Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  14.05.2014 15:17:15

DVĚ TŘETINY MALÝCH PODNIKATELŮ PLATÍ ZBYTEČNĚ ZA OSOBNÍ ÚČET

Průzkum Raiffeisenbank ukázal, že 69 % malých českých podnikatelů platí poplatky za správu soukromých financí, a to často zbytečně. K firemním účtům, které přinášejí řadu výhod a speciálních služeb pro podnikatele, lze přitom jednoduše získat osobní účet zdarma.

Podnikatelský účet vlastní a používá 78 % respondentů, pětina podnikatelů spravuje své firemní peníze prostřednictvím osobního účtu. Patří k nim spíše podnikatelé z menších měst a s nižším obratem. Přestože některé banky mají osobní účet zdarma jako benefit k podnikatelským kontům, využívá tuto možnost méně než třetina malých podnikatelů a více než dvě třetiny za svůj osobní účet platí. „Pokud podnikatelé využívají osobní účet k firemnímu zdarma, mohou čerpat výhody obou typů účtů. Mají jednoduše oddělené osobní a firemní finance, zároveň např. získávají snazší přístup k  podnikatelským úvěrům,“ vysvětlil produktový manažer Raiffeisenbank Jan Figlovský.

Raiffeisenbank nabízí od počátku letošního roku podnikatelům úspěšný účet Podnikatelské eKonto ŽIVNOST. V rámci jednoho transparentního poplatku v něm živnostníci získávají neomezené bankovní služby na podnikatelském účtu včetně neomezených domácích elektronických transakcí či výběrů z bankomatů všech bank v ČR i v zahraničí zdarma. K tomu mají neomezený osobní účet eKonto KOMPLET zcela zdarma, což umožňuje pohodlné a efektivní řízení firemních i osobních financí.

„Podnikatele nezatěžujeme žádnými skrytými nebo dodatečnými poplatky. Zvolili jsme cestu transparentního měsíčního paušálu, díky kterému klient nemusí hlídat, kolik zrealizuje transakcí nebo ze kterého bankomatu vybere hotovost,“ dodal Jan Figlovský. Od července přitom banka benefit osobního účtu zdarma rozšiřuje i na ostatní typy podnikatelských účtů, čímž dochází k jejich dalšímu zvýhodnění.

Téměř polovina uživatelů (44 %) podnikatelských kont uvedla, že důvodem pro jeho otevření byla povinnost či nutnost. Dalším důvodem pro užívání podnikatelského konta je oddělení osobních a firemních financí (20 %) a přehlednost a pořádek (16 %). Tyto důvody uvedli především majitelé větších firem, kteří vykazují vyšší pohyby na účtu.

Ze živnostníků, kteří využívají osobní účet pro podnikání, polovina uvedla, že je pro ně dostačující a že speciální účet nepotřebují. Druhý nejčastější důvod, a to ve 39 % odpovědí, představuje cena a poplatky vedení účtu. „Právě tito podnikatelé by se měli poohlédnout po takové nabídce, která jim umožní získat osobní účet k podnikatelskému zdarma. Možná si neuvědomují, kolik ve skutečnosti celkem platí za běžný účet a kolik času navíc pak vyžaduje správa firemních financí a jasné oddělení firemních a soukromých výdajů. Nespornou výhodou nákladů na vedení podnikatelského účtu je i jejich daňová uznatelnost,“ doplňuje Jan Figlovský.


Výzkum exkluzivně pro Raiffeisenbank realizovala agentura STEM/MARK na přelomu ledna a února 2014. Osloveno bylo celkem 303 malých a středních podnikatelů a OSVČ s obratem do 2 500 000 ročně. Prostřednictvím telefonických rozhovorů byli ve stejné míře osloveni podnikatelé z větších měst i menších obcí napříč celou ČR.

Tomáš Kofroň
Raiffeisenbank a.s.
 
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688