Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  13.05.2014 14:20:21, aktualizováno 16.05.2014 17:53:30

Glosa k ČEZu: Úsměv na rtu aneb proč neinvestovat do ČEZu?

Včera se stalo něco velmi neobvyklého. Poprvé po mnoha a mnoha letech, kdy pohled na pravidelné vyúčtování roční spotřeby elektřiny a rozpis záloh na rok další byl v naší poměrně rozlehlé domácnosti spíše za trest a vzbuzoval především negativní reakce, se objevil na mé tváři velmi příjemný a velmi široký ÚSMĚV.

Po mnoha a mnoha letech v podstatě kontinuálního růstu této citelné položky rodinného rozpočtu došlo k jejímu poklesu a to hned poměrně výraznému. Kombinace snížení podpory obnovitelných zdrojů spolu s poklesem ceny elektrické energie na trzích a následného zlevnění hlavních tarifů od dodavatelů spolu s enormně slabou zimou a vlastní snahou po hledání úspor, vykonala své a přinesla konečně výrazný pozitivní efekt.
Předpokládám, že podobná situace byla k vidění také v mnoha dalších domácnostech.

Co však spokojenost domácností znamená pro ČEZ respektive obecně pro další producenty elektřiny? Jaký bude vliv této změny na tento obor?

V této souvislosti si velice dobře vzpomínám na jeden rozhovor na přelomu tisíciletí s nejmenovaným investičním expertem na téma, co to vlastně znamená respektive o čem to vlastně je to "Investování" s velkým Í. Dostalo se mi tehdy zhruba této odpovědi:
" Když máte například dům a platíte v něm elektřinu, která se každým rokem zdražuje a Vy platíte každým rokem víc a víc a navíc s poměrně jasným rostoucím trendem, tak "investicí" v tom pravém slova smyslu je dlouhodobý a pravidelný nákup akcií vašeho dodavatele elektřiny. Výnosy z růstu ceny jeho akcií v čase nebo z dividend pak vlastně dlouhodobě brání vaše účty za elektřinu a snižují ve finále vaše výdaje v této položce rodinného rozpočtu. Pokud toto děláte, pak se můžete považovat za skutečného "Investora". Podobně by se pak dalo přistoupit také k ostatním pravidelným domácím platbám jako jsou účty za vodu a odpady, za telekomunikace nebo třeba za zdravotní péči".

Z logiky věci by pak ale vyplývalo, že pokud se začnou ceny elektřiny snižovat případně začnou klesat výdaje domácností v tomto ohledu nebo se změní dlouhodobý trend jejich vývoje, bylo by na čase tento sektor opustit a poohlédnout se po jiném.

Bude tedy pomyslný úsměv na rtech domácností předznamenávat hluboké vrásky na tvářích manažerů potažmo investorů v energetickém sektoru? Bylo snížení účtů za elektřinu pouze jednorázovou korekcí nebo začátkem dlouhodobějšího trendu?

Přesné odpovědi přinese až sám budoucí vývoj, nicméně z posledních indicií se zdá, že účty za elektrickou energii se v Evropě stávají pomalu, ale jistě, silným politickým tématem, které má navíc velký "vítězný" potenciál (míněno z pohledu voleb).
A v minulosti se již několikráte ukázalo, že politické konkurenční prostředí může být stejně tvrdé ne-li dokonce mnohem tvrdší než konkurenční prostředí samotného trhu.

Aby tato glosa nevyzněla pouze negativně je tu jeden důležitý aspekt. Obecný výhled není pro domácí energetický sektor jako celek právě příznivý. Dalo by se ale říci, že titul v nelehké době zachraňuje a zachrání fakt, že jde stále z velké většiny o státní titul. Stát potřebuje a bude i v dohledné době potřebovat peníze do rozpočtu. ČEZ v roli státní kasičky doposud dobře fungoval a dá se předpokládat, že bude snaha po zachování této důležité funkce nepřímého zdanění obyvatelstva i do budoucna.




Přečtěte si také:

03.07.2018Video: Kronus: Proč na ČEZu redukuju pozice Redakce (Kurzy.cz)
24.09.2013Komentáře: Důvěra v ekonomika přinesla úsměv na rtech Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
26.09.20063 novinky kolem ČEZu aneb nejsou jenom plány vlády Petra Doležalová (ČEKIA, a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688