Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.05.2014 13:37:38

Trh, který může rychle vystřelit až o 500 %

Shanghai Stock Exchange Composite Index (SSEC) je čínskou verzí amerického indexu Dow Jones Industrial Average (DJIA). Zatím se drží v sestupném trendovém kanálu (série nižších maxim a minim).

Pro prolomení tohoto vzorce a možné zahájení býčího trhu by byl zapotřebí růst nad únorové maximum 2 150, který by byl chápán jako nákupní signál. Namísto proražení se ale SSEC odrazil od hladiny rezistence a došlo k pullbacku. Nyní SSEC testuje linii podpory.

Naposledy, když čínský trh vypadal jako nyní, zhodnotily se akcie o 500 % za rok a půl. V posledních 6 letech je ale SSEC uvězněn v nelítostném medvědím trhu. Index dosáhl vrcholu nad 6 tisíci bodů v listopadu 2007. Nyní se obchoduje nad 2 tisíci bodů. Ztráta představuje 67 %. Každý trend se ale nakonec otočí. Býčí trhy se mění na medvědí a naopak. Po šesti medvědích letech už z Číny ale začínají přicházet "býčí signály".

1. Čínské akcie za hubičku

Čínský trh je v současnosti superlevný. Průměrná čínská blue chip firma se obchoduje kolem osminásobku zisků, 1,1násobku účetní hodnoty a vyplácí dividendu kolem 2,5 %. Průměrná srovnatelná akcie z S&P 500 se obchoduje za 17násobek zisků, 2,2násobek účetní hodnoty a nabízí výnos 1,8 %. Čínský trh by měl růst o 50 % ze současné úrovně, aby dohnal valuace amerických akcií.

2. Nikdo nechce čínské akcie ani vidět

Negativní sentiment investorů je nejlepším kontrariánským indikátorem. Zmíníte-li nyní investiční nápad LONG na čínské akcie na večírku, spolehlivě se znemožníte. Veřejnost ještě není připravena na tento investiční příběh.

3. Smart money už nakupují

Profesionálové čínské akcie již poptávají. Goldman Sachs, JPMorgan a Morgan Stanley publikovaly reporty ohledně příležitostí v Číně. Šéf Blackstone Group Stephen Schwarzman mluvil nedávno o býčím potenciálu čínských akcií na CNBC. Zatímco se veřejnost od Číny odvrací, smart money ji nabírají lopatami.

Předešlý čínský medvědí trh trval pět let (mezi lety 2001 a 2006) a připravil index o 60 % hodnoty. Podívejte se ale na ohromné zisky, které přišly, jakmile v roce 2006 odstartoval býčí trh. Index zhodnotil za 18 měsíců o 500 %. Současný medvědí trh trvá už šest let a od konce roku 2007 odepsal trh 67 % hodnoty.

Shanghai Stock Exchange Composite Index
Shanghai Stock Exchange Composite Index

Graf ukazuje dlouhodobý trojúhelníkový vzorec konsolidace. Trh se blíží k vrcholu trojúhelníku. Vzorec je připravený na brzké prolomení. Vzhledem k mimořádně nízkým cenám, chmurnému investorskému sentimentu a potenciálním katalyzátorům býčího trhu není od věci na proražení obezřetně vsadit. S agresivními nákupy čínských akcií je ale vhodné počkat až na proražení hranice 2 150.

Čtěte také:

 

 

 
S těmito akciemi se vyplatí vsadit proti stádu 

 

 

S těmito akciemi se vyplatí vsadit proti stádu

Splaskává na Wall Street další technologická bublina? Mnohé akcie ze sektoru již krvácejí. Stojí za tím především tendence technologií k vyšším P/E poměrům, které jsou pro investory snažící se v současnosti spíše snižovat podíl akcií v portfoliu nepřípustné. Jak to tak ale bývá, stádo utíká, zatímco smart money, tedy prozíraví investoři, nakupují.

 

 







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688