Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  14.05.2014 16:01:57

Čistý finanční majetek domácností v regionu CEE se za posledních 10 let zdvojnásobil

 

Před bankami stojí komplexnější úloha

 
  • Navzdory impozantním snahám dostihnout vyspělé země, je podíl čistého finančního majetku domácností ve střední a východní Evropě na HDP přibližně čtvrtinový ve srovnání s vyspělými zeměmi, což naznačuje významnou možnost dalšího přibližování.

  • Pokud jde o aktiva, mírný posun k institucionalizovaným aktivům, jako jsou podílové či penzijní fondy, bude v příštích letech pokračovat, ale dominantními pravděpodobně zůstanou hotovost a vklady.

  • Pokud jde o pasiva, když vyloučíme Rusko a Turecko, předstihnou úvěry na bydlení spotřebitelské úvěry.

  • Celkově budou banky ve střední a východní Evropě pravděpodobně dále vystupovat jako klíčoví finanční zprostředkovatelé s dalším potenciálem k posílení své role finančního poradce domácností.

     

    Čistý finanční majetek domácností ve střední a východní Evropě se od roku 2004 více než zdvojnásobil a přiblížil se v roce 2013 částce 780 miliard eur. Nicméně podíl na HDP je v průměru stále ještě na úrovni zhruba jedné čtvrtiny čistého majetku domácností v hlavních vyspělých zemích a ukazuje tak významné příležitosti k dalšímu přibližování se západní Evropě. Globální finanční krize v letech 2008 – 2009 a v menší míře dluhová krize evropských vlád v roce 2011 však způsobila dočasný pád finančního bohatství hlavně díky ztrátám na kapitálových trzích a změně složení finančních aktiv. Pro srovnání – čistý finanční majetek domácností v Rakousku, Německu a Itálii dosáhl v roce 2013 6 800 miliard eur. To jsou některá z hlavních zjištění nové studie, kterou zveřejnilo oddělení strategických analýz skupiny UniCredit pro střední a východní Evropu.

    Obecně je finanční propast mezi zeměmi střední a východní Evropy a rozvinutějšími trhy viditelná spíše na straně aktiv než pasiv. „Přibližování čistého finančního majetku domácností ve střední a východní Evropě západoevropským standardům bude postupně pokračovat a bude poháněno hlavně zrychlením úspor a investic,“ řekl Gianni Franco Papa, ředitel divize střední a východní Evropy skupiny UniCredit.

     

    Určitý posun ke komplikovanějším produktům, ale hotovostní aktiva budou dále dominovat

    Při pohledu na složení finančních aktiv představují „hotovostní aktiva“, které tvoří měna a bankovní vklady, stále ještě většinu. V důsledku globální finanční krize v letech 2008/2009 převedly domácnosti ve střední a východní Evropě značnou část svého kapitálu do hotovostních aktiv. Následně začaly postupně přecházet k institucionalizovaným aktivům, jako jsou podílové a penzijní fondy a pojistné technické rezervy, a ukázaly tak opět zvýšenou důvěru a záměr dlouhodobě spořit a zhodnocovat majetek. „Mírný posun k institucionalizovaným aktivům bude pokračovat i v příštích letech,” odhaduje Carmelina Carluzzo, zástupce vedoucího oddělení strategických analýz skupiny UniCredit pro střední a východní Evropu, „nicméně ´hotovostní aktiva´zůstanou dominantní třídou aktiv také ve srovnání s cennými papíry a akciemi, i když v jednotlivých zemích mohou nastat určité rozdíly.“

    V tomto kontextu je žádoucí posilovat místní kapitálové trhy, protože to by umožnilo domácnostem diversifikovat svůj výběr portfolia a bankám optimalizovat své domácí finanční zdroje.

