Cyrrus (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  14.05.2014 17:36:06

Telefónica CR: Flash analýza hospodářských výsledků za 1Q 2014

Telefónica CR dnes oznámila výsledky hospodaření za 1Q. Negativní trend výkonnosti se nezastavil, naopak se pokles některých ukazatelů ještě prohloubil. Pokles tržeb v mobilním segmentu zrychlil na meziročních 17 % při očekávání -15,9 % Provozní zisk OIBDA meziročně klesl o 15,9 % na 3,45 mld CZK (před rokem 4,3 mld CZK). Na zveřejněných číslech je vidět, že loni uvedené nové mobilní tarify jen urychlily sestupnou křivku hlavních ukazatelů. Stabilizaci očekáváme až v roce 2015.

Mobilní segment klesl o 17 %. I když se zaměříme pouze na mobilní originace (tedy tržby z uskutečněných hovorů, sms a dat), pak i tam meziroční pokles zrychlil na 16,8 % po poklesu 15,8 % ve 4Q a 13% poklesu ve 3Q. Pozitivní trendy jsou sice vidět v tržbách za data, ty ale nedokáží kompenzovat pokles tržeb za SMS, MMS a hlasové služby. V hlasových službách ještě dobíhá negativní dopad přechodu na tarify Free, ale hlavně je velký tlak na ceny u korporátní klientely.

Pevný segment v podstatě splnil to, co se od něj očekávalo. Meziroční pokles o 4,9 % není ničím výjimečným v kontextu loňského roku (4Q -8,5 %, 3Q -3,9 %, 2Q -2,8 %, 1Q -5,5 %). Dlouhodobě proti sobě působí dva faktory: 20% pokles maloobchodních hlasových tržeb a 20% růst velkoobchodních tržeb. Zklamáním je meziroční pokles ICT služeb o 11,7 %. Jako zklamání také hodnotíme tržby ze Slovenska, které dosáhly v eurovém vyjádření podle našeho odhadu o 1,5 %.

Klesající tržby se společnost snaží dohánět úsporou na nákladech. To se jim sice daří, ale jen omezeně. Nejrychleji klesají osobní náklady (-12,3 % y-y) a náklady na marketing a prodej (-16,6 % y-y). V této oblasti vnímáme ještě další potenciál, důležitější je ale stabilizace tržeb.

O dividendě se hovořilo na konferenčním hovoru. Bylo ale pouze oznámeno, že o její výši se bude rozhodovat až na valné hromadě v polovině června.

Výsledky hodnotíme celkově mírně negativně s tím, že na cenu akcie jsou zveřejněné informace neutrální. Cena je totiž stále určována očekávanou nabídkou na odkup akcií minoritních akcionářů. Námi očekávané cena se bude pohybovat v pásmu 296 – 298 CZK.

Celá flash analýza ke stažení  zde


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688