Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Reality  |  12.05.2014 16:18:27

Ceny domů a bytů klesají, blíží se cenám z roku 2000

 

Nový rodinný dům lze v průměru postavit za 2,6 milionu korun, nový byt stojí méně než dva miliony. Ceny nových domů i bytů se tak momentálně dostaly na úroveň cen z roku 2000. Mezi léty 2000 a 2012 přitom podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) průměrné ceny nových bytů a domů průběžně narůstaly. Náklady na výstavbu průměrného bytu v bytovém domě činily v roce 2012 více než dva miliony korun; výstavba rodinného domu stála v průměru dokonce 3,3 milionu.  

 

"V roce 2000 bylo možné postavit rodinný dům za 2,4 milionu korun. Hranice 3 milionů padla v roce 2008. Momentálně tato cena činí asi 2,6 milionu. Ceny nových domů se tedy blíží cenám z roku 2000, ale domy jsou přitom v podstatně vyšším standardu a technologicky mnohem pokročilejší, než tomu bylo před čtrnácti lety," popisuje stavař Jan Konhefr, jehož firma Konhefr je držitelem titulu Stavba roku.

 

V případě bytových domů jsou náklady na stavbu jednoho bytu logicky nižší, ale i zde je patrný jasný trend.  "Vrcholu dosáhly ceny v roce 2010, kdy průměrné náklady na vznik jednoho bytu činily více než 2,5 milionu korun. Nyní se průměrná cena pohybuje pod dvěma miliony," popisuje Konhefr.

 

Pokles cen přisuzují odborníci nasycenosti trhu. "V roce 2008 začal výrazný boom zájmu o nové domy a byty, ceny byly proto uměle vyšroubované. Nyní se průměrné ceny domů a bytů snížily, zároveň ale je pravdou, že zejména velcí developeři zmenšili i průměrnou metráž nových staveb. Průměrná cena za metr čtvereční tedy zůstává takřka stejná, jako tomu bylo v minulosti," uvádí Konhefr. Cena za metr čtvereční obytné plochy v rodinných domech činila v roce 2012 podle údajů ČSÚ více než 24 tisíc , v bytových domech dokonce více než 40 tisíc korun.   

 

Snižovat náklady na stavbu a přitom zachovat její požadovanou kvalitu je obtížné. Odborníci proto klientům doporučují šetřit díky snížení provozních nákladů. "Přímé pořizovací náklady jsou tou více viditelnou částí ceny domu či bytu. Pravidelné náklady na energie, topení a ohřev vody, spojené s užíváním domu či bytu, jsou neprávem opomíjeny. Přitom jejich snížením lze získat výraznou a pravidelnou úsporu, která náklady na bydlení postupně výrazně zmenší," popisuje Jan Konhefr.

 Jako příklad staveb, které časem zajistí návratnost vložených prostředků, uvádí Konhefr nízkoenergetické byty a domy, jejichž vytápění zajišťují tepelná čerpadla.  "Za topení, ohřev vody a rekuperaci v téměř stometrovém bytě v nízkoenergetickém domě zaplatíte jen okolo tisíce korun měsíčně. Ve srovnání se standardním bytem dosáhnete už během jednoho roku úspor až v řádu desetitisíců, v dlouhodobějším horizontu vám nízkoenergetický dům ušetří statisíce korun. Navíc je zde předpoklad, že ceny energií v budoucnu dále porostou, takže úspora díky nízkoenergetickým domům bude ještě vyšší," uzavírá Jan Konhefr.   


 

Tereza Vítková

 

account manager

 Big Bang Media s.r.o.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688