     

    Úvěry na bydlení předstihnou spotřebitelské úvěry díky nižší penetraci

    „Na straně pasiv, navzdory diferenciaci napříč státy, rostly v nedávných letech úvěry na bydlení v průměru rychleji než spotřebitelské úvěry,“ konstatoval Gianni Franco Papa. „Očekáváme, že tento trend přetrvá, ačkoliv domácnosti v některých zemích střední a východní Evropy budou svou dluhovou úroveň dále upravovat.“ V letech 2004 – 2008 vzrostly úvěry na bydlení o složenou roční míru růstu 37,8 %, v období 2008 – 2013 byla složená roční míra růstu (CAGR) na úrovni 8,2 %. Složené roční míry růstu u spotřebitelských úvěrů byly za uvedená období 31,6 %, resp. 0,8 %. V loňském roce tvořily úvěry na bydlení 57 % celkových finančních závazků domácností ve střední a východní Evropě.

    Celkové finanční závazky domácností tvořily v roce 2013 21 % regionálního HDP v zemích střední a východní Evropy, zatímco v Rakousku, Německu a Itálii to bylo zhruba 59 %. Pro srovnání, celková finanční aktiva dosáhla kolem 45 % regionálního HDP ve střední a východní Evropě a 207 % v Rakousku, Německu a Itálii.

     

    Banky budou nadále důležitými finančními zprostředkovateli

    Zdá se, že domácnosti stále spoléhají na tradiční bankovní produkty. Proto budou banky ve střední a východní Evropě dále klíčovými finančními zprostředkovateli. „Pro banky skutečně existuje prostor k posílení jejich role finančních poradců pro domácnosti ve střední a východní Evropě,“ shrnula Carmelina Carluzzo. „Umožní domácnostem najít si individuálně správnou rovnováhu mezi finančními investicemi a dluhem a posílit tak řádný cyklus tuzemských  ekonomik, které teprve nedávno našly opět půdu pod nohama.”

    První ve střední a východní Evropě, pokud jde o odbornost a síť

    Navzdory některým výzvám považuje skupina UniCredit region střední a východní Evropy stále za „motor růstu“ a zůstává nadále dlouhodobým investorem v tomto regionu. Bankovní skupina řídí rozsáhlou síť téměř 3 600 poboček ve 14 zemích regionu a tato síť generuje asi 30 % celkových výnosů Skupiny. Prostřednictvím své mezinárodní sítě obsluhuje skupina UniCredit více než 19 tisíc mezinárodních klientů, kteří působí ve střední a východní Evropě. Svojí znalostí politického kontextu, místních nařízení a tržních praktik podporuje klienty v jejich podnikání a otevírá jim nové příležitosti.

    „Za poslední dva roky jsme v zemích střední a východní Evropy získali přibližně 1,4 miliony  nových retailových klientů,“ vysvětlil Gianni Franco Papa. „Abychom tento pozitivní trend uchovali, věnujeme v současné době značné úsilí integraci skutečného a virtuálního světa a transformaci našeho podnikání směrem k vícekanálovému bankovnictví.“ Při budování udržitelných vztahů se UniCredit soustřeďuje především na klienty, jednoduché produkty a procesy, ale také na inovace a nové technologie.

     

 

UniCredit

 

UniCredit je jednou z předních bank v Evropě se silnými kořeny ve 17 zemích. Naše globální síť zahrnuje přibližně 50 trhů s více než 9 000 pobočkami a více než 147 tisíci pracovníků (údaje k 31. prosinci 2013).

 

regionu střední a východní Evropy řídí UniCredit největší a nejdiverzifikovanější mezinárodní bankovní síť s více než 3 600 pobočkami (včetně Polska).

 

Skupina operuje těchto zemích: Rakousko, Ázerbájdžán, Bosna a Hercegovina. Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Německo, Maďarsko, Itálie, Polsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovinsko, Slovensko, Turecko a Ukrajina (údaje k 31. prosinci 2013)

 

 

 

 

 

Tiemon Kiesenhofer
International Media Relations 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688