechny obchodní společnosti, které vznikly před rokem 2014, musí nejpozději do konce června 2014 provést revizi svých společenských smluv. Vyžaduje to totiž nový občanský zákoník a související zákon o korporacích. To znamená, že se zhruba 180 tisíc firem bude muset obrátit na právníky. Podobná povinnost platí
i pro všechny SVJ, fondy a nadace, ty ale mají lhůtu do začátku roku 2016. Podle odhadů tak všechny tyto společnosti zaplatí v nákladech na právní zastoupení, notáře a soudní poplatky tři až pět miliard korun.

 

Deset dní i tři týdny

Většina firem povinnost odložila až na poslední chvíli a termíny v diářích notářů se rychle plní. „V posledních dnech a zejména po skončení státních svátků sleduji výrazný nárůst počtu žadatelů o změnu stanov,“ potvrzuje notář Tomáš Strnad.
Na zvýšený počet žádostí se připravují i rejstříkové soudy. Ty očekávají, že v příštích týdnech bude podáno velké množství žádostí, což může výrazně prodloužit dobu zpracování požadavku. „Běžný termín pro vyřízení je 10 až 14 dní. Dá se předpokládat, že se v červnu termín prodlouží,“ varuje Patrik Nacher ze serveru Kancelář podnikatele. Soud totiž nemá žádný stanovený termín, do kdy musí být žádost zapsána do sbírky listin. Navíc téměř polovina ze 180 tisíc firem je zapsána u městského soudu v Praze. Rychlost vyřízení se tak nedá ani odhadnout. „Někteří naši klienti, kteří žádost podali na rejstříkový soud, byli vyřízení během několika málo dní. Další naopak čekají už třetí týden,“ potvrzuje notář Tomáš Strnad.

 

Rozhoduje datum podání

Pro firmy je však důležité, že rozhodujícím dnem změny je den podání, nikoli den zápisu do obchodního rejstříku. Podání je možné učinit buď osobně na soudu nebo prostřednictvím doporučeného dopisu. „V případě, kdy klient využije aplikaci na serveru kancelar-podnikatele.cz, řeší podání na soud přímo notář. Díky tomu má společnost v ruce potvrzení o podání, které je rozhodující. Nemusí se tak obávat, že změna bude zanesena až po skončení termínu stanoveného zákonem,“ dodává Nacher.


Tomáš Hejda

PR Mollo

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688