ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  19.05.2014 18:56:40

Základem akciového portfolia je kvalitní jádro

Nejčastější otázky začínajících ETF investorů se točí kolem sestavení a složení portfolií. Možností je celá řada, záleží na vašich cílech, finančních možnostech, investičním horizontu… Z odpovědí na tyto otázky by měla vzejít strategie a následný plán.

Na internetu dnes najdete celou řadu modelových ETF portfolií. Některé se snaží profitovat z růstu světové ekonomky, jiné se zaměřují na vybrané perspektivní sektory, další kombinují globální akcie s růstovými sektory. Různá portfolia rozhodně neberte jako univerzální řešení pro všechny typy investorů, ale inspirujte se jimi.

TIP: Další modelová portfolia naleznete ZDE

Důležité je zvolit pevné jádro

Investoři s kladným vztahem k riziku nemohou nic pokazit tím, že si jako základ (jádro) svého investičního portfolia zvolí fond kopírující vývoj celého akciového trhu. „Tuto taktiku považuji v portfoliích investorů za rozumnou, i když má svá omezení. Pro drobného investora je velmi obtížné překonat výkonnost celého trhu výběrem jednotlivých titulů,“ uvádí na portálu Kiplinger.com James Shelton, investiční ředitel společnosti Kanaly Trust.

Za pozornost stojí například fondy Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) a iShares Core S&P 500 Index (IVV). Oba burzovně obchodované fondy lze využít jako měřítko výkonnosti amerického akciového trhu. Hlavní rozdíl mezi fondy je v tom, že zatímco ETF Core iShares S&P 500 investuje do přibližně pěti set společností s nejvyšší tržní kapitalizací, Vanguard Total Stock Market ETF drží přibližně 29 % svých aktiv v akciích malých a středně velkých firem. Fond z dílny Vanguard navíc poskytuje i mnohem širší diverzifikaci, aktuálně investuje do 3 690 společností.

Nejvyšší váhové zastoupení v portfoliích obou fondů mají sektory finance a informační technologie. Mezi nejvýznamnějšími tituly naleznete světoznámé společnosti Apple, Exxon Mobile, Microsoft, Google, Johnson & Johnson či General Electric. Tyto burzovně obchodované fondy mohou ocenit investoři, kteří nechtějí věnovat příliš času úpravám portfolia a hledají nákladově výhodné řešení.

Existují i rizika

Investoři do zmíněných ETFek by měli věnovat pozornost vahám jednotlivých sektorů. Vyšší váhy jednotlivých sektorů v portfoliích fondů sebou přinášejí i potenciální rizika – v případě extrémního růstu a následného prudkého propadu cen akcií v rámci jednoho sektoru (pozn. příkladem může být splasknutí internetové bubliny na jaře roku 2000) se výrazně podepíše na hodnotě celého ETF. Kdo chce mít „bublinám odolnější portfolio“, může si složit jádro portfolia z jednotlivých sektorových ETF. Howard Present ze společnosti F-Squared Investments například využívá devět sektorových ETF, kdy každému fondu přikládá v portfoliu stejnou váhu. Úpravu portfolia následně provádí jednou za čtvrt roku. Toto řešení je však mnohem náročnější na správu, počítat je třeba i s vyššími náklady.

Na co si odpovědět před každou spekulativní investicí se dočtete ZDE.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688