Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  12.05.2014 10:00:14

Komentáře k nezaměstnanosti - ekonomika zrychluje růst

S rostoucími teplotami roztává i nezaměstnanost. Nicméně příznivému vývoji na trhu práce pomáhá nejen počasí ale i zrychlující růst ekonomiky. V dalších měsících bude s velkou pravděpodobností nezaměstnanost dále klesat. 

 

Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání ke konci dubna klesl na 574 908 a za poslední měsíc se snížil o více než 33 tisíc. Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu se snížil na 7,9 procenta z březnových 8,3 procenta. Po sezónním očištění je tento ukazatel ještě o desetinu procentního bodu nižší. Pokles nezaměstnanosti souvisí především s větší úspěšností při hledání práce. Na trhu práce se již začíná projevovat zlepšení ekonomické situace a firmy nabírají více zaměstnanců. V dubnu našlo práci 62 571 uchazečů registrovaných na úřadech práce, nejvíce za poslední čtyři roky.

 

Zlepšení na trhu práce potvrzují také další statistiky. Počet volných pracovních míst nabízených úřady práce v dubnu stoupl na 44 246, což je nejvyšší číslo za posledních 5 let (vyšší údaj byl naposledy zaznamenán v květnu 2009). Na jedno volné místo nyní připadá 13 uchazečů.

 

Při očekávaném zrychlení růstu české ekonomiky v letošním a příštím roce by měl pokračovat příznivý trend poklesu nezaměstnanosti. Na konci letošního roku by podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu mohl klesnout na 7,6 procenta, zatímco na konci loňského roku činil 8,2 procenta. V příštím roce by měl klesnout pod 7 procent. 

 

 

David Marek , Patria Finance


Duben je tradičně měsícem, kdy dochází ke zvýšené tvorbě nových pracovních místzemědělství a ve stavebnictví, a ani ten letošní není v tomto směru výjimkou. Situace ve stavebnictví se po zhruba 5 letech trvalého poklesu produkce a zaměstnanosti začíná zvolna stabilizovat, což je určitě pozitivní zpráva.

 

 

  Míra nezaměstnanosti, vyjádřená jako podíl nezaměstnaných osob, v dubnu poklesla na 7,9 % z březnových 8,3 %. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se snížil na 575 tis. V dubnu rovněž došlo k dalšímu nárůstu volných pracovních míst, kterých bylo hlášeno již přes 44 tis. Na jedno volné pracovní místo tak v dubnu připadalo necelých 13 osob. Dubnové snížení nezaměstnanosti je odrazem dvou faktorů – tvorbou prací sezonního charakteru a vzniku nových pracovních míst především ve zpracovatelském průmyslu.   

Duben je tradičně měsícem, kdy dochází ke zvýšené tvorbě nových pracovních místzemědělství a ve stavebnictví, a ani ten letošní není v tomto směru výjimkou. Situace ve stavebnictví se po zhruba 5 letech trvalého poklesu produkce a zaměstnanosti začíná zvolna stabilizovat, což je určitě pozitivní zpráva. Na druhé straně počet zaměstnanců ve stavebnictví a v zemědělství se na celkovém počtu zaměstnanců České republiky nepodílí ani z 10 %. Z hlediska vývoje zaměstnanosti je klíčový zpracovatelský průmysl, kde je zaměstnáno přes 1 mil. osob a kde v průběhu roku očekávám pokračující tvorbu nových pracovních míst.

  

Souhrnně lze dubnová čísla z pracovního trhu hodnotit kladně. Nezaměstnanost bude pozvolna klesat i v dalších měsících a nezaměstnaných bude v závěru letošního roku méně než loni. Zároveň je však nutné zmínit, že situace na pracovním trhu, ačkoliv s pozitivními vyhlídkami, zůstává stále velmi slabá a opravdu výraznější pokles nezaměstnanosti očekávám až v roce 2015.

 

 

 

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688