ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  07.05.2014 12:48:34

Bohatí lidé utrácí v každé době. Jak na tom vydělat?

Kdo má peníze, neváhá utrácet ani v době nejhlubší krize. To je jeden z důvodů, proč se výrobcům luxusního zboží daří v každé době. Drobní investoři mohou profitovat na růstu akcií globálních výrobců luxusního zboží prostřednictvím nového ETF od společnosti Amundi.

Pod luxusním zbožím si většina lidí nejčastěji představí drahé automobily, šperky, hodinky nebo módu. Řada těchto společností je obchodována na světových burzách. Drobní investoři mohou investovat buď do akcií jednotlivých společností, nebo zvolit indexové produkty (burzovně obchodované fondy).

ETF z dílny společnosti Amundi

Pod značkou Amundi ETF naleznete burzovně obchodovaný fond Amundi S&P Global Luxury UCITS, který se zaměřuje na vůdčí světové výrobce luxusního zboží. „Prostřednictvím nového fondu se mohou ETF investoři zaměřit na segment luxusních značek. Tento segment je charakteristický vysokým a rychlým tempem růstu. V posledních třech letech překonal segment výrobců luxusního zboží výkonnost indexů rozvinutých i rozvíjejících se trhů,“ uvedla Valérie Baudson za společnost Amundi.

Top společnosti

Jak je patrné z označení fondu, sleduje Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF výkonnost indexu S&P Global Luxury. Tento index reprezentuje přibližně 80 vůdčích společností ze segmentu luxusního zboží. Konkrétní firmy jsou do indexu zařazovány na základě kvalitativních kritérií. Z hlediska typu fundu se jedná o tematické ETF.

V portfoliu fondu naleznete společnosti z 12 zemí. Nejvyšší váhové zastoupení mají společnosti z USA (40,2 %), Německa (18 %) a Francie (11,8 %). Méně než deset procent zaujímají v portfoliu společnosti z Asie (bez Japonska), Velké Británie, Švýcarska a Itálie.

První desítka společností zaujímá téměř polovinu portfolia. Mezi nejvýznamnější společnosti v portfoliu patří automobilka Daimler, výrobce alkoholických nápojů Diageo, výrobce sportovního oblečení Nike či výrobce módních oděvů Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH).

Deset nejvýznamnějších společností naleznete v článku Vydělejte, když mají boháči chuť utrácet!

Konstrukce portfolia

Správce ETF sleduje výkonnost indexu S&P Global Luxury po započítání získaných a reinvestovaných dividend. U fondu je uplatněna syntetická replikace indexu – investuje tedy do náhradního koše akcií a swapu. Investoři se však nemusejí obávat, že nebude dosaženo výkonnosti indexu S&P Global Luxury. V případě zaostávání výkonnosti náhradního koše akcií za indexem doplatí případný rozdíl protistrana swapu.

Nákladovost a rizika

Z hlediska nákladovosti se řadí ETF mezi velmi levné. Ukazatel TER dosahuje 0,25 %. Burzovně obchodovaný fond je veden i obchodován v eurech. Korunový investor bude vždy podstupovat měnové riziko.

Na sedmistupňové škále rizikovosti se Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF nachází v bodě 6. Jedná se tedy o rizikový burzovně obchodovaný fond nabízející vyšší potenciální výnos. Tento fond není vhodný pro konzervativní investory a zájemce s velmi krátkým investičním horizontem. V portfoliích rizikovějších investorů se však může jednat o velmi zajímavý doplněk.

Vyhlídky odvětví

Poslední krize ukázala, že segment výrobců luxusního zboží je velmi odolný. Zatímco většina odvětví pocítila dopady krize, výrobcům luxusního zboží se dařilo. V minulých letech rostl segment luxusních zboží zejména díky růstu střední třídy v rozvíjejících se zemích a ochotě utrácet za luxusní výrobky. Kromě Číny byl zaznamenán růst tržeb v zemích jako Indonésie, Malajsie, Thajsko, Nigérie či Angola. V letošním roce očekávají analytici růst v segmentu luxusního zboží o sedm až devět procent.

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688