Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  06.05.2014 18:39:13

Jak se orientovat v obrovském množství poskytovatelů půjček?

Poskytovatelů půjček, ať už bankovních nebo nebankovních, je na českém trhu nepřeberné množství. Orientovat se v jejich nabídce je proto pro zájemce o půjčku velmi těžké. Lidé na to nemají čas ani náladu a často si pak pořídí půjčku zcela nevýhodnou.

Průzkum agentury STEM/MARK prokázal, že Češi si ve více než polovině případů neprovádí před sjednáním půjčky nebo úvěru srovnání konkurenčních nabídek. Tento článek proto nabízí stručný přehled o tom, jaké jsou žadatelovy možnosti.

Hlavním úkolem žadatele o půjčku je rozhodnout se, zda si chce sjednat bankovní nebo nebankovní půjčku. Bankovní půjčky mají nižší úrok a představují větší jistotu. Nebankovní půjčky mají vyšší úrok, ale jsou mnohem lépe dostupné.

Půjčky můžeme rozlišovat i podle toho, komu jsou určené, některé půjčky jsou určené fyzickým osobám, jiné právnickým osobám. U nebankovních půjček se můžeme setkat i s dalším dělením, existují půjčky pro nezaměstnané, půjčky pro ženy na mateřské dovolené atd.

Existují také účelové půjčky, které si lze vzít za určitým účelem, který bance či nebankovní společnosti musíme prokázat. Neúčelové půjčky lze pak využít absolutně na cokoliv.

Půjčky mohou být zajištěné či nezajištěné. Zajištění půjčky je často formou ručení majetkem či ručením třetí osoby (ručitelem) a její existence je podmíněna především výší půjčky. Nezajištěné půjčky poskytují spíše nebankovní společnosti.

Nově by se daly půjčky dělit také podle pohodlnosti. V poslední době jsou totiž rozšířené online půjčky. Žádost o ně je možné podat pomocí formuláře na internetu, odpadá tak nutnost kvůli žádosti kamkoliv chodit a především projít zdlouhavým procesem prověřování. Například na kredito24.cz získáte peníze během 15 minut bez jakýchkoli zdlouhavých procesů.

Ovšem na co si musí žadatel při výběru půjčky dát největší pozor, je samozřejmě výše úroku a skryté poplatky. Vzhledem ke své finanční situaci a k tomu, zda preferuje bankovní či nebankovní půjčku, zda si jí bere za nějakým účelem, zda chce nebo nechce ručit, apod. si následně musí srovnat veškeré dostupné varianty dle výše úroku a celkové  roční procentní sazby nákladů (RPSN), kterou za půjčku v součtu zaplatí.  Existuje mnoho poskytovatelů půjček, kteří nejednají tzv. „košer“ a dali by se proto označit za novodobou lichvu. Nejlepší proto vždy je, pokud má žadatel někoho ve svém okolí, kdo má s danou institucí pozitivní zkušenost a může jí bez ostychů doporučit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688