Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  15.05.2014 07:55:53

15. května: Užitečné informace pro investory

 Americké akcie ve středu sklouzly z předchozích rekordů

Americké akcie ve středu ztrácely a spadly z předchozích rekordních hodnot. Investoři sbírali zisky po rally z úvodu týdne. Dow odepsal 0,61 %, S&P 500 0,47 % a technologický Nasdaq 0,72 %. Nejvíce se v indexu Dow dařilo společnostem Merck, AT&T a Chevron, nejprudčeji naopak klesla cena akcií IBM, Walt Disney a Home Depot. Trhy ve středu překvapila zpráva o indexu výrobních cen, který vzrostl v dubnu výrazně více, než se čekalo.

 

S těmito akciemi se vyplatí vsadit proti stádu

 

Evropské akcie ve středu kolísaly a pohybovaly se kolem nuly

Evropské akcie se ve středu obchodovaly smíšeně a pohybovaly se kolem nuly. Britský FTSE 100 ve středu posílil o 0,08 %, francouzský CAC 40 naopak 0,09 % ztratil a německý DAX zakončil na nule se ztrátou 0,04 bodu. Regionální Stoxx Europe 600 odevzdal 0,1 % a spadl ze šestiletého maxima, kterého dosáhl v úterní seanci. Dařilo se sektorům základních materiálů, zdravotní péče a telekomunikací, ztrácely naopak mediální společnosti, sektory stavebnictví a technologií.

 

Pražská burza ve středu ztrácela. Dolů ji stáhly akcie ČEZ a bankovních titulů

Index PX ve středu ztratil 0,65 % na 987,48 bodu. Objem obchodů se v posledních minutách zvýšil o pětinu, burza však přesto zakončila v červených číslech. Nejčastěji se obchodovalo s akciemi společnosti ČEZ, které odepsaly 1,08 %. Bulharsko ve středu oznámilo, že odkládá rozhodnutí o licencích na distribuci elektřiny pro ČEZ a EVN na červen, regulátor však údajně odhalil přes 2 500 porušení pravidel. Akcie ČEZ ve středu reagovaly také na snížení doporučení ze strany Investec na "prodat" z "držet". Druhou nejčastěji obchodovanou akcií byla Komerční banka, která zlevnila o více než procento. Druhý bankovní titul na burze - Erste Group Bank - odepsal 0,72 %. Těžařská NWR, která ve středu reportovala výsledky za předchozí kvartál, oslabila o více než procento. Čísla za minulé čtvrtletí ve středu odhalila i Telefónica C.R., jejíž cenné papíry na zprávu reagovaly mírným posílením o 0,17 %. Nejvíce ve středu ztrácely akcie mediální CME (-4,59 %) a Unipetrolu (-2,23 %), největší zisk si naopak připsala pojišťovna VIG (+0,29 %).

Květnová strategie pro české akcie

 

 Očekávané události

Spojené státy ve čtvrtek odhalí vývoj inflace za duben (odhad: +0,3 % meziměsíčně, březen: +0,2 % meziměsíčně, odhad: +2 % meziročně, březen: +1,5 % meziročně), index průmyslové aktivity v oblasti New Yorku (Empire State; odhad květen: 6 bodů, duben: 1,29 bodu), průmyslovou výrobu v dubnu (odhad: +0,1 % meziměsíčně, březen: +0,7 %) a jako každý čtvrtek také týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti (odhad: 320 tisíc nových, předchozí: 319 tisíc). Dozvíme se také, jak je na tom trh s nemovitostmi, skrze index cen domů NAHB (odhad květen: 49 bodů, duben: 47 bodů), jaká je průmyslová aktivita v oblasti Filadelfie (odhad květen: 14 bodů, duben: 16,6 bodu) a veřejně vystoupí šéfka Fedu Janet Yellenová. V Evropě budeme sledovat odhady vývoje HDP za první čtvrtletí - předběžná data zveřejní Německo, Francie, Itálie, Česká republika i celá eurozóna (odhad meziročně eurozóna: +1,1 %, Německo: +2,2 %, Francie: +0,9 %, Itálie: -0,1 %, odhad meziměsíčně eurozóna: +0,4 %, Německo: +0,7 %, Francie: +0,1 %, Itálie: +0,2 %). V noci na čtvrtek vydá rychlý odhad růstu HDP v prvním kvartálu i Japonsko.

Výsledky svého hospodaření za první čtvrtletí letošního roku ve čtvrtek v Evropě zveřejní například společnosti Intesa Sanpaolo nebo Manchester United. V Asii se kvartálními čísly pochlubí Hyundai a Samsung a v USA firmy Nordstrom nebo J.C. Penney. Pražská burza bude sledovat čísla společnosti Philip Morris ČR.

 

S těmito akciemi se vyplatí vsadit proti stádu 

 

 

S těmito akciemi se vyplatí vsadit proti stádu

Splaskává na Wall Street další technologická bublina? Mnohé akcie ze sektoru již krvácejí. Stojí za tím především tendence technologií k vyšším P/E poměrům, které jsou pro investory snažící se v současnosti spíše snižovat podíl akcií v portfoliu nepřípustné. Jak to tak ale bývá, stádo utíká, zatímco smart money, tedy prozíraví investoři, nakupují.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.09.201415. září: Užitečné informace pro investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
15.07.201315. června: Užitečné informace pro investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.05.201321. května: Užitečné informace pro investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.05.201320. května: Užitečné informace pro investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
16.05.201316. května: Užitečné informace pro investory Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688