Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Investice  |  19.05.2014 23:57:46

Investujte lépe než portfolio manažeři! Pár tipů, se kterými to zvládnete

Nemusíte studovat finance, nemusíte mít ani miliony na účtu na to, abyste dokázali, že umíte investovat lépe, než profesionální portfolio manažeři. Přečtěte si praxí ověřený návod, jak na to.
 
Překonat výnos akciového indexu je snem každého manažera akciového fondu. Smutné statistiky však hovoří o tom, že naprostá většina těchto manažerů ve svém snažení neuspěje. Pokud přidáme manažerské a vstupní poplatky fondu, tak jsme hluboko pod průměrným zhodnocením akcií v dané lokalitě či sektoru.

Většina investorů by udělala lépe, kdyby místo akciového fondu investovala peníze do nákupu indexového investičního certifikátu nebo alespoň burzovně obchodovatelného fondu (ETF), které víceméně přesně kopírují vývoj vybraného akciového indexu.

Obvykle skrze tzv. ETFka (ExchangeTradeFunds), kde alespoň neplatíte tak nesmyslně vysoké poplatky jako dnes v bankách skrze podílové fondy, případně přes nákup indexových certifikátů. Výhodou je, že oba instrumenty jsou burzovně obchodovatelné, nejste tedy závislý na nákupu či prodeji přes banku či investiční fond jako u podílových fondů, ale můžete je nakoupit či prodat kdykoli přímo na burze. Taková investice je však stále závislá na vývoji akciového trhu a nenabízí žádnou ochranu proti případným propadům.

Výnos, ochrana, nadhodnota
Ochranu vůči propadům lze jednoduše řešit výměnou indexových certifikátů za bonus certifikáty. Strategie založená na pravidelném rolování bonus certifikátů nabízí vyšší výnos a nižší riziko, než přímá investice do akciového indexu či holé akcie.

Základem strategie Rolling Bonus je pečlivý výběr nejvýhodnějších bonus certifikátů na trhu. Například na německý akciový index DAX jsou však na trhu k dispozici ji desítky tisíc bonus certifikátů (přesněji vice než 238.000).

Proto při výběru toho nejvhodnějšího dáváme nejvyšší důraz na minimální nadhodnotu certifikátu. Pokud má akciový index DAX hodnotu 9.600bodů, certifikát s poměrem 1:100 by neměl stát více než 96 EUR. Maximální tolerovaná nadhodnota certifikátu může být například nula až pět procent v závislosti na podkladovém indexu či akcii. Jakmile jsou vybrány certifikáty, které splňují podmínku minimální nadhodnoty, je třeba srovnat parametry jednotlivých kandidátů.

Zde je důležité volit certifikáty s co nejvyšší ochranou, ale zároveň dostatečným bonus výnosem. Ideální bonus certifikát na index DAX bude například poskytovat ochranu proti tržním propadům až do výše 15 procent a zároveň nabízet bonus výnos na úrovni 10 procent p.a. Tyto parametry se mohou lišit. Jsou závislé na volatilitě podkladového aktiva a dalších proměnných. Na rozdíl od akciových indexů mají samotné akcie většinou vyšší výnos i vyšší ochranu, ovšem za cenu vyššího rizika.

Řízení strategie
Stejně tak důležité, jako najít správný certifikát, je vědět, kdy se vybraného certifikátu zbavit, respektive vyměnit ho za vhodnějšího kandidáta. Při rozhodování o prodeji certifikátu hraje opět roli jeho nadhodnota. Pokud podkladové aktivum roste, roste úměrně i cena certifikátu. Jak se však cena podkladového aktiva vzdaluje od ochranné bariéry a certifikát se blíží ke splatnosti, je cena certifikátu navíc ještě zvyšována rostoucí nadhodnotou. V konečném důsledku tak roste rychleji, než cena podkladového aktiva. Jakmile je již nadhodnota certifikátu příliš vysoká, je načase ho vyměnit za certifikát nový, bez nadhodnoty, s atraktivnějšími parametry. Na dalším růstu ceny podkladového aktiva už totiž bonus certifikát s velkou nadhodnotou téměř nic nevydělá.

Pokud jsme naopak zvolili certifikát s dostatečnou ochranou, bude rostoucí nadhodnota certifikátu do splatnosti kompenzovat propad podkladového aktiva a certifikát tak bude stále ztrácet méně, než podkladové aktivum. Pokud by se cena podkladového aktiva již příliš blížila ochranné bariéře, je lepší certifikát prodat a nakoupit nový s vyšší ochranou.

Výběr podkladového aktiva
Výkonnost strategie lze ještě zvýšit pečlivým výběrem podkladových aktiv. Bonus certifikáty na akciové indexy nabízejí většinou nižší výnosy a jsou vhodnější především pro konzervativní investory. Portfolio složené z bonus certifikátů na vhodně vybrané akcie může zvýšit riziko pouze nepatrně, ovšem několikanásobně zvýšit výnos strategie. Vybrané akcie musí být atraktivní z fundamentálního i technického hlediska, přičemž důležitou roli hraje především volatilita a výše dividendového výnosu, neboť tyto dva faktory zásadně rozhodují o parametrech bonus certifikátů.

Jako jeden z mnoha příkladům můžu uvést bonus certifikát Deutsche Telekom. Akcie telekomunikačních společností jsou díky vysokým dividendovým výnosům stabilně nejlepšími podklady pro rolování bonus certifikátů. Při výběru akcie hraje významnou roli také vysoká volatilita kurzu, která s dividendovým výnosem nese vynikající parametry bonus certifikátů. Výsledkem je, že za tři roky testování překonala naše strategie Rolling Bonus výnos z držení takových akcií o téměř 90 procent. Nevýhodou strategie sice je, že certifikáty nevyplácejí dividendy, ovšem který investor by si raději vybral cca 24procentní dividendový výnos za tři roky, než 90procentní překonání kurzu akcie? 

„Chcete se zúčastnit investiční soutěže o 100.000 Kč?“

Autor: Jaroslav Brzoň, investiční stratég BBI




 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688