Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  13.05.2014 10:28:03

M.Mobius: Indičtí investoři čiší optimismem

Asi 800 milionů voličů v Indii míří v tomto měsíci hlasovat ve volbách, které budou trvat několik týdnů. Indický akciový trh v poslední době odráží optimismus, který investoři v Indii pociťují. Po řadě politických překážek a letech nenaplňovaného potenciálu Indie jsme také optimističtí.

I když se nezabýváme předpovídáním výsledků voleb, tyto by se pro Indii mohly zapsat do dějin. Od roku 1947, kdy Indie díky koloniální vládě získala nezávislost, měla nad zemí vládu Kongresová strana, nyní ale existuje možnost, že by se mohla udát bezprecedentní změna, protože je o co stát. Výhra Narendra Modim vedenou stranou Bharatiya Janata (BJP) a jejich spojenců by vedla k tomu, že by se k centru moci nad zemí dostala Národní Demokratická Aliance (NDA). I když ne bez kontroverze, úspěchy premiéra Modiho v západním státě Gujarat, kde v této funkci pracoval 11 let, jsou mnohými vnímány pozitivně. Nedávný průzkum veřejného mínění ukázal, že Indický národ chce tento posun i ve zbytku země.

Podle nedávného ankety Pew Research, většina Indů pociťuje nespokojenost se stavem věcí v jejich zemi a méně než 30% je spokojeno. Tato nespokojenost zasáhla všechny generace, příjmové skupiny, muže i ženy. Nakolik se to projeví, uvidíme, až budou sečteny hlasy. Zajímavé je, že navzdory nespokojenosti, anketa Pew ukázala, že většina Indů je ohledně budoucího ekonomického vývoje pozitivní. To zapadá dohromady s očekáváním růstu Indického HDP, který má překonat ty co byly posledních několik let, a předpokládá se, že to bude 5.4% v roce 2014 a 6.4% v roce 2015.

Velká očekávání v Indii

Indičtí investoři byli konkrétně optimističtí ohledně vyhlídek pro jejich akciový trh a stejně tak i ohledně svých vlastních finančních perspektiv. Světová Anketa Sentimentu Investorů (GISS) Franklin Templeton v roce 2014 odhalila, že z 22 zemí, kde probíhalo dotazování, investoři v Indii byly nejvíce optimističtí ohledně výhledů pro jejich místní trh, s tím, že 82% Indických investorů očekává, že se jejich místní akciový trh v roce 2014 pozvedne. Z těch, kteří byli dotazovaní v GISS, více než polovina indických investorů uvedla, že mají v plánu zvýšit své vystavení se domácím (indickým) akciím. A již druhý rok v řadě se tito investoři ukázali jako nejoptimističtější ohledně očekávání, že dosáhnou svých finančních cílů.

Jako investoři doufáme, že tato tržní očekávání vyjdou, ale samozřejmě zde není garance. Tak jak to vidíme my, jádrem problémů v Indii je to, že současná vláda neprovedla dostatečně rychle reformy, ačkoliv si byla vědoma toho, že jsou nezbytné a že zemi posunou o kus dále. Viděli jsme pokrok na úrovni státu, ale ne na úrovni národa. Z našeho pohledu Indie zkrátka potřebuje reformu, jednoduchou a prostou, méně korupce a více akce. Toto ale není pouze náš pohled. Podle ankety Pew Research, více než 80% Indů říká, že zkorumpovaní politici a podnikatelé jsou velkým problémem, se kterým se Indie potýká. Vadí jim politické obstrukce, které brání tomu udělat nezbytné kroky k řešení národních ekonomických problémů.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

Dvě oblasti k reformě: byrokracie a školství

Jsou dvě hlavní oblasti, o kterých si myslíme, že potřebují reformu. První jsou překážky komplikující zahraničnímu kapitálu vstup do země. Je zde přespříliš byrokracie. Červená páska musí dolů.

Druhé je vzdělávání. Myslíme si, že je potřeba zvýšit úroveň vzdělání celé populace. Samozřejmě, že v Indii je mnoho znamenitých univerzit a také vysoce vzdělaných a zkušených lidí. Myslíme si ale, že jsou vrstvy populace, které postrádají příležitosti, které může zajistit vzdělání, a to znamená, že země přichází o nevyužitý potenciál svých lidských zdrojů.

Jako investoři se zaměřujeme na společnosti a odvětví, která využívají nebo mají výhodu z této ohromné kapacity lidské mentální síly. Zaměřujeme se na společnosti, které by mohly exportovat tuto sílu, a které jsou méně zasažené investičními překážkami, jež dopadly na jiné průmysly, například jako na těžbu.

Z našeho pohledu je zde určitě hodně pozitiv, která mohou věštit pro Indii dobrou budoucnost. Lidé mají poměrně velkou míru úspor, její mladá populace vytváří pozitivní demografii s nižším stupněm závislosti, než mají mnohé jiné vyspělé země, její ekonomika je docela diverzifikovaná a se silným sektorem služeb. Indická střední třída má také potenciál k velkému růstu, a to znamená, že by se mohla stát ještě větším spotřebním trhem. S ohledem na dnešní míry růstu ekonomiky se během 20 let očekává, že se asi 291 milionů lidí posune od chudoby ke střední třídě. Při tomto typu růstu obvykle dochází k většímu utrácení za spotřební zboží a služby. Kupříkladu bezdrátové komunikace se v Indii rozrůstají neuvěřitelně rychle.

Slovo závěrem

Chtěl bych podotknout ještě jednu věc ohledně průzkumu Světové Ankety Sentimentu Investorů Franklin Templeton. Zajímavé je, že více než polovina dotazovaných investorů ve všech zemích plánuje být v tomto roce se svými investicemi konzervativnější, navzdory faktu, že také mají optimistické očekávání ohledně návratnosti v tomto roce. Samozřejmě, lidé by měli hodnotit své naděje s přihlédnutím ke skutkům, ke kterým se uchýlí – a to se vztahuje na život jako celek, a ne pouze na investování!

Viz. odkaz 2014 Franklin Templeton Global Investor Sentiment Survey.

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.

Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/04/30/indian-investors-express-optimism/

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.06.2014M. Mobius: Hledání nigerijských hodnot Research (Penizenavic.cz)
26.06.2014M. Mobius: Nigérie – africký gigant Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688