ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  16.05.2014 19:05:08

Kde hledat levné akcie? Napoví ukazatel P/E

V článku Investiční strategie pro dlouhodobé ETF investory jsme ukázali jednu z možných cest, jak sestavit a řídit investiční portfolio. Popsaný přístup rozděluje částku určenou k investování na dvě části: první slouží k zajištění dlouhodobých cílů, druhá ke krátkodobým taktickým investicím.

Cílem krátkodobých investic je (s ohledem na aktuální tržní situaci) vybrat tituly, regiony či sektory s atraktivním růstovým potenciálem. Jak je ale poznat?

Kupuj levně, prodávej na vrcholu

Ideální scénář může vypadat následovně – investor nakupuje akcie, když jsou levné, potom určitou dobu počká a prodává, až se tržní ceny vyšplhají na vrchol. V takovém případě může investor při správném načasování vstupu a výstupu z trhu dosáhnout zajímavého výnosu.

Často používaným ukazatelem ocenění akcií je P/E (zkratka z anglického price-to-earnings ratio). Jedná se o poměr mezi tržní cenou jedné akcie a ročním ziskem na jednu akcii. Tento ukazatel jednoduše říká, kolik jsou ochotni investoři aktuálně zaplatit za jednu jednotku (například korunu) zisku na akcii. I přes svá omezení lze na základě tohoto ukazatele odhadovat, jak jsou akcie levné nebo drahé. S tímto poměrovým ukazatelem se můžete setkat nejen u jednotlivých akcií, ale i souboru akcií reprezentujících určitý region, odvětví apod. Ukazatel P/E by měl sloužit jako určité vodítko, nikoliv jako hlavní kritérium výběru.

Nízká hodnota P/E = levné akcie

Prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF) kupujete celé trhy (pozn. soubor akcií reprezentovaný indexem). Ukazatel P/E můžete využít tehdy, když se snažíte určit, zda je určitý region či sektor jako celek levný nebo drahý. Relativně vysoká hodnota naznačuje, že akcie z daného regionu či sektoru jsou drahé. Naopak nízká hodnota naznačuje, že jsou akcie v daném regionu či sektoru levné. Zde byste si měli odpovědět na otázku, proč jsou akcie levné nebo drahé.

Vybrané fondy s nízkou hodnotou P/E naleznete ZDE

U většiny vybraných ETF se hodnota ukazatele P/E pohybovala pod hodnotou 10. Mezi relativně levné, ale i rizikové, patří akcie ze zemí východní Evropy, rozvíjejících se zemí jako celku, Ruska, Indie či Egypta. V případě Ruska zůstávají ceny akcií pod tlakem díky konfliktu na Ukrajině. Investoři se přirozeně obávají dalšího vývoje mezi Ruskem, Ukrajinou i zbytkem Evropy a řada z nich se rozhodla stáhnout své peníze do bezpečí. To se projevilo v poklesu ruského akciového trhu. Jak jsem již uvedl, je třeba sledovat nejen hodnotu P/E, ale také hledat důvody nízkých či vysokých hodnot.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688