ABEVA CONSULTING (ABEVA CONSULTING)
Podílové fondy  |  14.05.2014 10:39:31

Fondy, které nakupují jako Warren Buffet, část 1

Zasedání akcionářů společnosti Berkshire Hathaway v Omaze z letošního 3. května předznamenalo, že Warren Buffett bude opětovně v centru pozornosti. Minulý rok nepřinesl pro Berkshire žádné velké drama, což je přesně ten způsob, jak to má pan Buffett rád. Růst účetní hodnoty firmy na akcii dosáhl v roce 2013 18,2 %, což vypadá docela dobře v absolutních číslech, ale je výrazně nižší, než růst účetní hodnoty benchmarku S &P 500 o 32,4 %. Jednalo se o čtvrtý rok z posledních pěti, kdy růst Berkshire zaostal za indexem S&P 500. Tady se ovšem nejedná o žádnou novinku, jelikož tato měla vždy tendenci zaostávat za širšími trhy v dobách silných býčích trendů, kterých jsme byli svědky v průběhu zotavování ekonomiky následujícího po finanční krizi v letech 2007-2009. Před tímto pětiletým obdobím, růst účetní hodnoty Berkshire zaostal za výsledky S&P 500 indexu jen šestkrát v průběhu 44 let.  

To vše a mnohem více Warren Buffet osvětluje v letošním dopise akcionářům. V něm pojednává o akvizicích společnosti Berkshire v minulém roce, včetně provozu společnosti NV Energy v americkém státě Nevada a polovičním podílu ve společnosti HJ Heinz. Opěvuje Todda Combse a Teda Wechslera, portfolio manažery, z nichž každý v současnosti pro společnost Berkshire spravuje portfolio v objemu 7 miliard USD. Rozsáhle také hovoří o dvou hlavních aktuálních podnicích společnosti Berkshire, které se týkají pojišťovnictví a regulovaných, kapitálově náročných podniků a přidává některé myšlenky vlastní investiční filozofie.

 V dopise akcionářům také uvádí 10 největších akciových investic, jež jsou součástí investičního portfolia společnosti Berkshire Hathaway. Aktuální seznam ukazuje, že top 10 akciových podílů ze dne 31. prosince 2013 oproti předešlému roku nedoznalo přílišných změn. Největší investicí je dlouhodobě nejoblíbenější favorit Warrena Buffeta, společnost Wells Fargo (WFC), následovaná na druhém místě dalším dlouholetým oblíbencem, společností Coca-Cola (KO). Třetí největší držbu pak představuje American Express (AXP), následována společnostmi IBM (International Business Machines), Wal-Mart (WMT), Munich Re (MUV2), Procter & Gamble (PG), Exxon Mobil (XOM), U.S. Bancorp (USB) a společnost Sanofi (SNY). Jediným nováčkem v top 10 je Exxon Mobil, který nahradil společnost Tesco (TSCDF) z loňského dopisu.

Mnoho manažerů podílových fondů jsou Buffettovi fanoušci, kteří tak či jinak napodobují jeho investiční přístup. Sledujíce poslední 4 uveřejněné výroční zprávy společnosti Berkshire Hathaway, se agentura Morningstar podívala na fondy, jejichž portfolia dosahují největší procentní shody s top 10 akciovými tituly společnosti Berkshire na konci let 2009, 2010, 2011 a 2012.

Stranou byly ponechány sektorové fondy, jako jsou Vanguard Consumer Staples Index (VCSAX) a Fidelity Select Consumer Staples (FDFAX), z nichž oba by jinak byly v top 10, fondy s aktivy menšími než 100 milionů dolarů a fondy s kratší než pětiletou historií. S ohledem na tato omezení následující tabulka ukazuje 10 fondů s největším počtem Buffetem oblíbených akciových titulů, včetně pětileté návratnosti každého fondu a percentilu pozice ve své kategorii k 29. dubnu 2014.

 

Pokračování článku -  Fondy, které nakupují jako Warren Buffet, část 2. 

Robert Černík
analytik

Zdroj: Morningstar.com

 

ABEVA Consulting, s.r.o. 
je investičním zprostředkovatelem registrovaným u České národní banky (ČNB) dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Společnost nabízí široké spektrum podílových fondů renomovaných investičních společností, dále zajišťuje investice do komoditních fondů, nemovitostních fondů, fondů kvalifikovaných investorů, korporátních dluhopisů a do drahých kovů. V rámci služeb klientům poskytne i zprostředkování hypotečního úvěru, či zajistí nejlepší možnou pojistnou smlouvu dle Vámi zadaných požadavků.

Více informací na: www.abeva.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688