BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  07.05.2014 11:50:35

Alibaba konečně požádala o IPO (podrobnosti z prospektu)

V posledních týdnech se již několikrát objevily „zaručené“ termíny, že Alibaba Group podá na US komisi pro cenné papíry (SEC) registraci k plánované primární emisi (IPO). Stalo se tak ale teprve včera. Navíc se jedná evidentně o první nástřel a na řadu dat si budou muset investoři ještě počkat.

Parametry emise

Prospekt zatím hovoří o objemu emise jen 1 mld. USD, což by bylo výrazně pod očekáváním. Odhady trhu se v tomto ohledu pohybují okolo 16 mld. USD, resp. spekuluje se, že by možná danou emisí mohlo v USA dojít k překonání historicky dosud největší, karetní společnosti Visa (V) s necelými 20 mld. USD. Prospekt tedy logicky nezmiňuje ani indikativní cenové pásmo pro akcie, resp. ADS. Kolik akcií při IPO bude pocházet od stávajících akcionářů, či kolik vydá sama společnost, není rovněž zřejmé. Získané prostředky každopádně sama Alibaba plánuje použít na běžné firemní výdaje. Není ani jasné, na jakém trhu se s titulem bude obchodovat. Alibaba si tak stále nechává otevřené dveře při jednáních s NYSE i NASDAQ.

Hospodářské výsledky

Z hlediska hospodářských výsledků, byly zveřejněny údaje ke konci roku 2013, tedy za 9 měsíců fiskálního roku společnosti. Alibaba v přepočtu vykázala za dané období zisk 2,82 mld. USD (1,23 USD/akcii), při příjmech 5,66 mld. USD. Většina příjmů přitom pocházela z domácích operací. Další přehled hlavních ukazatelů byznysu společnosti na www.bhs.cz.

Alibaba dle prospektu nezamýšlí v blízké budoucnosti výplatu dividend.

Akcionářská struktura

Prospekt ukazuje blíže na aktuální akcionářskou strukturu. Pokud se vezme v úvahu i konverze preferenčních akcií, tak ve vztahu k dosud vydaným kmenovým akciím zakladatel a šéf Jack Ma kontroluje před IPO 8,9 % podíl. Joseph Tsai pak 3,6 % a dalších pět manažerů vlastní každý do 1 %. Hlavním vlastníkem je tedy japonská SoftBank s 34,4 % a americká Yahoo (YHOO) s 22,6 %. Akcie internetového giganta včera v „after hours“ právě pozitivně reagovaly na oznámení o registraci IPO Alibaby. Vlastněný podíl je v posledním více než roce totiž hlavním hnacím motorem růstu akcií Yahoo. Očekává se prodej části jejího podílu (až 208 mil. akcií) přímo v IPO a tedy přítok prostředků do společnosti.

Manažeři emise

Zúčastnit se emise roku, jako manažerů emise, se podařilo hlavním hráčům trhu. Alibaba si vybrala Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, J.P.Morgan, Morgan Stanley a Citi. Díky i prestižní záležitosti se pro manažery očekává podprůměrná výše provize z emise.

Příprava IPO společnosti Alibaba bude nyní pokračovat, resp. k možné realizaci by mohlo dojít v průběhu 3 kvartálu tohoto roku.

J. Zendulka

 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688