Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.05.2014 11:19:03

Komentáře k průmyslu - auta táhnou, výhled je příznivý

 

Poslední údaje z průmyslu posilují optimistický pohled na českou ekonomiku. Meziroční tempo růstu průmyslové produkce zrychlilo na 8,7 procenta, což je letos dosud nejvyšší hodnota. Tuto základní statistiku doplňují příznivé informace o tržbách, nových zakázkách a zaměstnanosti.

 

Průmyslovým firmám pomohla zejména rostoucí poptávka ze zahraničí, nicméně jak ukazuje vývoj maloobchodních tržeb, investiční aktivity a domácích průmyslových zakázek, ožívá také domácí poptávka. Nejvíce z toho nyní těží automobilky. Jejich produkce se v březnu meziročně zvýšila o 26,3 procenta. Automobilky s sebou táhnou další odvětví. Například výroba plastů a pryžových výrobků meziročně stoupla o 10 procent. Daří se také hutnímu průmyslu. Výroba základních kovů stoupla o 5 procent, produkce kovových konstrukcí a kovodělných výrobků vzrostla o 13,7 procenta. Naopak klesla produkce a rozvod elektřiny, tepla a zemního plynu, kde se negativně projevilo abnormálně teplé počasí. Průměrná teplota dosáhla letos v březnu 6,1 stupně Celsia, zatímco dlouhodobý normál činí 2,5 stupně.

 

Příznivý vývoj v průmyslu se projevuje také ve vývoji mezd a zaměstnanosti. V prvním čtvrtletí se počet zaměstnanců v průmyslových firmách meziročně zvýšil o 1 procento, v předchozích dvou letech zaměstnanost v průmyslu klesala. Průměrná mzda v prvním kvartálu stoupla o 3,8 procenta.

 

Pokračování příznivého vývoje v dalších měsících naznačuje růst nových zakázek o 16,6 procenta, přičemž rychlým tempem rostou zahraniční i domácí zakázky. Pozitivní indikací je také dubnové zvýšení indexu nákupních manažerů na 56,5 bodu, čemuž zhruba odpovídá 7-8procentní tempo růstu průmyslové produkce

   

David Marek, Patria Finance



 

Průmysl pokračuje ve svém růstovém tažení. Hodnota růstu o 8,7 % je letos nejlepší výsledek. Rozhodně není překvapením, že za výrazným růstem průmyslu stojí automobilový průmysl. Ten zažívá opět dobré období, a tak meziroční růst má hodnotu 26,3 %. Sektor výroby automobilů má objemově velký podíl na celém zpracovatelském průmyslu. A tak v růstových obdobích dokáže táhnout celé výsledky vzhůru. Naopak v obdobích útlumu je velmi těžké pro ostatní sektory jeho pokles vykrýt.

   

V březnu ale bylo sektorů, kde produkce klesala jen minimum. Celý průmysl se tak vezl na vlně ekonomického oživení, která ale přichází primárně ze zahraničí. Mezi sektory, které jsou klíčové pro českou ekonomiku, patří výroba ostatní dopravních prostředků. Tady produkce rostla o 15,5 %. V rámci výroby kovových konstrukcí si pak sektor připsal 13,7 % k dobru. Pozitivní pro budoucí vývoj průmyslu je i to, že objem nových zakázek stále roste, a tak by v dalších měsících rozhodně nemělo přijít nepříjemné překvapení.

 Ing. Michal Kozub
Home Credit a.s.

 

 

 

 

 

 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688