BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  02.05.2014 10:12:13

Ranní přehled událostí s analýzou EUR/USD, USD/JPY, EUR/AUD a DOW JONES

Středeční zasedání americké centrální banky (Fed) se neslo v duchu předchozích setkání. Znovu tak došlo ke snížení programu kvantitativního uvolňování o 10 miliard dolarů, nyní už na celkových 45 miliard USD. Vše stále nasvědčuje tomu, že tento podpůrný program by měl skončit do konce letošního roku. Pro některé analytiky mohlo být překvapením vyjádření FOMC, že ekonomika v současnosti akceleruje. Jen pár hodin před touto zprávou totiž vykázaly Spojené státy jen 0,1 procentní růst HDP za první kvartál roku 2014. Inflační výhled se obešel beze změn, přičemž Fed stále cílí na 2,0 procenta, i když v současnosti se cenová hladina pohybuje kolem 0,9 procent.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti překvapil 14 000 nárůstem, když dosáhnul 344 000, což byl nejhorší výsledek od letošního února. Ekonomové přitom predikovali pokles na 319 000. 4týdenní průměr v důsledku expanze posílil o 3 000 na 320 000. Počet Američanů dlouhodobě pobírajících podporu v nezaměstnanosti poskočil o 97 000 na 2,77 milionu.

Spotřebitelské výdaje v USA se dočkaly v březnu nejvýraznějšího růstu za posledních 4 a půl roku, když meziměsíčně zrychlily o 0,9 procenta. Únorový výsledek byl pozitivně revidován na zisk 0,5 procenta. Nejvýrazněji se na růstu podílely výdaje za koupené zboží, jež získaly 1,4 procenta. Výdaje za zboží dlouhodobé spotřeby zrychlily o 2,7 procenta a dosáhly nejsilnějšího tempa od března 2010. Osobní příjmy Američanů se pak dočkaly zlepšení a dosáhly 0,5 procent. Posílení spotřeby je pozitivním znakem, protože právě spotřeba se podílí až 60 procenty na HDP USA.

Britská ekonomika včera ukázala, že zdaleka nekončí období dobrých zpráv. Tamní index nákupních manažerů (PMI) za výrobu posílil v dubnu na 57,3 bodu z březnových 55,8 bodu a zasáhl 8měsíční maximum. Ekonomové přitom počítali se zpomalením na 55,4 bodu. Zatím vše nasvědčuje tomu, že by sektor výroby mohl zrychlit ve druhém kvartále o více než 1,5 procenta. Sub-index produkce expandoval až na 61,9 bodu a vyšplhal se nejvýše od loňského srpna.

Podobně jako britská výroba, tak i ta americká dokázala v dubnu zrychlit. Sektorový PMI index si připsal nejlepší výsledek v letošním roce, když posílil na 54,9 bodu z předchozích 53,7 bodu. Medián predikcí se přitom ustálil na 54,3 bodech a výsledek je tedy více než příjemným překvapením. Americké společnosti by se tak mohly stát ve druhém kvartále jedním z tahounů ekonomiky.

Šéfka Fedu Janet Yellen ve svém včerejším proslovu pochválila menší tuzemské banky, které začaly spotřebitelům více půjčovat, z čehož by mělo profitovat hospodářství. Zároveň ujistila představitele těchto institucí, že nové bankovní regule, jež byly přijaty v reakci na finanční krizi, nebudou komplikovat jejich podnikání. Z jejího proslovu tedy plyne, že legislativní rekodifikace ještě nejsou u konce a FED se bude i nadále této problematice pečlivě věnovat.

Australský index výrobních cen (PPI) dosáhl v prvním čtvrtletí letošního roku 0,9 procentního růstu a v meziročním srovnání dokonce 2,5 procentního polepšení. Důvodem zdražování je hlavně depreciace australského dolaru, která stimulovala 2,7 procentní posílení importních cen. Zlevnění bylo naměřeno jen ve farmaceutické výrobě (-4,6 procenta), ceny ostatních sektorů expandovaly.

Výdaje japonských domácností vzrostly v březnu o meziročních 7,2 procenta. Japonci v březnu zvýšily nákupy kvůli dubnovému růstu daní.  Výsledek výrazně překonal 1,5 procentní odhad a dosáhl nejlepšího výsledku za téměř 40 let, lépe si vedl jen v březnu 1975 (8,8 procenta). Japonci kupovali hlavně elektricky úsporné ledničky, klimatizace a automobily. Silnější poptávka se objevila i u osobních počítačů.

Dnešní seanci ovlivní tyto zprávy:


EUR/USD se navzdory nákupní horečce udrželo na hranici konsolidačního boxu a pod klesající trendovou linií. Tyto faktory společně s překoupeným oscilátorem zatím favorizují v dnešní seanci medvědy. Změnu sentimentu by přineslo uzavření nad hladinou 1,3880.

USD/JPY se ubránilo propadu pod support  102,05/00 a využilo dynamické podpory v podobě klouzavého průměru 100. Prozatím tak medvědi nedosáhli na prolomení klíčové intradenní úrovně, jež by jim měla pomoci v dosažení 101,22. V současné době se obchoduje v neutrálním pásmu mezi 102,70 a 101,05.

EUR/AUD se v posledních dnech několikrát pokusilo prorazit rezistenci kolem psychologické úrovně 1,50, pokaždé však neúspěšně. Nevydařené pokusy se podepsaly i na vývoji MACD, které ukazuje medvědí divergenci a zároveň ztrátu momenta. Dokud se obchoduje pod červenou zónou, tak se dá očekávat pohyb uvnitř krátkodobého kanálu.

Americký akciový index DOW JONES neopouští snahu o vytvoření nových historických maxim. Rozhodující faktor opět sehrává hladina 16 500, která již pětkrát zastavila snahy nakupujících. Z technického pohledu je trh jasně překoupený a navíc v divergenci, což by svědčilo o tom, že ani tentokrát se nepodaří dostat se výše. Nicméně zvyšující se frekvence testů naznačuje, že výhledově by se to býkům mělo podařit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688